Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Maláčová šije do „rozumbradů“ kvůli penzím. „Důchodová potopa“ vybudila Schillerovou

Aktualizováno -
5. února 2020
18:57
Autor: simao - 
3. února 2020
15:30

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) čelí kritice kvůli plánovaným změnám v oblasti důchodů. Dál se však brání, že jí jde především o spravedlivé důchody. A vyvarování se tomu, aby čeští důchodci třeli bídu, nouzi a trpěli hladem. Maláčová reagovala i na nedělní Otázky Václava Moravce, kde se důchody řešily také. Ona sama však strávila víkend rodinně - s manželem a synem v kině.

Do studia k Václavu Moravcovi byli pozváni vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová a ekonom David Marek, aby probírali parametry státního rozpočtu, ale i důchodové reformy a práci důchodové komise.

Šéfka Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová si na to konto posteskla: „Jako daňovému poplatníkovi mi trochu vadí, že přispívám na pořady Otázky Václava Moravce, kde není pozván ten, o jehož práci se diskutuje.“

Schillerová: Důchodová komise? Velké zklamání

Schillerová uvedla, že cílem vlády je odstranit některé nespravedlnosti v důchodech. Práci komise však kritizovala. „Výsledkem víc než po roce je pro mě docela velké zklamání, já zatím nevidím žádnou konkrétní cestu,“ zkritizovala Schillerová práci expertní komise a pokračovala: „Pro mě je to zklamání a já už jsem trošku na jaře loňského roku tušila, když jsem viděla závěry nebo jednotlivé dílčí výsledky...“

Zklamání vicepremiérky Schillerové se přitom týkalo i přístupu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). Mez oběma členkami Babišova vládního kabinetu je přitom patrná dlouhodobá řevnivost.

Šmarda se zastal Maláčové

Maláčové, která v neděli místo OVM vyrazila s rodinou - manželem Alešem Chmelařem, náměstkem na ministerstvu zahraničí, a synem Gustavem - do kina, se zastal místopředseda ČSSD a loni hojně propíraný starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

„Paní Schillerová říká, že nová důchodová komise je potřeba, protože Jana Maláčová nedokáže principy reformy vysvětlit panu premiérovi. Má tedy vzniknout expertní tým zaměřený na vysvětlení parametrů reformy premiérovi?“ tázal se na twitteru.

Video  Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) představila po jednání Komise pro spravedlivé důchody své plány na penzijní reformu. (10. 1. 2020)  - Sabina Dračková, Blesk
Video se připravuje ...

A přidal se i další místopředseda ČSSD - ministr zahraničí Tomáš Petříček totiž uvedl: „Po letech řečí konečně někdo našel odvahu navrhnout reformu penzí. Jana Maláčová přichází s jasnou vizí spravedlivých důchodů. Osobně bych rád, aby lidé za celoživotní dřinu mohli prožít důstojné stáří! Ano, bude to něco stát, to je pravda,“ vzkázal taktéž přes twitter.

Maláčová hájí práci komise

Na obranu důchodové komise se vydala i sama ministryně Maláčová. „Mrzí mě, jak je zlehčována práce Komise pro spravedlivé důchody vedené profesorkou Danuší Nerudovou. Lže ten, kdo říká, že je to úzká parta politiků a úředníků. Ve skutečnosti komisi tvoří široké spektrum zástupců akademické sféry, mimo jiné ekonomů a sociologů, občanských sdružení včetně organizací seniorů a také v parlamentu zastoupených politických stran,“ uvedla na svém facebooku.

„Komise je skutečně reprezentativní a její výsledky mají svoji váhu. A všem je jasné, že pokud mají důchody plnit svou roli a nedovést lidi po celoživotní práci k žebrotě, tak prostě musí být vyšší. A že je to odpovědnost státu, který má hledat způsoby, jak to provést, nikoli důvody, proč se na to vykašlat,“ míní Maláčová.

Nerudové coby šéfky komise se v OVM zastávala přitom i Eva Zamrazilová, podle které profesorka Nerudová odvedla velmi dobrý kus manažerské práce a byla schopná dát dohromady zástupce řady směrů, aby o důchodech mluvili. I ona poukázala na to, že „systém v současné podobě je neudržitelný“.

Maláčová: Na zavedení spravedlivých důchodů je třeba 10 miliard

Také Maláčová přitom věří, že se podaří současný důchodový systém zreformovat.

„Mezi stranami zastoupenými ve Sněmovně se rýsuje shoda na kostře důchodového systému. Jde o nultý a první pilíř. Nultý by byl k dispozici všem, kteří 35 let pracovali a odváděli peníze do systému. Ti všichni by měli nárok na základní částku 10 500 korun. K tomu by se připočetl první pilíř, který by byl zásluhový a odvozoval se od toho, jak dlouho člověk pracoval, kolik vydělával, kolik měl dětí apod. Ostatní by se odvíjelo od jednoho ze tří scénářů, na kterém bychom se shodli,“ líčí svůj plán Maláčová.

Video  Maláčová pro Blesk Zprávy: Slovo reforma nemá ráda. Důchody mají být placené z pilířů  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Spravedlivý scénář, který chce sociální demokracie, by si v prvním roce vyžádal investici deseti miliard. Podle něj by si polepšili všichni, zhruba o dva tisíce,“ upozorňuje.

Vedle toho uvádí, že druhým scénářem je scénář tzv. technický, neutrální, který by nestál nic navíc, ale polepšily by si jen některé skupiny a navíc by se do budoucna musely řešit i tak příjmy, jak změny financovat.

„A pak máme ‚úsporný scénář‘, který navrhujeme jen formálně – aby všichni rozumbradové, podle kterých žádnou změnu nepotřebujeme, resp. nepotřebujeme hledat nové zdroje příjmů, viděli, jaká budoucnost by je čekala. Hlad s nouzí. Nebudu je tady jmenovat, protože kritika se má říkat do očí. Věřím, že každý člověk s dobrou vůlí a pocitem zodpovědnosti to nakonec pochopí a domluvíme se,“ dodala Maláčová.

V rozhovoru pro deník Právo ministryně přitom uvedla: „ANO nepravdivě uvádí, že spravedlivá důchodová reforma poškodí 90 procent důchodců. To také není pravda (...) Nerozumím, proč koaliční partner nechce vést o důchodové reformě, kterou máme jako prioritu programového prohlášení vlády, racionální debatu.“

Podle Maláčové je třeba v příštích 5 až 10 letech zásadně reformovat daně a jejich strukturu, aby bylo možné získat dodatečné příjmy do státního rozpočtu právě na důchody, které činí jeho největší položku.

„Ano, do důchodového systému bude třeba nalít více peněz. Závěr roční práce důchodové komise v podobě konstatování ′potřebujeme peníze′ pro mne však není akceptovatelný. A zjevně ani pro známé ekonomy ne. Rozhodně odmítám zatížit občany vyššími daněmi,“ uvedla ve středu na titteru Schillerová.

A přidala odkaz na komentář Reflexu „Po nás důchodová potopa“.

Video  Babiš o penzích: Důchodci si pamatují 40 korun od Kalouska, my je navyšujeme dramaticky 
Video se připravuje ...

Ekonom: Je to politický problém

„On je to především politický problém. Ekonomicky odvedla ta důchodová komise práci, která se asi očekávala. Tyto návrhy v podstatě se studenty spočítáte za jedno dopoledne, to není nic, na čem musíte pracovat roky. My na tom pracujeme 20 let,“ upozornil ekonom Marek, spadající do generace tzv. Husákových dětí.

„Shoda napříč politickým spektrem v komisi panovala na té základní architektuře - na tom rozdělení prvního pilíře na nultý, tzn. minimální důchod a první, plně zásluhový pilíř. Tzn. nějaká základní architektura, nějaký penzijní dům. Ale o tom, jestli v něm budou dvě židle, nebo celá souprava, to už je téma pro politickou diskuzi,“ řekla ČT Nerudová.

Ekonom Marek míní, že všichni ví, kde je problém, je to ale politicky neřešitelné. „Ekonomicky je to spočítatelné snadno. Politicky je potřeba se rozhodnout. Náš důchodový systém je neudržitelný, je potřeba s ním něco dělat. A je neudržitelný zejména pro mé ročníky. Až já půjdu do důchodu, tak ten důchod buď budu mít velmi nízký a spadnu do kategorie chudoby, nebo do důchodu nepůjdu v 65 letech, ale bude to později. Výsledek celé reformní snahy je to: Potřebujeme peníze (...) Tedy potřebujeme víc peněz od ministerstva financí. MPSV si to vyřešilo tak, že potřebujeme víc peněz od ministerstva financí,“ podotkl Marek.

Schillerová: Vystavěli dům, neřeší zdroje

Schillerová kritizovala, že se komise nezaobírala během probírání reformních kroků právě udržitelností a zdroji. „Vystavil se dům, architektura, a zdroje prostě ať je hledá někdo jiný. Já nechci být jízlivá, chci být pragmatická, ale to není možné,“ vzkázala na dálku Maláčové s Nerudovou.

Potvrdila, že současná vláda neprovede odstropování důchodů - tedy posun odchodu do důchodu, po kterém někteří experti včetně Zamrazilové volají. „Pro tuto vládu je toto téma již uzavřeno,“ potvrdila vicepremiérka. Odchod do důchodu by se naopak u některých profesí měl snížit, míní. Ale pouze výhledově.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová má plán, jak by mohla vypadat reforma důchodů. Podle ministryně financí ale nejsou vyřešené zdroje, ze kterých takové penze zaplatit. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová má plán, jak by mohla vypadat reforma důchodů. Podle ministryně financí ale nejsou vyřešené zdroje, ze kterých takové penze zaplatit. | Archiv Blesku, Shutterstock

kriv ( 7. února 2020 10:00 )

Schillerová a Babiš dělají vše proto aby se více rozevírali nůžky mezi důchodci.Ty chudáci kteří dělali tu nejhnusnější práci bez které by se ti naši bohatí nemakačenkové neobešli, jsou odkázáni dožít v bídě a modlit se aby to netrvalo dlouho.

gejzovic ( 6. února 2020 10:59 )

nechapu jak muze opozice kritizovat duchodovou komisi kdyz tam ma svoje zastoupeni.Ale spis je tam aby podrazela za penize nohy,jako vzdy

MAMKA2316 ( 4. února 2020 07:38 )

DALŠÍ NESCHOPNA NICKA S ČSSD !!!!! CO POLITIK ČSSD TO NICKA CO NIC POŘÁDNĚ ASI NEUMÍ ONI BY SE UPLATNILI JEDINĚ MEZI NICKAMI V EU ???Čím více se zvyšuje nespokojenost s EU a sílí hlasy po vystoupení, tím více slyšíme, jak nám EU pomohla, jak nutně potřebujeme její dotace, jak náš národ umře hlady a bídou, když nám nebude „Brusel“ pomáhat. … Skutečně?

Podívejme se jenom na strohá čísla bez rozkrádání, podvodů celého aparátu, který už nelze ani spočítat.

Z Bruselu máme možnost získat na další období 550miliard Kč (dle kursu). Krásné číslo. Tyto peníze jsou rozpočtovány na 8 let.

Do Bruselu posíláme ročně přímo asi 40 miliard. Tzn. 8 x 40 = 320 miliard. V dividendách jde na západ cca 260 miliard ročně. Nazpět asi 20 miliard. (Potvrdil to i Paroubek na Primě jako bývalý premiér.)
Tudíž na západ jde ročně cca 240 miliard.
Za 8 let to je 8 x 240 = 1 920 miliard.
Tzn., že z České republiky odchází 1920+ 320 = 2 240 miliard !!!!!!
Tzn., že do České republiky přichází (z EU ) 550 miliard !!!!!!

Takže jsme výhodný zlatý důl!
A pak proč náš dluh stoupá !?!?!

Je třeba připomenout, že kromě cca 40 miliard, které jsme poslali ze státního rozpočtu do rozpočtu EU (informace uniklé za rok 2012, informace z
následujících roků se „verifikují“ – proč asi?), neseme některé další náklady. Zde je přehled některých z nich:
1) 6 miliard zaplacených cel v cenách zboží.
2) 19 miliard – náklady na kofinancování evropských projektů.
3) 10 miliard na úředníky EU oficiálně. (Skutečně cenu obsluhy nikdo nezná, nebo zná, ale tají!)
4) 46 miliard na plán EU- do r. 2020, aby 40 % absolventů střední školy mělo vysokoškolský diplom.
5) 10 miliard na biopaliva. / jak úsměvné/
6) 40 miliard na dotování solární a větrné elektřiny. /tak proto ji musíme mít tak drahou!/
7) 4 miliard na posílení elektrické sítě. (Kvůli nařízení, že musíme elekrřinu do Rakouska z Německa posílat téměř zdarma.) Sviňárna non plus ultra – to z naší atomovk

onanym01 ( 4. února 2020 06:38 )

VY DVA JSTE ANONYS A BESIP PEKNĚ KVALITNI SFINĚ KTERY SI ZASLOUŽÍ KVALITNÍ VĚŠAK. UŽ SE PŘIPRAVUJE V TRUHLARNĚ. BUDTE SI JISTI, ZE VYDRZI I TU TIHU SLZ VASICH RODIN!

onanym01 ( 3. února 2020 21:19 )

STAČÍ DYŠ MAŠ BOBEKA TY F RUDEJCH TRENCLECH

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa