Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další protesty za odstoupení premiéra Babiše. Lidé pro něj chtěli od Ježíška páteř

Autor: ČTK, vei - 
16. prosince 2019
20:20

V mnoha menších městech Česka se v pondělí v podvečer sešly desítky až stovky lidí na demonstracích za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). V úterý večer se lidé znovu sejdou v Praze, ve čtvrtek se demonstrace přesunou do 13 krajských měst. Protestní akce svolal spolek Milion chvilek, na začátku týdne se podle organizátorů mělo zapojit více než 200 měst a obcí. Demonstrace byly poklidné, zpívaly se i koledy.

Asi 100 až 150 lidí bylo podle pořadatelů v Domažlicích. Lidé nejen poslouchali řečníky, ale také s nimi diskutovali. K většímu zapojení do politiky, veřejného života a k zájmu o veřejné dění vyzvala účastníky Jana Filipová z Kolovče. Žena Babiše žalovala kvůli výroku o demonstrantech. Soud nepravomocně rozhodl o omluvě, premiér se proti verdiktu odvolal. Podle nepravomocného rozhodnutí soudu se jí má premiér omluvit za své výroky o tom, že byli demonstranti na loňských protestech proti vládě zaplacení. Na odvolací jednání se stále čeká.

Prosba k Ježíškovi: Páteř pro Babiše

Lidé v Táboře skandovali větu „Je to zloděj“, jeden muž držel poutač s nápisem Odmítám vás s portrétem premiéra, jiný nápis Demisi. Promluvili učitel Jiří Kálal, překladatel Ladislav Nagy, ekolog Jan Piňos či starokatolický kněz Alois Sassmann. V Berouně vystoupili mimo jiné politolog Vratislav Doubek nebo ředitel Transparency International David Ondráčka.

Video  Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Řečníci v Čelákovicích připomínali myšlenky prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka o demokracii. V rukou drželi transparenty vyzývající premiéra k odstoupení, k vidění byl třeba i poutač s nápisem „Ježíšku, prosím o svědomí a páteř pro Bureše“. Ve Vyškově na jihu Moravy účastníci uspořádali „poslední zvonění“, zvonky a klíčky tak dali premiérovi najevo své přání, aby odstoupil.

Výzva ke změně premiéra

Demonstranti na Vysočině kritizovali i pravicové politické strany, vyčítali jim nejednotnost. Podle Jiřího Doležala, který protesty organizuje ve Velkém Meziříčí na Žďársku, je neschopnost opozičních stran domluvit se důvodem, proč někteří lidé dali ve volbách hlas Babišovi. V Děčíně v Ústeckém kraji zas lidé vyjádřili i svou nespokojenost se současným děčínským primátorem Jaroslavem Hroudou (ANO). Organizátoři z neformálního sdružení občanů Opavska Milion chvilek Opava vyzvali zase regionální politiky z hnutí ANO, aby se podle svých možností uvnitř hnutí zasadili o změnu ve funkci premiéra. Opavskou výzvu adresovali jmenovitě poslanci Pavlu Juříčkovi, opavskému primátorovi Tomáši Navrátilovi a jeho náměstkovi Igoru Hendrychovi.

Kuriózní byla demonstrace v Přerově v Olomouckém kraji, konala se na stejném místě jako vánoční akce pro děti pořádaná za generální podpory někdejší Babišovy skupiny Agrofert.

Spolek Milion chvilek a jeho příznivci řadu měsíců požadují na demonstracích i formou petic demisi premiéra či zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert. Uvádějí také, že hájí nezávislost justice i médií. Tvrdí, že Česko nemá mít v čele vlády politika, který je ve střetu zájmů a je trestně stíhaný kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš respektuje právo lidí demonstrovat, odstoupit ale nehodlá. Všechna obvinění odmítá.

MAMKA2316 ( 19. prosince 2019 10:05 )

TOTO TADY ASI CHTĚJÍ NE ?? EU a Češti kolaboranti???
Budoucí eurokomisař Schmit chce zavést evropskou minimální MZDU Zavedení evropské minimální mzdy, větší podpora zaměstnanosti mladých či pomoc sociálně znevýhodněným lidem patří mezi klíčové body programu, s nímž chce vstoupit do úřadu budoucí eurokomisař pro zaměstnanost Nicolas Schmit. Je to jen první krok finty - cílem je přesídlit k nám co nejvíce migrantů. Že nechápete souvislost ? Ale chápete – však jste se s tím setkali už mnohokrát – pamatujete např. na požadavky homosexuálů na „registrovaná partnerství“, pak „manželství“ a nakonec možnost „osvojení dětí“? No, a to je to samé. Salámova metoda, kdy po jednom kroku následuje logicky krok druhý, třetí,....i když nám tvrdí, že k dalším krokům nedojde. Prostě = napřed nám něco „dají“ – a to pod záminkou, jak je to pro nás výhodné, tvrdí nám před čím nás to ochrání, co určitě bude nebo naopak nikdy nebude následovat a podobné „oblbovačky“ - a pak už to nezastaví žádná síla. Tady to je : 1. KROK: STEJNÁ minimální mzda pro všechny v EU – vyvolá obrovské nadšení = hurá, to chceme, konečně stejné peníze jako v Německu, atd, atd… Nadšení pracujících nebude mít konce a vláda to, s patřičným halasem, schválí – je to přece pro lidi v ČR SUPER věc, že lidi ?! 2. KROK: STEJNÉ soc. dávky ….….všem v celé EU…….. Už chápete? 3. KROK: Všichni migranti dostanou napříč EU stejné peníze – tak proč by žili v Německu, Francii, … kde je tak draho ? …..když si mohou v ČR za ty stejné peníze užívat jako králové - že ?!?I NAŠI PŘEPLACENI EUROPOSLANCI TO MOC DOBŘE VĚDÍ !!!

Kazin ( 18. prosince 2019 14:53 )

Tak Českému národu pomůže už jen kouzelný prsten a vrátit sem pevnější ruku Národe Ty máš v hlavě opravdu až na výjimky nasrano

vankr ( 17. prosince 2019 19:24 )

A je zase veselo. Všude po repu...je to ještě republika,obrovské davy i více než sto kusů. Kdesi byl i ten *** nebo jak se jmenuje.

dobryclovek ( 17. prosince 2019 11:50 )

Tak vy luzo hrajicí se na demokraty já na tom náměstí byl a po chvilce debat hádání proč se opozice nemuže spojit kdo je větší zloděj­,kři­vák,haj­zl,u­davač­,kdo víc,ukrad,nakrad jsem to zabalil!! tato opozice nikdy vládnout nemuže protože hadajicí se desitka protestujicích měla pravdu!!

jikar ( 17. prosince 2019 08:24 )

klídek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa