Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hrad ukázal, jak hodoval o Vánocích TGM: Candát, bažant i sladké Masarykovky

Autor: Nikola Forejtová - 
26. prosince 2019
20:30

Pražský hrad odkryl další zajímavosti ze života prezidentů. Tentokrát ukázal štědrovečerní tabuli prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, a že to byla pořádná hostina. V Lánech na hlavu státu čekal silný vývar, třeboňský candát, filé z bažanta a sladké Masarykovky. To vše servírované na zdobném porcelánu. Víno pak prezident popíjel z křišťálových sklenic. 

Na Štědrý večer je v České republice zvykem si dát rybí polévku, kapra či řízek s bramborovým salátem a místo dezertu pak pojíst vánoční cukroví. Jak ukázal archiv kanceláře prezidenta republiky, za první republiky se v Lánech hodovalo jinak.

„Podařilo se nám vytvořit rekonstrukci štědrovečerní tabule Masarykovy rodiny ze zámku v Lánech z období 30. let 20. století,“ sdílel radost z objevu Pražský hrad na sociální síti a přidal i fotografie honosně prostřeného stolu.

Křišťál, zlato, Masarykovky a candát - takhle hodoval na Štědrý den prezident T. G. Masaryk. Křišťál, zlato, Masarykovky a candát - takhle hodoval na Štědrý den prezident T. G. Masaryk. | Facebook/Pražský hrad - Kancelář prezidenta republiky

Na tabuli nechybí křišťálové sklenice, zdobený pozlacený porcelán, masivní příbory a samozřejmě i vánoční výzdoba. Při tvorbě stolu se kancelář prezidenta podle příspěvku řídila dobovými archivy. Stůl by tak měl být věrnou replikou toho, u kterého jedl T. G. Masaryk. 

Tomáš Garrigue Masaryk má v Botanické zahradě dub letní. Tomáš Garrigue Masaryk má v Botanické zahradě dub letní. | Blesk:Daniel Černovský, CNC

Bažant, Masarykovky i víno

K dobře prostřenému stolu patří i dobré menu a jedno takové měl na Vánoce i Masaryk s rodinou. Žaludky si rodina prvního československého prezidenta rozehřála silným vývarem, dále pokračovala k třeboňskému candátovi, bažantovi na český způsob a po vařeném květáku se přešlo k tradičnímu cukroví. 

Na stole nechyběly ani Masarykovky, neboli cukroví, které se dělalo s vlašskými ořechy a máčelo v moučkovém cukru. 

Dnes se prvorepublikové cukroví vrací do módy. Od některých zvyků se už ale opouští. Během vlády Masaryka bylo například zvykem, že se přátelé z vyšších vrstev na Vánoce scházeli a pojídali postní jídlo - vyhlášené pražské šneky. 

Výstavy i Mynářová na Youtube

Pražský hrad ve spolupráci s archivy a kanceláří prezidenta stále více odkrývá zajímavosti ukrývající se za zdmi. 

Hrad se snaží jít s dobou i na sociální síti. Žena hradního kancléře Vratislava Mynáře má dokonce Youtube kanál. Dvojnásobná maminka Alex Mynářová ve volném čase provází diváky uličkami a místnostmi Hradu. A v rozhovorech představuje práci hradních zaměstnanců. 

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa