Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Abolice pro Babiše nic nemění, vzkazuje Zeman. Na rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo má tři měsíce

Autor: ČTK - 
20. září 2019
08:32

Čtvrteční prohlášení prezidenta o možném udělení milosti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v kauze Čapí hnízdo nebude mít podle Nejvyššího státního zastupitelství vliv na postup nejvyššího žalobce. Postupovat bude přesně podle zákona, řekl mluvčí nejvyššího státního zástupce Petr Malý. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek řekl, že zamýšlí zastavit případné stíhání premiéra, kdyby bylo obnoveno.

Prezident by využil takzvané abolice. „Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice,“ řekl Zeman čtvrtek televizi Barrandov. „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ uvedl.

Prezident Miloš Zeman bude v neděli 22. září od 11 hodin hostem živě vysílaného pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. A nejen o případné abolici pro premiéra Babiše a reakcích na ni tu bude řeč.

„Prohlášení pana prezidenta o možnosti udělení milosti panu premiérovi nebude mít žádný vliv na postup nejvyššího státního zástupce při přezkoumávání zákonnosti usnesení o zastavení trestního stíhání. Nejvyšší státní zástupce je v této věci vázán zákonem a také přesně podle zákona bude postupovat,“ uvedl mluvčí NSZ Malý.

Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) nedávno zastavilo jak stíhání Babiše, tak dalších v případu. Usnesení je pravomocné. MSZ ho předloží společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může rozhodnutí potvrdit i zrušit. Na přezkoumání má tři měsíce. Případnou abolici podle ústavy musí spolupodepsat předseda vlády.

 

e.lesanova ( 20. září 2019 15:48 )

Nejvyšší státní zástupce by měl "zrychlit" hlavně tempo...kauza se táhne příliš dlouho a zbytečně nahrává provokatérům ke štváčským akcím a neklidu ve společnosti...tedy pokud se to nemá ještě "protáhnout" do listopadu, aby opozici zbyla aspoň špetka pomyslné munice vůči MZ a AB

e.lesanova ( 20. září 2019 15:43 )

77fugas na to má papíry

ruchoff ( 20. září 2019 14:17 )

"Případnou abolici podle ústavy musí spolupodepsat předseda vlády".
Po zastavení vyšetřování některý z demobloku pištěl, že největší chyba byla, že se nepodařilo odstranit Babiše z předsednictví.
Asi už věděl, jaké možnosti prezident má v případě obnoveného vyšetřování a to je prezident ještě zdaleka ani neřekl veřejně. A proto to asi udělal nyní

snehulak ( 20. září 2019 10:20 )

Nejvyšší státní zástupce to pochopil správně a dává políček i těm anonymům i politikům, co se ho zkouší ovlivnit. Rozhodne po právu. A nezmění to ani bláboly o tom, že pod abolici musí připojit podpis i premiér. Říkám to pořád anonymové ničemu nerozumí, ale přesto nás neustále poučují. Jako ten anonym01.

kara54 ( 20. září 2019 09:04 )

de-bile kdy opravdu ty a ostatní příjdete na to že všechno je jinak -nikdy -protože nechcete aby to tak bylo jen melete Babiš Babiš Babiš,nic se tady nedělá jen se tady pořádá hon na Babiše

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa