Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Abolice pro Babiše? „Zásah do justice,“ hřímá Hamáček. Zemanovi nerozumí

Aktualizováno -
20. září 2019
14:07
Autor: for, ČTK - 
20. září 2019
13:25

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček by považoval zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) ze strany prezidenta Miloše Zemana za nepřiměřený zásah do fungování justice a rovnosti před zákonem. Uvedl to krátce poté, co prezident nadhodil možnost udělení abolice v případě, že by státní zástupce rozhodl o pokračování stíhání. „Nerozumím, proč to Zeman říkal, je to ale věc, která se ještě nestala. Nechci tedy spekulovat,“ dodal předseda oranžových na tiskové konferenci. Prezidentovu kroku nerozumí ani samotný premiér, podle něj bylo zbytečné a jen vyvolalo vášně. 

„Případnou abolici v kauze Čapí hnízdo bych považoval za nepřiměřený zásah do fungování justice a rovnosti před zákonem pro všechny občany," uvedl ministr vnitra Hamáček.

„Nerozumím, proč to Zeman říkal, je to ale věc, která se ještě nestala. Nechci tedy spekulovat,“ dodal předseda „oranžových“. 

Podle ústavního pořádku by mělo následně dojít k signatuře abolice buď premiérem, nebo členem vlády. Na dotaz novinářů, jestli by dokument případně podepsal on, nebo někdo z ministrů zastupující resorty za ČSSD odvětil, že se taková situace bude řešit ve chvíli, až to bude aktuální. „Nechci spekulovat, ale nemyslím, že budou přenášet tu zodpovědnost na ministry,“ zmínil Hamáček.

Prezident Miloš Zeman bude v neděli 22. září od 11 hodin hostem živě vysílaného pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. A nejen o případné abolici pro premiéra Babiše a reakcích na ni tu bude řeč.

S prezidentem v Lánech. Miloše Zemana v neděli zpovídala Vera Renovica (5.5.2019) S prezidentem v Lánech. Miloše Zemana v neděli zpovídala Vera Renovica (5.5.2019) | Blesk

Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) nedávno zastavilo jak stíhání Babiše, tak dalších v případu. Usnesení je nyní pravomocné. MSZ ho předloží společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může usnesení potvrdit i zrušit. Na přezkoumání má tři měsíce.

Prezident avizoval, že v případě obnovení řízení by využil takzvané abolice. Případnou abolici podle ústavy musí spolupodepsat předseda vlády či jiný pověřený člen kabinetu. 

Babiš: Zbytečné vášně

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nad Zemanovým výrokem pozastavil podobně, jako jeho koaliční partner. „Vyjádření pana prezidenta je zbytečné, protože si myslím, že nic takového ani nemůže nastat. Vyvolává zbytečně vášně a není to namístě. Žádní politici by to teď neměli komentovat a měli by nechat konat justici,“ řekl předseda vlády v rozhovoru pro Rádio Impuls. 

Premiér Andrej Babiš hovoří s novináři po setkání s prezidentem Milošem Zemanem, který jej přijal 16. září 2019 na zámku v Lánech. Premiér Andrej Babiš hovoří s novináři po setkání s prezidentem Milošem Zemanem, který jej přijal 16. září 2019 na zámku v Lánech. | Blesk:Karel Kopáč

O signatuře rovněž odmítl hlouběji spekulovat a Blesk Zprávám pouze Babiš dodal: „Dva státní zástupci řekli, že se žádný trestný čin nestal. Takže jsem přesvědčený, že to nebude potřeba.“ 

Premiér zároveň míní, že se státní zastupitel nenechá ovlivnit médii ani opozicí. Podovně smýšlí i předseda Hamáček. „Věřím, že i přes vyvíjený tlak se Pavel Zeman zachová správně,“ zmínil vícepremiér na tiskové konferenci.

Podle informací médií je Babiš na cestě do Spojených států, kde bude od pondělka na návštěvě, která zahrnuje mimo jiné účast ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN. Do pondělí má v zemi soukromý program.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 21. září 2019 15:39 )

Pan prezident neřekl, : že udělí abolici, ale kdyby bylo potřeba.Na to má podle ústavy právo. Hamáček je trouba, když kritizuje prezidenta a nezná ústavu.
Že ČH byla vyvolána kauza Sobotkou s Chovancem, o tom není pochyb.Dotace schvalovala vláda a poslanci tehdejší vlády, v době, kdy p. Babiš nebyl v politice.
A že politikům nevadily dotace udělené jak EU tak státem Schwarzenbergovi, kdy byl ministrem zahraničí na Orlík a rybníky.
Jednoduše: socanům klesaly na rozdíl od ANO prefernce, tak blbečci začali útočit za podpory ODS, TOP09 a následně i pirátů.

charis ( 20. září 2019 23:48 )

Fyzicky? Snad psychicky.

charis ( 20. září 2019 23:42 )

J. Soukup dostal prezidenta kam chtěl. Všímejte si. Sice mu pochlebuje slůvky která vlastní náš krásný jazyk, ale obratem jej šikovně shodí. I Babiše.

marmat ( 20. září 2019 21:29 )

Zbytečné, provokativní a všem jeho protivníkům nahrávající 🤯😱🤬

marmat ( 20. září 2019 21:26 )

Naprosto výjimečná a velmi kontraproduktivní minela prezidenta....Co ho to popadlo???😰

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa