Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotku „dohnala“ privatizace OKD. Komise podá trestní oznámení na exministry i Bakalu

Aktualizováno -
8. října 2019
14:50
Autor: ČTK - 
8. října 2019
09:28

Sněmovní vyšetřovací komise podá v souvislosti s privatizací OKD trestní oznámení na bývalé ministry Bohuslava Sobotku, Milana Urbana (oba ČSSD) a Vladimíra Dlouhého. Mířit bude i na podnikatele Zdeňka Bakalu a Viktora Koláčka. Podle komise vložení bytů do společnosti nemělo oporu v zákonech a bytový fond je stále ve vlastnictví státu. Se závěry zkoumání v úterý novináře seznámili členové komise v čele s předsedou Lukášem Černohorským (Piráti).

Trestní oznámení na Sobotku a Urbana pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele souvisí s privatizací menšinového státního podílu v OKD v roce 2004 skupině Karbon Invest podnikatelů Viktora Koláčka a Petra Otavy za 4,1 miliardy korun. Pozdější premiér Sobotka byl v té době ministrem financí a Urban ministrem průmyslu a obchodu. „Zájmem státu bylo vyjednat cenu, která byla co nejvýhodnější pro stát, což se v tomto případě nestalo,“ uvedl Černohorský.

Bývalý premiér Sobotka tvrdí, že se trestního oznámení nebojí a ve věci OKD má svědomí čisté. „Vždy jsem jednal v souladu se zákony České republiky a hájil veřejný zájem. Prodej akcií OKD proběhl za tržních podmínek, což nezávisle a oficiálně potvrdila i Evropská komise. O ceně a podmínkách prodeje nerozhodoval žádný jednotlivec, ale koaliční vláda Stanislava Grosse, a to na základě znaleckého posudku a vyjádření ÚOHS,“ napsal v prohlášení Sobotka s tím, že celá věc je podle něj politicky motivovaná.

Koláček a už zesnulý Otava prodali OKD skupině RPG Industries vedené finančníkem Bakalou. Koláčka a Bakalu komise podezírá podle Černohorského z podvodu. Koláček a Otava totiž podle něho prodali Karbon Invest ještě v době, kdy vyjednávali se státem o prodeji minoritního podílu. „Exkluzivní jednání (s firmou Karbon Invest o prodeji menšinového státního podílu) bylo vedeno jen na základě toho, že stát a vláda žily v domnění, že to prodávají osobám, které jsou spojeny s regionem, nikoli finančnímu žralokovi,“ podotkl Černohorský.

Oznámení na nynějšího prezidenta Hospodářské komory Dlouhého a Skalického se týká 90. let, kdy stát ztratil v černouhelné společnosti většinový podíl. Čelit mu bude také například tehdejší předseda bývalého Fondu národního majetku Roman Češka a další lidé pro podezření z porušování povinností při správně cizího majetku. Dlouhý navíc podle Černohorského pochybil, když vložení bytového fondu do společnosti OKD nemělo oporu v tehdejších zákonech. Pokud je tento právní názor správný, bytový fond je stále v majetku státu, uvedl předseda komise.

Současný prezident hospodářské komory Dlouhý stejně jako Sobotka tvrdí, že se ničeho nedopustil. „Jsem přesvědčen, že jsem se žádného údajného protizákonného jednání nedopustil a rovněž věřím, že ke stejnému závěru dospějí příslušné orgány, bude-li trestní oznámení vskutku podáno,“ zdůraznil Dlouhý. Stejně závažně, jak uvedl, vnímá i morálně-etické a politické obvinění. „Jsem připraven se obhájit a současně se nemohu ubránit pochybnostem ohledně politické motivace konání vyšetřovací komise,“ dodal.

Členové komise zkoumali vedle snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let a prodeje minoritního státního podílu OKD také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD v roce 2016. Akcie nástupnické společnosti tehdy převzala státem vlastněná firma Prisko.

Součástí OKD tehdy už nebyly desetitisíce hornických bytů. Za nové majitele bytového fondu vystupovala mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně.

tekyla ( 10. října 2019 10:17 )

piráti novodobí svazá­ci,ne­táhla,­udava­či se chtějí zviditelnit když to nejde udávaním tak aspon vyšetřováním a výsledek Bakala se chechtá Sobotka,Dlouhý,atd mají grotesku!

PPP150W ( 8. října 2019 17:30 )

Když se šláplo Babišovi na kuří oko, vyřvávali jste co Bakala, ten nic? A když se po něm někdo pokusí hrábnout, vyřváváte, že je to špatně. Takhle jedná blb, ne rozumný člověk, za kterého se vydáváte.

pupak_1 ( 8. října 2019 17:26 )

Když pěkně poprosí Babiše, tak ten má ministryni spravedlnosti, která umí zakleknout na státní zastupce, aby stíhání zrušili.
Ale nevím, jestli se Babišovi bude chtít nějak pomáhat Ozubené Pleši a spol.

barracuda.sro ( 8. října 2019 16:30 )

Mám obavy ,že všechno je jen mýdlová bublina ,která splaskla dříve než ,ten článek vyšel. Nic se nestane a nikdo nebude obžalován, maximálně se to všechno svede na Standu Grossů ,ale ten jak víme není mezi námi ,takže opět nula.

agfor ( 8. října 2019 14:55 )

A co lidi z Mostecka, kterým ukradla podnikové byty Chemopetrolu firma Heines ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa