Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Prase a ubožák.“ Za útok na Výborného a děti to schytal Zemanem oceněný novinář Best

Autor: kal - 
20. listopadu 2019
14:05

Když Marek Výborný v úterý oznámil konec v křesle předsedy KDU-ČSL, nastartoval na sociálních sítích vlnu reakcí. Všichni oceňovali, že po náhlé smrti milované manželky Markéty (†45) upřednostnil péči o tři malé děti před stranickou funkcí. Tedy – skoro všichni. Glosátor české politické scény a americký novinář Erik Best, který má z loňska metál od prezidenta Miloše Zemana, přidal nevkusnou a podle kritiků až „prasáckou“ reakci. Ptal se totiž, kde je lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová, „když ji potřebujete“.

„V uplynulých 50 dnech jsem poprvé zažíval, jaké to je být naplno tátou tří dětí a zároveň předsedou parlamentní strany. Asi vás nepřekvapí, že to není snadné a i ten nejlepší manažer by si na tomto úkolu vylámal zuby,“ zmínil Výborný před novináři a na svém facebooku.

„Být tátou je mnohem víc než být předsedou!“ dojal šéf lidovců českou politickou scénu i veřejnost. „Svým dětem chci věnovat maximum času, být jim na blízku v této pro nás nelehké životní situaci. V čele KDU-ČSL musí stát někdo, kdo se politice pro rodiče a rodiny může věnovat naplno. A to já v tuto chvíli nejsem a nemůžu být,“ dodal Výborný s tím, že rezignuje na svou funkci 25. ledna 2020 k termínu mimořádného sjezdu strany.

Generál Petr Pavel pohotově zasalutoval: „Velký respekt k Vašemu postoji. Hodně sil.“ Expremiér Mirek Topolánek uvedl: „Upřímně přeji KDU-ČSL, aby měla při výběru nového předsedy stejně šťastnou ruku jako u posledních dvou.“ Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil zmínil pak, že ho velmi mrzí, jaká životní tragédie Marka Výborného zasáhla. „Děkuji mu za jeho působení v čele KDU-ČSL a přeji mu hodně sil do dalších dnů. Jeho rozhodnutí lidsky chápu a doufám, že se do vrcholové politiky jednou vrátí. V životě jsou ale i důležitější věci, než je politika,“ řekl.

Video  Šéf KDU-ČSL Marek Výborný pohřbil manželku Markétu: Matka tří dětí náhle zemřela kvůli skryté srdeční vadě  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Bartošek: Takové rozhodnutí by udělal každý dobrý táta

Když se podíváme mezi lidovce, o emoce nebyla nouze. „Udělal jsi rozhodnutí, které by udělal každý dobrý táta. Díky za všechnu tvou práci a ve Sněmovně jedem dál!“ vyjádřil se například šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek. „Rozhodnutí Marka Výborného složit významnou politickou funkci, aby se mohl po smrti své manželky věnovat patřičně svým třem dětem, zaslouží úctu,“ zaznělo od Hayata Okamury.

A teď reakce Erika Besta: „Marek Výborný a jeho nedoprovázené děti. Smutné. Kde je Michaela Šojdrová, když ji potřebujete?“ Best narážel i u takového tématu, jakým je náhlé úmrtí matky tří dětí, na jedno z témat před evropskými volbami. Konkrétně na snahu Michaely Šojdrové dostat do Česka 50 syrských sirotků v táborech v Řecku.

Video  Výborný na Národní  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Reakce na Besta, který svůj výpad pak raději smazal, nenechaly dlouhou čekat. „Pochyby o tom, že je Erik Best regulérním agentem ruských služeb, má ze zasvěcených málokdo. Ovšem, že je až takhle lidsky ubohý, to mne zatím nenapadlo,“ uvedl exministr Ivan Pilip. A to byl ze slušnějších. Dál se ozývaly zmínky o praseti nebo lůze.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa