Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Klaus, Jágr i muž zbitý při potyčce s Romy na koupališti. Komu Zeman předá metál?

Aktualizováno -
22. října 2019
08:26
Autor: ČTK - 
20. října 2019
10:31

Bývalý prezident Václav Klaus, válečný veterán Emil Boček, srbský filmový režisér Emir Kusturica nebo prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala by měli být mezi osobnostmi oceněnými prezidentem Milošem Zemanem letos 28. října. Podle LN se dostane ale třeba i na bývalého vídeňského starostu Helmuta Zilka či aktéra potyčky na koupališti v Dubí Davida Michajlaka.

Pražský hrad seznam vyznamenaných každoročně tají, některá jména ale v uplynulých měsících zveřejnil sám Miloš Zeman. Ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš ČTK řekl, že všichni kandidáti na vyznamenání již o rozhodnutí prezidenta ví. Seznam také již spolupodepsal premiér Andrej Babiš (ANO).

Řád bílého lva pro hrdinu Bočka i Klause

Zeman každoročně vyznamenává tři až čtyři desítky osobností. Většině udělí medaile Za zásluhy, vybraným jednotlivcům předává i státní řády. Řád Bílého lva nejvyšší třídy by měl letos dostat poslední žijící český stíhací pilot v RAF Emil Boček. Válečný veterán již dostal od Klause tento řád v roce 2010, vyznamenán byl řádem třetí třídy vojenské skupiny.

Řád Bílého lva by si měl na Pražském hradě převzít i jeho bývalý nositel Klaus. Náležel mu v době, kdy zastával post prezidenta republiky, po odchodu z funkce o něj ale přišel. Zeman nedávno naznačil, že ho svému předchůdci vrátí.

Vyznamená kynologa z Afghánistánu

Prezident vyznamená také vojenského kynologa Tomáše Procházku, který loni v říjnu padl v misi v Afghánistánu. Obdrží patrně medaili Za hrdinství.

Zeman dále letos naznačil, že by mohl ocenit hokejistu Jaromíra Jágra, který už má od Klause medaili Za zásluhy II. stupně. Vyznamenání zřejmě dostane i katolický kněz Petr Piťha, kterému v minulosti udělil medaili Za zásluhy Klaus. Medailí Za zásluhy dále plánuje prezident ocenit srbského režiséra a hudebníka Emira Kusturicu a čínskou bohemistku Sü Wej-ču.

Lidové noviny tento týden do seznamu navržených kandidátů doplnily jméno hlavního konstruktéra Škody Favorit Petra Hrdličky.

Metál pro aktéra potyčky na koupališti

Další vyznamenaný David Michaljak se dostal loni v srpnu na koupališti v Dubí do roztržky mezi ženami údajně kvůli dětem na brouzdališti. Zastal se jedné napadené a při následné hromadné potyčce byl zraněn. Incident vyvolal protiromské nálady, v Dubí se uskutečnila demonstrace radikálů.

Starosta Dubí tehdy uvedl, že za incident mohla romská rodina z Teplic, zatímco romská komunita v Dubí se od činu distancovala. Šest aktérů bitky - jedna žena a pět mužů - už bylo obžalováno, všem hrozí až desetiletý trest.

Video  David se zastal napadené ženy na koupališti. Pak ho zbilo několik mužů  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Havel se za nevyznamenání Zilka omlouval

Ale i další zajímavá jména. Helmuta Zilka chtěl vyznamenat už prezident Václav Havel v roce 1998, ale krátce před ceremoniálem se objevily informace o údajné Zilkově spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Havel ho tehdy nevyznamenal a v roce 2008 se za to na Zilkově pohřbu omluvil.

Podle informací Práva za týden v pondělí na Pražském hradě vyznamenání převezmou i prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala, advokát a filantrop Pavel Smutný nebo majitel strojírenské skupiny Alta Vladimír Plašil. Deníku N své vyznamenání potvrdil fotograf Jan Saudek.

Pozvánky už se rozesílají

O udělení vyznamenání rozhoduje prezident. Vláda mu letos doporučila, aby udělil Řád Bílého lva in memoriam pilotovi bombardérů z druhé světové války Josefu Ocelkovi a československému generálu justiční služby Bohuslavu Ečerovi, na medaili Za zásluhy doporučila válečnou veteránku Boženu Ivanovou. Poslanci navrhli 37 osobností, senátoři 25. Od občanů na Hrad přišly návrhy na vyznamenání 257 lidí.

Přípravu slavnostního ceremoniálu, který se každoročně koná ve Vladislavském sále, má na starosti hradní protokol. Jeho šéf Kruliš řekl, že se všemi osobnostmi, které ocenění dostanou, již zástupci Hradu mluvili. Návrh na jejich jmenování už také kontrasignoval premiér Babiš.

Pracovníci Kanceláře prezidenta republiky také již začali rozesílat pozvánky hostům. Kapacita Vladislavského sálu je podle Kruliše asi 800 lidí. Přední místa budou mít, jako každoročně, zajištěni například předsedové Senátu a Sněmovny Jaroslav Kubera a Radek Vondráček nebo Klaus s chotí Livií. Pozvánku také dostanou diplomaté, osobnosti církevního, kulturního a společenského života i zástupci integrovaného záchranného systému. Místa v sále jsou vyhrazena i pro příbuzné oceněných.

Další pozvánky pak Hrad rozesílá na recepci do Španělského sálu. Týkají se asi 2000 lidí a pozvány jsou další významné osobnosti včetně vyznamenaných z předchozích let.

Více o tom, kdo dostane státní vyznamenání čtěte ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ameae ( 22. října 2019 21:10 )

Vy musíte být hrozně zlý člověk. Vám musel někdo strašně ublížit.

dama-s-kosou ( 22. října 2019 14:03 )

cau pyco

dama_s_kosou ( 22. října 2019 13:42 )

cau pyco

dama-s-kosou ( 22. října 2019 11:12 )

Po Vyskocilovi a Klausovi je nemozne polozit latku niz. Ikdyz Zeman nema hranice. Ten clovek se dokaze neuveritelne vybicovat. A pokud vydrzi do pristiho roku, bude sranda jeste vetsi a mozna klesne az na uroven Havla.

a-z- ( 22. října 2019 11:08 )

Tak řídící jednotka(Putin, Si Ťin-pching) jsou ok. Ale šasi už je v rozkladu a kotel propálenej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa