Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

2,5 milionu? Šéf ČT má „nehoráznou“ odměnu, bouřili kritici. Poslanci se hádali i o poplatcích

Aktualizováno -
17. října 2019
19:03
Autor: ČTK, for - 
17. října 2019
07:49

Sněmovna se ve čtvrtek zabývala výročními zprávami ČT. Na stole poslancům stále leží zprávy za roky 2016, 2017 a 2018. Odkládané projednání zpráv je sledované zejména kvůli tomu, že jejich dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady. Rada mimo jiné volí a odvolává generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. K hlasování se sněmovna nedostala, poslanci přerušili rozpravu ve 21 hodin. Pokračování rozporuplné debaty si už neprodloužili.

Poslanec KSČM Jiří Valenta kritizoval mj. roční odměny ředitele Dvořáka. „No nazdar. 2,5 milionu, konkrétně 2,42 roční bonus v plné výši tvořící desetinásobek měsíčního platu generálního ředitele dostane pan Dvořák díky hlasování v Radě (ČT)  i letos,“ stěžoval si na „nehoráznou odměnu“ pro ředitele.

Poslanec Pavel Plzák (ANO) k tomu podotkl: „Panu generálním uřediteli za dobu jeho působení přiřkli mimořádné odměny ve výši 14,5  milionu korun.“

Nedaleko Sněmovny se demonstrovalo za ČT

Asi stovka lidí přitom ve čtvrtek v podvečer na pražském Malostranském náměstí demonstrovala za podporu nezávislosti České televize.

Demonstranti na Malostranském náměstí měli na hlavě večerníčkovské čepice z novin, někteří přinesli vlajky ČR a Evropské unie. Na okraji shromáždění byli i dva protidemonstranti s transparentem označujícím ČT za žumpu lživé propagandy, konflikt mezi nimi a ostatními protestujícími ale nevznikl.

ANO a ČSSD zprávy podpoří?

Koaliční ČSSD avizovala, že schválení zpráv většinově podpoří. K témuž nabádal poslance nejsilnějšího vládního klubu ANO jeho předseda Jaroslav Faltýnek.

Ke schválení několika zpráv starších i několik let nabádal už v únoru i premiér Andrej Babiš. „I když jsme vůči ČT často kritičtí, a řekli jsme to i jejich řediteli, na klubu požádám poslance hnutí ANO, aby se nepřipojovali ke KSČM a SPD a hlasovali pro schválení všech výročních zpráv,“ uvedl předseda vlády v únoru na svém účtu na twitteru.

Demonstranti v sousedství Sněmovny ve čtvrtek zdůrazňovali, že veřejnoprávní média jsou důležitá pro svobodu a demokracii, a kritizovali část politiků, kteří podle nich vytvářejí na ČT nepřijatelný tlak.

Organizátoři demonstrace dnes obviňovali politiky především z SPD, KSČM a částečně i z ANO, že se snaží prostřednictvím výročních zpráv mocensky docílit změny ve vedení ČT, a tím i v obsahu jejího vysílání.

Zaorálek: V ČT se nic neprojídalo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl ke kritice hospodaření ČT a jejích výdajů z příjmů z koncesionářských poplatků, že z čísel, které má k dispozici, „není pravda, že se to nějak projídalo“. Upozornil, že „velmi zanedbané“ jsou i Kavčí hory, sídlo ČT, kde se musela řada věcí vyměnit.

Poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková citovala Jana Wericha: „Všechno je jinak. Především proti tomu, co tu zaznívá z úst členů SPD.“ Nezávislost médií veřejné služby musí být chráněna jako princip, upoornila. Upozornila, že si média veřejné služby platíme za každou domácnost.

Spory kvůli Dvořákově manželce a „střetu zájmů“

Zaorálek hájil ředitele Dvořáka i kvůli údajnému střetu zájmů. Dvořák je kritizovaný za to, že jeho manželka vede v Praze Leica Gallery, kde on sám je členem správní rady - a se kterou ČT uzavřela dvě smlouvy za celkem 2,5 tisíce korun. Podle Zaorálka Rada ČT o tomto věděla.

Poslanec ANO Miloslav Janulík, původní profesí gynekolog, na to reagoval slovy: „Střet zájmů buď je, a nebo není. Žena buď je těhotná, nebo není těhotná. Prostě nemůže být málo těhotná, a nebo hodně. Prostě buď je, a nebo není. Toto je střet zájmů jako že opravdu par excellence. A vůbec nechápu, že generální ředitel, který, já si teda myslím, že je docela chytrý chlap, proč takovou blbinu, vůbec dělá. Proboha má to zapotřebí?“

Naběhl si tím. Pirát Tomáš Martínek se ho tázal, zda je tedy ve střetu zájmů premiér Andrej Babiš s ohledem na jeho někdejší holding Agrofert. „Máme premiéra země, jehož firma, jejíž je beneficientem, je absolutně nasátá na absurdní množství ministerstev v ČR , využívá zakázky a dosazuje lidi, kam potřebuje,“ rýpl si.

„Generální ředitel vysvětlil, že mezi Českou televizí a Leica Gallery Prague neexistují žádné obchodní ani jiné vztahy, a že tedy není a ani nemůže být ve střetu zájmů. Informace o výstavních akcích byly ve vysílání vždy jako součást zpravodajské agendy z oblasti kultury,“ uvedla před časem mluvčí ČT Karolína Blinková.

„Manipulace, posunování, opakování,“ stěžoval si na argumenty kritiků ČT šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. A poslanec Petr Dolínek (ČSSD) uvedl: „Já vždycky lituji manželky těch politiků, manažerů a ředitelů, že asi kdyby dělaly uklízečky, je to jediná práce, aby to všechny uspokojilo.“

Ředitel ČT má „vegáč“?

„Já bych chtěl mít takový vegáč, jako pan ředitel Dvořák a řídit sedmimiliardový rozpočet a nikdo mě moc jakoby nekontroluje a já si tam budu dělat, co chcu. To je sen každého manažera v takto státním či polostátním podniku, že máte takto zajištěné příjmy, ty vám prostě chodí a my to musíme všichni zaplatit, protože na to je zákon,“ útočil dál poslanec ANO Janulík.

Upozornil tak i na to, že koncesionářské poplatky jsou hlavním příjmem ČT. Ten činí 135 Kč měsíčně. Poplatek je stejný už od roku 2008. ČT díky němu vybere ročně cca. 5,66 miliardy. 

Dostali prý signály, že poplatky porostou

Poslanec ANO Plzák si stěžoval na „jasné signály, že se chystá požádat Rada Sněmovnu, aby se navýšili koncesionářské poplatky“. „My tomu pouze chceme zabránit,“ uvedl.

Vedle toho zaznívaly názory, že by se koncesionářské poplatky měly zrušit. razí je osstatně i prezident Miloš Zeman. „Zrušit, nebo snížit poplatky by znamenalo, že by musela být média veřejné služby, pokud by jimi zůstala, financována jinak. Pravděpodobně státem přes státní rozpočet,“ varovala poslankyně Gajdůšková z ČSSD. „Chceme státní televizi? Já se přiznávám, že ne,“ doplnila a vyzývala ke schválení předložených zpráv.

ČT jako „ostrůvek svobody“

„Situace kolem veřejnoprávních médií je špatná, je špatně, že na ně někteří politici vyvíjejí bezprecedentní tlak,“ řekl svolavatel demonstrace Vojtěch Vašák ze spolku Idealisté. Podle něj ČT není dokonalá, ale přesto stojí za to se za ni postavit. „Česká televize je ostrůvek svobody, a proto tak strašně vadí některým politikům. V naší zemi se nebude žít dobře, pokud nebudeme mít svobodná veřejnoprávní média,“ řekl.

Na demonstraci vystoupili s projevy zástupci organizace Rekonstrukce státu či představitelé studentského hnutí za ochranu klimatu Fridays for Future. Zdravici poslal bývalý předseda Rady ČT Milan Uhde, který ve svém vzkazu označil ČT za jednu z podstatných záruk svobody a demokracie v Česku a vyzval k odmítnutí pokusů o mocensky orientovanou změnu v televizi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cepp ( 19. října 2019 15:15 )

Najděte mi na světě veřejnoprávní televizi, která vysílá nějakou ligu včetně OH. Vše je již na placených kanálech.

Heliber ( 18. října 2019 11:52 )

není to tím, že jen ti si dovolí říkat pravdu, protože v tom nejsou ekonomicky zainteresovaní?

Heliber ( 18. října 2019 11:48 )

Myslím, že koncesionářské poplatky jsou velmi hrubě zneužívány k obohacení zlodějů a nemakačenků, kvalita vysílání ČT je horší než za totáče, objektivita je v háji ...
Zrušit ČT a uvolnit kanály pro komerční televizi, která si na sebe musí umět vydělat.

Heliber ( 18. října 2019 11:42 )

Mluvíte mi z duše, ale asi to zase dopadne jako vždycky. Zloději budou přidány peníze, poctivec to zaplatí.

Martina indelov ( 18. října 2019 05:31 )

Poplatek za TV je stejná chujárna,jako poplatek za čerstvý vzduch. Žije z toho jen tlupa Pražáků, a když jim chce někdo penězovod odstřihnout,tak chodí s transparenty na Letnou. Zrušit celou ČT

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa