Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman o hněvu Číny: Hrubá chyba primátora Hřiba škodí celému Česku

Video se připravuje ...
Autor: tva, ver, bel, jt - 
22. září 2019
11:35

V pořadu Blesku.cz S prezidentem v Lánech se prezident Miloš Zeman mimo jiné vyjádřil k tématu týkajícího problému českých podnikatelů v Číně. Ti tak doplácejí na to, že ekonomická pozice Česka v této asijské velmoci strmě klesá. Čeští podnikatelé by tak mohli přijít až o šedesát miliard korun. Zeman za tím vidí chybu pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který podle něj škodí celému Česku.

„Uvědomte si, že Čína je alergická na koncept dvou Čín. Ten koncept už dnes oficiálně téměř nikdo nezastává. I Spojené státy hájí koncept jednotné Číny. Teď chce primátor Hřib vyřadit to prohlášení o jednotné Číně,“ řekla hlava státu v pořadu S prezidentem v Lánech.

Navzdory očekávaným vysokým příjmům z vývozu do Číny se ukazuje, že v posledních měsících dochází k „mimořádně nestandardním projevům“ v česko-čínských obchodních vztazích. Blesku to pod garancí anonymity sdělili zástupci desítek firem, které na tamním trhu působí, nebo by na něj rády pronikly. Na internetu údajně dokonce běží kampaň namířená proti českým firmám.

Video  Zeman o šikaně českých podnikatelů v Číně  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle Zemana je Hřibův krok hrubá politická chyba

Podle některých, včetně hlavy státu, za současnou situaci můžou kroky, které činí současné vedení Prahy v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (38, Piráti). Ten totiž hodlá upravit partnerskou smlouvu hlavního města s Pekingem, ze které chce vyškrtnout jeden konkrétní bod – nelíbí se mu, že Praha v něm souhlasí s politikou jedné Číny. Ta například neuznává nezávislost Tchaj-wanu. Podle primátora Hřiba se takové formulace do partnerské smlouvy mezi městy nehodí.

„Podle mě je to hrubá politická chyba. I když lituji čínské reakce, myslím si, že dokáží poznat její příčiny,“ uvedl Zeman pro Blesk.

Prezident Miloš Zeman jedná se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. (28. 4. 2019) Prezident Miloš Zeman jedná se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. (28. 4. 2019) | Twitter / Jiří Ovčáček

Čína poté v reakci na vyjádření pražského magistrátu rozhodla o zrušení turné hned několika českých hudebních těles. Nejprve dostali zákaz odjet filharmonici z orchestru PKF – Prague Philharmonia. Povolení následně nedostalo ani Pražákovo kvarteto. Následovalo zrušení turné Symfonického orchestru Českého rozhlasu a hudebního souboru Guerneri Trio Prague.

„Pozice ČR v Číně je nyní na dlouhou dobu nenávratně poškozena. Primátor Hřib a Piráti sice doma krátkodobě získávají na preferencích, avšak důsledky tohoto jejich konání vážně dopadají na ekonomiku českých podniků,“ stojí v jednom z prohlášení, které Blesk získal, a jehož autor si nepřál být jmenován.

Video  Zeman o abolici pro Babiše i Moniku, 17. listopadu, nemocnici i strachu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman: Nedá se vyloučit, že budu volat čínskému prezidentovi

Jiní zase poukazují na problém extrémů, které ve vztahu s Čínou mají tendenci panovat. Toho názoru je například poslanec Jan Skopeček (38, ODS), pořadatel fóra o Číně, které se v úterý odehrálo ve Sněmovně. „Jeden extrém je absolutní zbožňování Číny, druhý je hysterie na cokoliv, co má adjektivum ‚čínské‘,“ varoval a zopakoval, že nejvíce to odnášejí právě podnikatelé.

„Nedá se vyloučit, že budu volat čínskému prezidentovi. Dvě největší české firmy, Škoda a PPF, mají největší odbytiště na čínském trhu. Ti zatím žádné problémy nehlásí. Souhlasím s tím, že Číňané obchodují s přáteli. Hřib neškodí jen Praze, ale celé České republice,“ vyjádřila se pro Blesk hlava státu.

Podle informací Blesku do Pekingu příští týden zamíří exprezident Václav Klaus (78). Ten se má ve čtvrtek zúčastnit recepce na ambasádě ku příležitosti oslav Dne české státnosti. „Vedle účasti na této recepci vystoupí prezident Klaus rovněž na Tsinghua University s přednáškou na téma 30 let ekonomického vývoje ‚Lessons learned from the Czech Republic‘,“ potvrdil Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Informaci Blesku, že s tamními potentáty exprezident ztratí slovo za české firmy, ale Macinka komentovat nechtěl.

Prezident Zeman svou pátou, a zatím poslední, návštěvu Číny uskutečnil tento rok v dubnu. Doprovodil jej i legendární hokejový útočník Jaromír Jágr, který se při té příležitosti stal ambasadorem čínského hokeje. 

obessenalucerne ( 10. října 2019 23:42 )

Hradní ochlasta ať drží zobák, nedokázal tam ani vypůjčit medvěda do ZOO.

jaromir123 ( 10. října 2019 09:38 )

Čínská lidová republika může nařídit firmám aby tu investovaly ? Ty jsi jako denge.

jaromir123 ( 10. října 2019 09:27 )

Čína je největším věřitel USA. Víš co to je ? Ona si může USA koupit.

jaromir123 ( 10. října 2019 09:23 )

Tak vypni tu jejich "***" a neopruzuj tady.

Deng ( 25. září 2019 01:34 )

Byla to Česká republika, která se vůči Čínské lidové republice zachovala jako nesolidní partner, který nedodržuje dohody. Součástí ujednání, že Čína zainvestuje v České republice byla dohoda, že prodáme J&T banku. Ačkoliv prodej schválili všechny národní banky, kde J&T banka působí, včetně nejdůležitějšího schválení od Evropské národní banky, tak Rusnokova Česká národní banka tento prodej zamítla. V tomto okamžiku nastal onen zlom ve vztahu Číny k České republice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa