Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman Babiše za Čapí hnízdo k soudu už nepustí. „Zbytečně vyvolává vášně,“ tvrdí premiér

Aktualizováno -
20. září 2019
10:20
Autor: ČTK, tva, kal - 
19. září 2019
15:30

Prezident Miloš Zeman plánuje zastavit případné stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo, pokud by nyní bylo obnoveno. Tedy pokud by se nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman neztotožnil s rozhodnutím svých kolegů z Prahy o zastavení trestního stíhání. Prezident by využil takzvané abolice, doufá ale, že to nebude potřeba, jak řekl ve čtvrtek televizi Barrandov. Případnou abolici podle ústavy musí spolupodepsat předseda vlády - tedy Babiš. Ten Blesk Zprávám řekl, že taková situace podle něj nenastane.

Zemanova slova přišla ve stejný den, kdy žalobci Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ) zveřejnili usnesení o zastavení trestního stíhání. Činnost premiéra Babiše a členky společnosti Farma Čapí hnízdo Jany Mayerové podle něj jednoznačně směřovala k získání padesátimilionové dotace na stavbu Multifunkčního kongresového areálu Čapí hnízdo. 

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch v něm mimo jiné vysvětluje i to, proč podle něj podniky Farma Čapí hnízdo a Agrofert nelze považovat za propojené. Státní zástupce dospěl k závěru, že skutek nebyl trestným činem.

Městské státní zastupitelství v Praze informovalo o zastavení stíhání Babiše a dalších v kauze kolem dotace v pátek. Usnesení je pravomocné. MSZ ho předloží společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může rozhodnutí potvrdit i zrušit. Na přezkoumání má lhůtu tří měsíců.

Zeman: Když se do toho nebude vrtat, bude klid

„Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice,“ řekl Zeman. „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ uvedl.

Loni 25. ledna přitom Zeman tvrdil v prezidentské debatě na ČT, že abolici Andreji Babišovi neudělí. A že tento názor nezmění. Konkrétně použil slova: „Ne, proboha, v žádném případě ne, protože on sám se musí očistit.“ A na doplňující dotaz moderátorky Světlany Witowské dodal: „Nikomu jsem abolici za pět let svého prezidentování neudělil. A nezměním tento názor, protože bych se tím naprosto zesměšnil.“

Šéf MSZ Martin Erazím sdělil, že společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku. Právě pro ně přitom byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala. Ztotožnil se se závěry dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha ohledně zastavení stíhání.

Prezident: Žalobce Šarocha si velmi vážím

Prezident řekl, že před tímto rozhodnutím státních zástupců by s abolicí váhal. „Pokládal bych to za poněkud svévolné,“ podotkl. Nyní by ale pokračování trestního stíhání považoval za politické rozhodnutí. „Protože tito dva státní zástupci, a zejména státní zástupce Šaroch, který ten spis studoval zhruba rok, odvedli dobrou práci, a já si jejich práce vážím,“ dodal Zeman.

„Dva státní zástupci řekli, že se žádný trestný čin nestal. Takže jsem přesvědčený, že to nebude potřeba,“ reagoval Andrej Babiš na dotaz Blesku, zda by k případné abolici připojil svůj podpis. 

„Vyjádření pana prezidenta je zbytečné, protože si myslím, že nic takového ani nemůže nastat. Vyvolává zbytečně vášně. Žádní politici by to teď neměli komentovat a měli by nechat konat justici,“ prohlásil pak ještě předseda vlády pro rádio Impuls.

Prezident Miloš Zeman bude v neděli 22. září od 11 hodin hostem živě vysílaného pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. A nejen o případné abolici pro premiéra Babiše a reakcích na ni tu bude řeč.

Video  Zeman přijel do Babišova hnízda. Prezidentovi o holi pomohl golfový vozík  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Podle žalobce je evidentní, že výstavba areálu a jeho následný provoz byly natolik finančně náročné, že příspěvek 50 milionů korun byl dostatečnou motivací pro získání dotace i pro tak finančně silnou skupinu, jako je Agrofert. Projekt navíc neměl zaručenou rentabilitu. „Zcela nezbytné bylo opatření podniku, který by splňoval podmínky pro žadatele o dotaci,“ uvedl v usnesení Šaroch.

Babiš si chtěl nad společností udržet vliv

Šaroch uvedl, že ke změně společnosti na akciovou s akciemi na majitele došlo z Babišova podnětu. Usnesení sice jména stíhaných neobsahuje, vyplývá to ale z kontextu rozhodnutí. Anonymní akcie byly následně prodány předem vybraným osobám, tedy rovněž stíhaným Babišovým dětem Adrianě Bobekové, Andreji Babišovi mladšímu a také premiérově partnerce Monice Babišové (dříve Herodesové). Podle státního zástupce je zřejmé, že si tímto krokem chtěl Babiš nad společností udržet vliv.

Tvrzení Babiše, že akcie svým dětem koupil proto, aby mohly zkusit podnikat, považuje Šaroch za účelové. Účelovým byl podle žalobce i následný přeprodej akcií Babišovu švagrovi, Martinu Herodesovi, který byl v případu také obviněn. Herodes podle obvinění koupil 60 procent akcií společnosti, a snížil tak podíl, který vlastnili Babišovi rodinní příslušníci.

Za toho ale Herodes právně považován nebyl. V případě potřeby by tak podle usnesení mohlo být deklarováno, že Babiš nemá vliv na většinu ve společnosti, což by mohlo zkomplikovat postavení firmy jako malého a středního podniku. Státní zastupitelství už dříve uvedlo, že společnost Farma Čapí hnízdo podmínky definice malého a středního podniku splňovala.

Neprokázalo se, že by obvinění lhali nebo zamlčovali

Babiš podle Šarocha faktický vliv na společnost neztratil. Šaroch jako příklad uvádí ručení Babišových společností za půjčky na nákup pozemků pro Čapí hnízdo.

Mayerová podle usnesení o Babišových účelových krocích věděla, podle žalobce s největší pravděpodobností Babiše informovala o podmínkách, které bylo nutné k získání dotace splnit. Naopak u Babišových příbuzných a Herodese nelze prokázat, že převody akcií uskutečnili s úmyslem zajistit společnosti dotaci.

Rodina Andreje Babiše pohromadě poté, co státní zástupce zrušil trestní stíhání premiéra a jeho ženy Moniky v kauze Čapí hnízdo. (15. 9. 2019). Rodina Andreje Babiše pohromadě poté, co státní zástupce zrušil trestní stíhání premiéra a jeho ženy Moniky v kauze Čapí hnízdo. (15. 9. 2019). | Andrej Babiš/Facebook

Šaroch stíhání zastavil zejména proto, že se nepodařilo opatřit důkazy o tom, že by obvinění uvedli v žádosti o poskytnutí dotace nepravdivé údaje nebo by takové údaje zamlčeli. Protože akcie společnosti byly akciemi na majitele, nelze podle Šarocha také prokázat, kdo je v době podpisu smlouvy o poskytnutí dotace vlastnil.

Žalobce v usnesení napsal, že se během trestního řízení nepodařilo prokázat, že by Farma Čapí hnízdo v době od podání žádosti o dotaci do podpisu smlouvy nebyla nezávislým podnikem. Zároveň nebylo možné ji posoudit jako propojenou s Agrofertem.

Vycházel při tom z předpisů EU. Pro to, aby byly zkoumány vztahy mezi podniky prostřednictvím fyzických osob, totiž musí podniky působit na „stejném relevantním trhu“ nebo na sousedních trzích. Společnost Farma Čapí hnízdo ale v rozhodné době neprodukovala žádné výrobky ani služby, které by mohly sloužit k posouzení toho, jestli firma působila na relevantním trhu s dalšími společnostmi. „K danému období tedy nelze určit společný relevantní trh s jinými podniky,“ uvádí Šaroch v usnesení. Ze stejného důvodu nelze určit ani případné sousední trhy.

Analýzou údajně nelze argumentovat

Evropský úřad pro boj s podvody OLAF sice podle usnesení dovodil činnost společností na sousedních trzích, ale až na základě skutečné hospodářské činnosti Čapího hnízda v období od roku 2009. „Takovouto analýzou však pro činnost obviněných z konce roku 2007 a první poloviny roku 2008 nelze argumentovat,“ konstatoval Šaroch. Jinou ekonomickou analýzu, která by se k období vztahovala, nelze podle něj pro podnikatelskou činnost provést.

Podle Šarocha také z předpisu EU vyplývá, že činnosti na stejných nebo sousedních trzích musí společnosti vykonávat fakticky, nestačí tedy pouhá teoretická možnost výkonu činnosti na takovýchto trzích, která by mohla vyplývat například ze živnostenských oprávnění, jež se promítnou v zápisu v obchodním rejstříku.

Žalobce uvedl, že je evidentní, že se skutek, pro který bylo stíhání vedeno, stal. „Avšak s ohledem na shora uvedené jsem rozhodl tak, že jsem tímto usnesením trestní stíhání jmenovaných obviněných zastavil, neboť tento skutek není trestným činem,“ uzavřel Šaroch.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Radek Chalupa ( 22. září 2019 10:50 )

Dementni stařeček,kterej pro mě nikdy prezident nebyl,kreje este­baka,­čobo­laka,­je mi z toho opet na bliti! Jsem zvědavej až podám daňové přiznání s černejma linkama co mi řeknou!!!

Rosu33 ( 22. září 2019 10:08 )

Zcela shodná argumentace pro zastavení stíhání, se nabízí i pro podání obžaloby k soudu. Jsme toho svědky u celé řady kauz z minulosti i současnosti. Usnesení o zastavení např. vůbec nezmiňuje subjektivní úmysl Babiše, pokud zcela odlišně popisoval, kdo je vlastníkem akcií před poslanci a proč přes farmu protékaly miliony korun od holdingu Agrofert. Provázanost a důležitý vliv na účelové podnikání Babiše s farmou, se tedy nabízí nikoliv nejen teoreticky, ale také fakticky. 10 z 11 stíhaných, by už dávno byli odsouzeni, ale v tomto případě je vcelku jasné (podle vztahů premiéra s prezidentem a vlivu premiéra na exekutivu), že to dopadlo takhle podle a zbaběle. Bohužel v naší zemi normální...

luder ( 21. září 2019 07:08 )

Josef Mixa! Ten pláč opozice mě přijde farizejský a hodně mimo mísu. Copak oni vyvoláváním "antibabišovských nálad" jak v médiích, tak i demonstracemi a v neposlední řadě i sněmovními schůzemi, kde se neřešilo za ty dva roky nic jiného, tomu nepřispívali? A za druhé. Orgány činné v trestním řízení v souladu auditů za minulých vlád zkonstatovaly, že Babiš dle tehdejších zákonů na dotaci nárok měl, k čemuž došel i státní zástupce Škaroch a řízení zastavil. Takže chápu i prezidenta Zemana, že chce, aby už konečně PS a Senát začaly pracovat pro občany a "antibabišem" se už nezabývaly! Proto jeho rozhodnutí o udělení abolice vítám jako krok správným směrem!

marmat ( 20. září 2019 22:07 )

Někdy je i prezidentovi nutno připomenout, že mlčeti = zlato! 🤐

marmat ( 20. září 2019 22:02 )

Nebylo nutno nic dodávat.,..pan prezident DODAL....Tím tomu dal🤐

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa