Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman zmiňoval strach z nemocnice i nové zdravotní problémy s roztřesenou rukou

Video se připravuje ...
Autor: kal, vr, ČTK - 
22. září 2019
12:20

Prezident Miloš Zeman o svém zdraví mluvil detailně krátce před oslavou 75. narozenin, které měl 28. září. Bylo to v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech krátce předtím, než zamířil do nemocnice, aby si nechal udělat krevní obraz. Nejen, že se mu nelepšily bolesti nohou, ale zároveň začal mít také nízký tlak. Pro Blesk Zeman ukázal, jak se mu při odebírání krve třese druhá ruka.

„Bohužel, musím být sebekritický, jsou to pravdivá slova,“ řekl prezident, když se ho moderátorka Vera Renovica ptala na to, co je pravdy na tom, že se jeho zdravotní problémy nelepší, a že zanedbává rehabilitace. „A abych jim učinil za dost, tak v úterý pojedu do nemocnice, neřeknu vám, do které, aby se tam nehoufovali novináři, abych si nechal udělat krevní obraz po delší době,“ dodal Zeman.

„Máte pravdu, že nejenom, že se mi nelepší nohy, ale ještě špatně slyším. A aby toho nebylo málo, tak mám poměrně nízký tlak, což jsem dříve neměl,“ řekl prezident a připojil: „Jak vidíte, k té osmdesátce to nějak doklepu. Ale pak už si budu číst ty knížky. A právě proto jsem jemně naznačil, že by jich mělo být co nejvíc.“

Video  Miloš Zeman o svém zdraví a 75. narozeninách  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Prezident přiznal, že má z návštěvy nemocnice strach. „To víte, že jo. Já jsem strašný zbabělec. A když mě píchají do žíly, tak se dívám stranou a dělám tohle,“ řekl a ukázal, jak se mu při odběru krve roztřese druhá ruka. „A tohle gesto mě nějakým způsobem uklidňuje,“ dodal.

Video  Klepající se ruka Miloše Zemana  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Oslava 75. narozenin v Lánech

Oslavu 75. narozenin plánoval Miloš Zeman v komorním duchu v Lánech pro 10 až 15 hostů. Podívejte se na výběr informací o zájmech, zdraví a rodině prezidenta.

Celoživotní zálibou Miloše Zemana byly především knihy, považuje se za bibliofila. Zajímala jej hlavně historie a životopisy. Zeman souhlasil s tím, že historie je učitelkou života. Podle jeho slov ho inspirovaly alternativní dějiny, které spekulují o tom, „co by se stalo, kdyby“.

Prezident byl proslulý zálibou v sarkasmu. Ve svých výrocích, kterými se mnohdy snaží své partnery v diskuzi usvědčit z neznalosti, popřípadě zesměšnit, často sahá k citátům z literatury.

Video  Zeman o abolici pro Babiše i Moniku, 17. listopadu, nemocnici i strachu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Dovolenou Zeman trávil v Lánech i na Vysočině

Co se pohybu týče, Zeman se nikdy neprezentoval jako velký sportovec, preferoval spíš procházky a „objímání“ stromů v přírodě. Svoji dovolenou rád trávil v Novém Veselí na Žďársku na Vysočině nebo v posledních letech stále častěji na zámku v Lánech.

Ve Veselí spoluvlastnil nemovitost, o které hovořil jako o chatě. Do tvrze se Zeman uchýlil již po odchodu z politiky a žil v ní několik let do svého zvolení prezidentem. „Nejkrásnější země na světě je Česká republika, nejkrásnější část České republiky je Vysočina ...“ řekl v roce 2014 v pořadu Českého rozhlasu Hovory z Lán.

Nedílnou součástí jeho letních pobytů na chalupě bývaly projížďky v nafukovacím člunu na místním rybníku, poslední dva roky ale na člunu nevyjel. V roce 2017 byl Zeman v Novém Veselí také na své první zimní dovolené ve funkci hlavy státu. Hrad v této souvislosti zveřejnil jeho fotografie na běžkách, na kterých stál ale jen chvíli, jak přiznal.

Zabydlí se Zeman v Lánech i po odchodu z Hradu?

Zeman zakoupil pozemek v Lánech. Parcela je nedaleko prezidentského letního sídla. Před rokem Zeman řekl, že zvažuje koupi pozemku v obci Mnichovice v okrese Praha-východ.

„Na vilu nemám, ale mám celoživotní úspory, které mi umožní koupit si malý bungalov a v něm budu mít jednu místnost naplněnou knihami, bude tam houpací křeslo, budu si číst zajímavé knihy a nebudu muset odpovídat na pitomé otázky novinářů,“ řekl v této souvislosti ke svým plánům prezident.

Prezident hodně zhubnul, kouření chce omezit

Co týká Zemanovy životosprávy, tak již v době, kdy byl předsedou Sněmovny nebo premiérem, nijak neskrýval svou vášeň pro tabák, nezříkal se konzumace alkoholu a jeho jídelníček také často obsahoval nepříliš zdravá jídla. V roce 2015 například při přípitku pronesl: „Smrt abstinentům a vegetariánům“.

Zemanovo zdraví se stalo věcí veřejnou zejména po převzetí funkce prezidenta v březnu 2013. Pozornost médií vzbudily v květnu téhož roku záběry, na nichž při odemykání komory s korunovačními klenoty působil unaveně a několikrát zavrávoral. Podle oficiálního prohlášení měl virózu, v médiích se spekulovalo o opilosti.

V srpnu 2013 pak lékaři nově ustaveného koncilia oznámili, že prezident trpí polyfunkční neuropatii, což bývá neurologická komplikace při cukrovce, kvůli které hůře cítí nohy. Letos v červnu Zeman řekl, že chce razantně omezit kouření, protože kvůli němu trpí nechutenstvím. Prezident od svého prvního zvolení výrazně zhubnul.

Rodák z Kolína Zeman je od roku 1993 podruhé ženatý. S nynější manželkou Ivanou se údajně seznámil poté, co si v roce 1990 veřejně postěžoval, že nemá sekretářku. Nynější první dáma tehdy přerušila studia na romanistice na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně (kterou nakonec nedokončila) a začala pro něj pracovat.

Ivana Zemanová se věnuje charitě, dcera Kateřina je v Londýně

Ivana Zemanová (54), která byla první dámou od března 2013, se v této pozici věnuje zejména charitě. Prostřednictvím svého fondu pomáhá například ohroženým dětem, seniorům či lidem bez domova. Zajímá se i o roli žen v armádě či o propagaci sebeobrany.

První dáma je známa tím, že se příliš nedere do popředí a chrání si soukromí. Při druhé prezidentské kampani svého muže v roce 2017 ale vystupovala již aktivněji než dřív. Stala se šéfkou jeho petičního týmu pro sběr podpisů. „Já zastávám ten názor, že žena by měla následovat svého muže a měla by ho podporovat,“ řekla tehdy.

V roce 1994 se Zemanovým narodila dcera Kateřina, která studuje a pracuje v Londýně. Z prvního manželství s Blankou Zemanovou (1971 až 1978) má prezident ještě syna Davida (1972), který je lékařem - neurologem.

settt ( 24. září 2019 17:59 )

seber se a mazej na vysočinu...a bude klid

pooresh- ( 24. září 2019 10:26 )

Pane Zemane 👍👍👍👍­🍀🍀🍀🍀😍😍­😍😍❤❤❤❤­💋💋💋💋

pooresh- ( 24. září 2019 10:06 )

Musím uznat že narodem milivany prezident Zeman je borec a klobouk dolu pred nim.Mam ho rad❤❤

mazd ( 24. září 2019 10:05 )

Pane,váš mdlý rozum nejde léčit?A zopakujte si pravidla čes.jazyka.

vigela ( 24. září 2019 08:50 )

Pokud se nemýlím, krevní obraz se nedělá odběrem krve ze žíly, ale bodnutím do prstu. Zrovna dnes jsem na odběru byla. Pouštění žilou mi nevadí, přihlížím mu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa