Podle informací Blesk.cz zákaz vjezdu taxíků a nerezidentů naštval paradoxně jednoho z místních – údajně šlo o rezidenta z Rybné ulice. Ten dal následně celou věc k soudu, neboť je zákaz, jenž koordinovala Praha 1 ve spolupráci s magistrátem a policií ČR, podle něj diskriminační.

Praha 1 chce pokračovat

„Byl nám dnes doručen rozsudek městského soudu, který v podstatě z formálních důvodů řekl, že naše nařízení nebylo dostatečně zdůvodněné. Nějaký místní podal žalobu, z jakého důvodu ale netuším. Teď je to zrušené, ale když ty formální chyby odstraníme, můžeme v nařízení pokračovat. Zkušební provoz byl o tom, jestli se nevyskytne nečekaná závažná komplikace, ta se nevyskytla. Musí se to samozřejmě doladit, místní a časový rozsah. Teď už víme, že tohle nařízení je jedna z cest, díky které se ulice stávají obyvatelnějšími,“ řekl starosta Prahy 1 Pavel Čižinský.

Praha 1 začala s testováním nového opatření, jež má s hlukem v centru Prahy bojovat, v pátek 12. dubna. Uzavřela Dlouhou ulici a její okolí pro taxikáře a všechny nerezidenty, zákaz vjezdu pro ně platil vždy v pátek a v sobotu v noci, a to od 22:00 do 03:00. Opatření se mělo testovat ve třech po sobě jdoucích víkendech a týkalo se kromě Dlouhé ulice také ulic V Kolkovně, Rámová, Masná, části ulic Kozí a Rybná, v Dušní ulici se pak v dotčené časy obracela jednosměrnost. Ve třetím víkendu, tedy 26. a 27. dubna, už k zákazu vjezdu nedojde.

Město si slibovalo nejen snížení hluku, ale díky zhruba 30 mužům zákona v ulicích, kteří na dodržování opatření dohlíželi, také zvýšení bezpečnosti. „V dalších evropských městech se osvědčilo omezit dopravu na hlučných ulicích, protože se ukázalo, že když je regulovaná doprava, je pak snazší usměrňovat lidi,“ řekl Blesk.cz radní Prahy 1 pro dopravu David Skála.

Několikátý pokus

Vedení první městské části zkouší všemi možnými opatřeními snížit hluk v centru. Zatím marně. Fiaskem například skončilo umístění hlukoměru do Dlouhé ulice. Hlukoměr, který Praha 1 nechala do Dlouhé ulice nainstalovat loni v létě, ukazoval v „nejvýživnějších“ nocích 75 dB. Nakonec měl však přesně opačný efekt, než se doufalo - opilci si z něj udělali atrakci a přeřvávali se, kdo z přístroje vymámí vyšší číslo, nové vedení proto projekt ukončilo.

Radnice Prahy 1 začala letos také jednat s nočními podniky v centru, aby se do boje proti opilcům zapojily tím, že přestanou spolupracovat s agenturami nabízejícími tzv. pub crawls (noční tahy od hospody k hospodě). První vějičkou je hudební klub Karlovy lázně, jenž se zavázal ukončit spolupráci k 30. dubnu letošního roku (psali jsme ZDE). „Věřím, že se ke kroku provozovatele Karlových lázní brzy připojí i provozovatelé dalších hostinských zařízení s provozní dobou v nočních hodinách, se kterými jednám,“ uvedl v polovině března místostarosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Problém řeší i nové vedení magistrátu, které zavedlo funkci nočního starosty, jímž se stal Jan Štern. Ten má se svým týmem řešit právě negativní důsledky nočního ruchu v centru na život místních obyvatel. Magistrát v současnosti připravuje vyhlášku, která by omezila otevírací dobu nočních podniků ve vybraných oblastech města.