Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Židli Kubery (†72) chtějí Vystrčil i Růžička. Senát má rozhodnout 19. února

Autor: ČTK, kso - 
5. února 2020
13:35

Senátoři o předsedovi horní komory rozhodnou 19. února. Oznámili to ve středu šéfové senátorských frakcí. Kandidáty budou první místopředseda Senátu Jiří Růžička (za STAN) a předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil. Favoritem je Vystrčil, protože vedle lidovců bude mít podporu i z klubu ANO. Členové klubů ODS, KDU-ČSL a ANO tvoří polovinu všech senátorů.

Lidovci a ANO chtějí podle vyjádření svých zástupců podpořit Vystrčila kvůli tomu, že nehodlají měnit předloňské povolební uspořádání Senátu. Tehdy místo v čele Senátu získala ODS pro Jaroslava Kuberu, byť měla stejný počet senátorů jako klub Starostů.

STAN se rozhodl svého kandidáta nominovat podle předsedy senátorské frakce Petra Holečka kvůli tomu, že je aktuálně nejsilnější frakcí. Klub posílil díky loňskému vítězství Davida Smoljaka (za STAN) v doplňovacích senátních volbách v Praze a má 19 členů. ODS má stále 18 senátorů. Minulý týden do jejího klubu vstoupila Jitka Chalánková(nezávislá), která do té doby v žádné z frakcí nebyla.

Jiří Růžička

Jiří Růžička je senátorem od roku 2016, zastupuje obvod č. 25 - Praha 6, zvolen byl jako nestraník za TOP 09 a STAN s podporou KDU-ČSL. Od listopadu 2018 je prvním místopředsedou Senátu.

Kromě toho je místopředsedou organizačního výboru a členem podvýboru pro sport, výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice a členem podvýboru organizačního výboru pro státní vyznamenání. Je členem klubu Starostové a nezávislí. Od října 2014 je zastupitelem městské části Praha 6, zvolen byl za TOP 09. Je předsedou výboru pro výchovu a vzdělávání. Nebyl nikdy členem žádné politické strany.

Narodil se 12. května 1948 v Praze. Absolvoval Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v oboru tělesná výchova - český jazyk a literatura. Od roku 1978 učí na Gymnáziu Jana Keplera v Praze 6, kde je od roku 1990 ředitelem (od 2018 má funkci pozastavenu).

Ve školské problematice se specializuje především na koncepci středoškolského vzdělávání a témata zážitkové pedagogiky. O problematice vzdělávání, školské politiky, prevence před společensky nežádoucími jevy, týmové spolupráce a outdoorových a teambuildingových programů přednáší a publikuje. Je spoluzakladatelem Asociace ředitelů gymnázií.

Miloš Vystrčil

Miloš Vystrčil se stal senátorem za ODS v roce 2010, zastupuje volební obvod č. 52 - Jihlava. V Senátu je v současnosti předsedou klubu ODS (od listopadu 2016). Krom toho působí v organizačním výboru, výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, v podvýboru pro bydlení a ve stálé komisi Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury.

Od roku 2000 je také zastupitelem Kraje Vysočina a od roku 1990 zastupitelem města Telč. V letech 1998 až 2001 byl starostou Telče, v roce 2001 byl zvolen prvním zástupcem hejtmana kraje Vysočina, v letech 2004 až 2008 byl hejtmanem. Členem ODS je od roku 1991. V současnosti je místopředsedou strany, a to od ledna 2014. Je také krajským šéfem ODS na Vysočině a předsedou krajského klubu zastupitelů ODS.

Narodil se 10. srpna 1960 v Dačicích, od narození však žije v Telči. Vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy Univerzity v Brně, poté působil jako učitel a zástupce ředitele gymnázia v Telči. Od roku 2009 vyučuje na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě. Mimo jiné je také členem rady Státního fondu životního prostředí ČR, předsedou správní rady Sdílení o. p. s. a předsedou Svazku obcí Železnice Kostelec - Slavonice.

Pepicek1953 ( 6. února 2020 13:21 )

ale jasně byl trošku tento příspěvek divný ale v celku zřejmě pravdivý i když neřekl že zaprodal Teplice

Pepicek1953 ( 6. února 2020 13:19 )

myslím si že kdo bude šéfovat zbytečnému senátu je úplně jedno jestli nějakéj Kubera jako bývalý komunista a pak oddaný ODESÁK nebo nějaký černozadelník je to šumafuk jde o to aby nerozkradli republiku víc než je

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa