Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Dlouhý varuje Čechy, aby neztratili krok se Západem v IT. Havlíček se chlubí novinkou

Autor: Jakub Kopřiva - 
15. května 2019
20:15

Pokud Česko nepřidá v oblasti vyspělých technologií a umělé inteligence, ztratí krok se Západem. Na setkání českých a maďarských podnikatelů to řekl prezident tuzemské Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. A s jeho slovy souhlasí i novopečený ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), který je členem delegace prezidenta Miloše Zemana v Maďarsku.

Podle Dlouhého je klíčovou oblastí pro vlády obou zemí zejména umělá inteligence. „Maďarské i české ekonomice se daří, obě ale stojí na prahu určitého období. V minulých letech obě země zažívaly solidní růst, pokud nyní nedokážeme investovat kromě infrastruktury do vyspělých technologií, které umožní posunout naše výrobky výše v globálním řetězci, potom jsme odsouzeni, abychom byli solidně fungujícími ekonomikami, ale naše přibližování k západním zemím se zpomalí,“ varoval šéf české Hospodářské komory. 

Dlouhý má za to, že bude důležitá spolupráce mezi zeměmi visegrádské čtyřky, tedy Maďarskem, Slovenskem, Polskem a Českou republikou. A zdůraznil i nutnost reformy vzdělávacího systému i investic do technického školství i řemesel. „I tady budeme mít velký zájem spolupracovat s maďarskou stranou,“ dodal Dlouhý. 

Se slovy Dlouhého souhlasí i šéf resortu průmyslu a obchodu Havlíček, který je rovněž v Budapešti. „Mám dobrou zprávu, dojednal jsem s maďarským ministerstvem pro inovace a technologie a s maďarskou aliancí pro umělou inteligenci, že podpoří naši aktivitu v získání Evropského centra excelence pro umělou inteligenci,“ pochlubil se úspěchem exkluzivně pro Blesk ministr. Ten chce, aby se naše země stala evropským lídrem pro východní země. „K tomu potřebujeme nutně podporu V4,“ dodal Havlíček.

marmat ( 16. května 2019 09:16 )

Na TOHLE máme skupinu v PS -jmenují se Piráti...IT drzé hlody o IT od
A-Z...Od zvolení dosud....jsou tak "kreativní", že dosud experta/y nenašli, jen se zatím posmívají premiérovi, že neumí ANI používat elektronický podpis...!!!

vihor ( 15. května 2019 22:32 )

Takže pánové Havlíčku a Dlouhý, jděte příkladem, když tomu tak rozumíte. Sundejte obleky, navlečte montérky a Havlíček ať se hlásí u nejbližší stavební party, před ekonomkou vystudoval i stavárnu, a Dlouhý jako ekonom, který nic pořádně rukama neumí, se může aspoň hlásit v nejbližším skladu na evidenci zboží. Zedníků a skladníků je nedostatek, tak hoši do toho! Mudrovat jim jde, ale rukama makat nebudou, jenom do toho tlačí ostatní.

darat ( 15. května 2019 21:30 )

My víme pane Dlouhý, radíte na Hradě a prezident Vás neposlouchá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa