Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Elegantní Babišová v USA: Vyniklo i její tetování. S manželem uctí oběti 11. září

Aktualizováno -
27. září 2019
13:09
Autor: simao, ČTK - 
27. září 2019
08:19

Návštěva Andreje a Moniky Babišových v USA se chýlí ke konci. O řadu postřehů a dojmů ze svého programu se podělila na instagramu paní Monika předtím, než společně se svým manželem uctí na závěr návštěvy oběti teroristů z 11. září  2001 včetně dvou s českými kořeny. Babišová navštívila mj. centrum pro svobodné matky, kde si posteskla, že je maminkám jako její dceři Vivien. Vedle toho potkala úspěšného neurologa Martina Tolara.

Premiér Andrej Babiš dnes v New Yorku na závěr své pětidenní návštěvy Spojených států uctí památku obětí teroristického útoku z 11. září 2001. Večer místního času (v noci na sobotu SEČ) pak odletí zpět do vlasti.

Položí květiny u jmen Čecha a emigrantky

Babiš si prohlédne památník Ground Zero, který je vybudován na místě někdejší dvojice mrakodrapů World Trade Center (Světového obchodního centra), které se po nárazu dvou dopravních letadel unesených teroristy zřítily.

V troskách tehdy zahynulo přes 2750 lidí včetně Čecha Lukáše Rambouska a československé emigrantky Aleny Sešínové. U jejich jmen, která jsou v památníku uvedena, položí premiér květiny.

Monika mezi svobodnými matkami

Návštěva památníku je posledním bodem Babišovy návštěvy USA, jejímž vrcholem byl ve středu večer místního času (ve čtvrtek nad ránem SEČ) projev na zasedání Valného shromáždění OSN.

Video  „Češi jsou skvělým národem.“ Babiš v OSN zmínil ale i promrhaný čas po roce 1989  - OSN
Video se připravuje ...

Premiérova žena Monika Babišová měla v USA zčásti separátní program. Vydala se i do bostonské organizace ROCA pomáhající svobodným matkám.

„Holky ve věku mé dcery (19), které nemají nikoho, si zde našly novou rodinu. Učí se tu a dokončují si vzdělání, aby našly práci a uživily svoje krásné děti. Učí je tu starat se o miminka a být zodpovědné matky. Bohužel, spousta z nich se ale nejdříve musí dostat z drogové závislosti. Holky jsou moc milé a milují své dětičky,“ napsala na instagramu Monika Babišová a přinesla další porci fotek z návštěvy USA.

Andrej Babiš bude ve středu 2. října hostem v pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz. Ptejte se již nyní na to, co vás zajímá:
Online chat

Elegantní a potetovaná paní premiérová

Babišová se na sociální síti i lehce rozvášnila. „Při návštěvě centra pro single mothers jsem se zamilovala do syna jedné mladé maminky. Je to pěkný sedmiměsíční macek. No není nádherný?“ prozradila paní Monika, i během čtvrtečního programu elegantní, v tyrkysově modrém kabátu značky Fendi zkombinovaném s černou halenkou.

Díky vyhrnutému rukávu pak vyniklo i tetování paní Moniky - na ruce má počáteční písmena jmen svých dětí Fredrika a Vivien. Její dcera letěla do USA také, premiér Babiš však upozorňoval, že letenku i hotel platil rodině ze svého.

Monika Babišová v USA: Ukázala i tetování. Na ruce má jména svých dětí Frederika a Vivien Monika Babišová v USA: Ukázala i tetování. Na ruce má jména svých dětí Frederika a Vivien | Instagram M. Babišové

Vedle toho navštívila i školu T. G. Masaryka v Arlingtonu. „Učí české a slovenské děti nejen náš jazyk a historii, ale udržují také české tradice a organizují setkání se zajímavými krajany. Milé a šikovné ženy. Některé životní příběhy mě pobavily a jiné dojaly,“ poznamenala Monika Babišová.

Setkání s Čechem, který zkoumá léčbu alzheimera

I ona přitom má za sebou jedno zajímavé setkání s krajanem - neurologem Martinem Tolarem z firmy Alzheon, který v USA zkoumá léčbu Alzheimerovy nemoci.

„Konečně jsme se potkali... Martina Tolara jsem nedávno viděla v TV a velmi jsem se s ním chtěla setkat. Ohromil mě jeho úspěch ve výzkumu léčby Alzheimerovy choroby - on a jeho tým jsou asi nejdál, již v posledním stadiu výzkumu. Pevně věřím a doufám, že se jim vše povede a do cca 5 let bude lék na trhu. Bude to nejen velký úspěch pro Martina a naši malou republiku, ale hlavně šance pro nás všechny,“ doufá paní Monika.

Neorolog Tolar v dubnu pro iDnes.cz uvedl, že jde o velmi závažnou a „devastující“ nemoc s obrovským dopadem na společnost. Kdy by mohl být lék dostupný? „Nám bude trvat ještě dva a půl roku ta poslední fáze, pak ještě rok trvá, než všechny ty regulační orgány potvrdí a prověří, takže do čtyř až pěti let. Když se nám to podaří, tak to je můj cíl,“ říkal.

„My ještě nevíme, jaká bude cena, my víme, co můžeme odhadnout jako cenu. Výhoda našeho léku je, že je to pilulka, že to není infuze, že to není injekce. Infuze jsou několikanásobně dražší, my víme, že to bude několikanásobně levnější,“ uvedl s tím, že pilulky na Alzheimera nebudou mít vedlejší účinky jako infuzní terapie.

Co ho k hledání léku na alzheimera přivedlo? „Já jsem pracoval na tom problému přes 20 let. Já jsem přišel do Ameriky, v té době se objevilo, že je genetická modifikace, která způsobuje Alzheimerovu chorobu v 60 procentech pacientů. Pak jsem dělal klinickou medicínu, klinický trénink v Bostonu, přednášel jsem na Yale, univerzitě v Connecticutu. Co mě frustrovalo bylo, že nebylo čím léčit. Já jsem měl pacienty, ale v podstatě jsme nemohli pro ně nic udělat. Ani teď to není, na tom se nic nezměnilo, to je ta tragédie,“ dodal.  

hejhej ( 28. září 2019 13:56 )

Babišová je pěkná, elegantní, až na to hloupé tetování.

fido2 ( 27. září 2019 17:08 )

On se dnes nechá potetovat každý , kdo moc rozumu nepobral...u paní Moniky to platí též. Stačí, když promluví.

Evka4 ( 27. září 2019 16:44 )

marmat:
cezar8:

Evka4 ( 27. září 2019 16:42 )

inicio: Monča je nádherná a to tě ***, viď?

Evka4 ( 27. září 2019 16:39 )

Já také přeji Babišovým jen to nejlepší, jsem na ně moc pyšná. Máme se opravdu od revoluce nejlépe a Babišovi nás také nejlépe ve světě reprezentují

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa