Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman omezil cigarety za 60 na 40. Rozšíření EET podepíše, daňové slevy by zrušil

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
22. září 2019
12:00

Prezident Miloš Zeman slíbil, že podepíše novelu zákona o spotřební dani. Podle něj by bylo zvláštní, kdyby jako známý kuřák a milovník alkoholu bránil zrovna této věci. Vybrané peníze se podle něj mohou dostat na léčbu. Zároveň v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech uvedl, že si myslí, že všechny daňové úlevy by měly být zrušeny. Uvědomuje si ale, že to není možné. Další podpis Zeman přidá pod zákon rozšiřující elektronickou evidenci tržeb (EET), jak ho dostane na stůl.

„Kuřák, co si také dá rád skleničku a cigaretu… víte, jak by to vypadalo, kdybych to nepodepsal?“ řekl Zeman o plánovaném zrušení spotřební daně. „Ano, podepíšu to,“ ujistila hlava státu. Na dotaz, zda se pokusil přestat kouřit, aby nebyl ve střetu zájmu, sdělil, že to není jednoduché. „Zatím jsem zredukoval spotřebu cigaret z 60 na 40 a pokládám to za velký úspěch,“ odhalil.

Na svém názoru na daňové úlevy trvá – podle něj jsou zbytečné. „Hájím zásadu rovnosti před zákonem, to znamená, že každý má platit daně a nikdo nemá mít daňovou úlevu,“ uvedl Zeman. „Na druhé straně si také několikrát uvědomuji, že za každou výjimkou je nějaká lobbistická skupina. A ta se bije za to, aby výjimka nebyla zrušena,“ dodal.

Video  Miloš Zeman o daňových úlevách a důchodech  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Prezident podporuje například zrušení osvobození od daně pro domovní plynové kotelny. Podle něj lidé nebudou muset připlatit o tolik více, i když někdo to může pocítit. „Bude to bitva dům od domu,“ myslí si prezident.

Je to však jen příklad, podle svých slov si uvědomuje, že všechny daňové slevy zrušit nelze, je to příliš politická věc. „Změny by se měly dělat tzv. salámovou metodou. Optimální by bylo zrušit to hned, ale ty lobbistické skupiny tomu spolehlivě zabrání,“ myslí si Zeman. Tyto skupiny podle něj ve skutečnosti demonstrují za nespravedlnost. Bude proto rád, když se zruší alespoň drobné slevy. Ty velké, jako sleva na děti, zřejmě prozatím zůstanou.

Oproti tomu daň z nabytí nemovitosti by nerušil. „Stát potřebuje peníze do rozpočtu, tak si myslím, že její zrušení by bylo laciné, populární a způsobilo by zbytečné finanční komplikace,“ uvedla hlava státu. Jako větší problém vidí ceny bydlení, které jsou z různých důvodů v Česku vysoké.

Video  Zeman o abolici pro Babiše i Moniku, 17. listopadu, nemocnici i strachu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zákon o rozšíření EET podepíše hned, jak to bude možné. „Jsem pilný člověk, takže jakmile to dostanu,“ nastínil prezident rámec popisu zákona o elektronické evidenci tržeb. A důchody? Oceňuje, že nebyl schválen původní návrh o přidání 1000 korun všem starším seniorům. „Já abych asi sdílel ty výjimky nebo výhrady, které měla Poslanecká sněmovna. A jsem rád, že Poslanecká sněmovna přehlasovala Senát,“ řekl pro Blesk.

Stát kvůli důchodům musel sáhnout do kapsy

Vláda změny projednávala v souvislosti se schvalováním rozpočtu na příští rok. Současný návrh, který již ministři schválili, počítá s výdaji 1,618 bilionu korun a příjmy 1,578 bilionu korun. Schodek má být 40 miliard korun. Velkou položku tradičně spolknou důchody, na ty by mělo přijít 509,35 miliardy korun, o 37 miliardy více než loni.

Jejich růst byl stvrzen minulý týden Zemanovým podpisem k zákonu o důchodovém pojištění. Každý člověk v Česku, který pobírá starobní, invalidní nebo vdovský či vdovecký důchod, si přilepší minimálně o 371 korun. Další peníze navíc vyplynou z částky, kterou pobírá již nyní. Nejméně dostanou přidáno lidé pobírající pod 13 426 korun.

Navyšování důchodů probíhá vždy od ledna v rámci zákonné valorizace. V příštím roce se upraví o 5,5 procenta. V průměru to vychází na růst o 749 korun. Aby se splnila částka 900 korun vyplývající z novely, stát všem 151 korun doplatí.

Daňové změny se dočkaly rozporuplného přijetí

S rozpočtem souvisí i daňový balíček. S jeho rámci má vzrůst spotřební daň, takže litr tvrdého alkoholu podraží o necelých 20 korun, krabička cigaret o 13 korun a zvedne se i daň z hazardu. Rovněž se zdvojnásobí poplatek za vklad do katastru nemovitostí a ruší se osvobození od daně pro domovní kotelny na zemní plyn.

Odborníci již kritizovali, že i když „neřesti“ zdraží, stát na léčbu závislých dává čím dál méně peněz, tudíž problém to stejně neřeší. Hazard by podle nich měl být daněn podle míry rizika. Zrušení osvobození od daně pro domovní kotelny zase kritizovali někteří poslanci, jelikož začít platit budou muset například i domovy důchodců nebo dětské domovy.

Zeman se na jednání vlády o rozpočtu nechal slyšet, že je třeba daňové výjimky upravit, ne-li zrušit. Kdyby se podle něj omezily, státnímu rozpočtu by to přineslo 318 miliard korun. Babiš k tomu jen uvedl, že omezením výjimek se bude kabinet ještě zabývat.

O rozšíření EET na zbývající obory rozhodla Sněmovna v polovině září. Přehlasovala tak senátní veto. Pod elektronickou evidenci tržeb budou nově spadat řemeslníci, advokáti, účetní, ale i lékaři nebo taxikáři. Opozice s novelou nesouhlasí.

Video  Klepající ruka Miloše Zemana  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa