Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bývalý elitní detektiv Šlachta odchází do civilu. Stál u kauzy Nagyová, končí náhle

Aktualizováno -
4. září 2019
10:35
Autor: ČTK - 
4. září 2019
09:42

Šéf pátrací sekce Generálního ředitelství cel a bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta odchází do civilu. Informaci webu Lidovky.cz potvrdila mluvčí celníků Martina Kaňková. Šlachta podle ní nyní důvody odchodu komentovat nechce, nesouvisejí ale s jeho pozicí v celní správě.

„Je to pravda, pan Šlachta sdělil, že má své důvody k odchodu, v současné době důvody nebude komentovat. Nesouvisí to s pozicí v celní správě,“ řekla Kaňková.

Podle serveru Šlachta ve funkci skončí k 30. listopadu. Centralizovaný útvar pátrání, který vede, působí pod Generálním ředitelstvím cel tři roky. Minulý týden na tiskové konferenci Šlachta prezentoval výsledky činnosti útvaru za loňský rok.

Šlachta ve funkci ředitele ÚOOZ nahradil v lednu 2008 Jana Kubiceho, který se později stal ministrem vnitra. Pod jeho vedením vedl úřad řadu vyšetřování. Zabýval se mimo jiné případem ilegální velkovýroby lihovin, podezřelými stavebními zakázkami nebo manipulacemi s evropskými dotacemi v krajích. Uskutečnil i zátah proti přívržencům krajní pravice.

Nejvíce pozornosti získal ÚOOZ vedený Šlachtou v červnu 2013, když zasáhl na úřadu vlády i dalších místech v kauze týkající se mimo jiné blízké spolupracovnice expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové (nyní Nečasové) a údajné politické korupce. Zásah vedl až k pádu vlády.

Rozruch vzbudily i zásahy ÚOOZ v případech, ve kterých figurovali policisté. V říjnu 2015 útvar zasahoval v Olomouckém kraji v případu s krycím názvem Vidkun, ve kterém jde o ovlivňování některých kauz a úniky informací z trestních spisů. V květnu 2016 útvar obvinil po zásahu ve vnitřních strukturách policie tři lidi, podezřelé z neoprávněného předávání informací z trestních řízení.

Šlachtův přechod k celníkům sklidil kritiku

Od policie Šlachta odešel v červnu 2016 po více než čtvrtstoletí služby, na protest proti plánované reorganizaci policejních útvarů a vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu; reorganizace vyústila v roztržku ve vládní koalici. Podle závěrů vyšetřovací komise k reorganizaci policejních útvarů z února 2017 se neprokázalo, že cílem reorganizace bylo odstranit Šlachtu, omezení činnosti policejních útvarů či zabránění vyšetřování některých kauz.

O tom, že Šlachta zamířil před třemi roky mezi celníky, se spekulovalo dlouho, konkrétní nabídku dostal začátkem srpna 2016 od tehdejší náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové. Podle ní se spolupráce se zkušeným policistou nabízela kvůli rozšíření kompetencí Celní správy ČR při prošetřování trestných činů.

Nástup Šlachty k celníkům kritizovaly v roce 2016 opoziční strany kvůli údajně blízkému vztahu Šlachty s tehdejším ministrem financí (a nynějším premiérem) Andrejem Babišem (ANO), pod nějž celníci spadají. Babiš tehdy vazbu na kriminalistu vyloučil, celní správa ho podle něj oslovila kvůli jeho zkušenostem.

Jako šéf pátrací sekce generálního ředitelství Celní správy se třeba loni podílel na vyšetřování případu nelegálního nakládání se zvířaty, kdy celníci a policisté nalezli při domovních prohlídkách tělo čerstvě zastřeleného tygra, produkty z tygrů i kůže velkých šelem.

Letos celníci oznámili, že loni zaznamenali na Letišti Václava Havla zvýšený počet poštovních zásilek, které obsahovaly drogy. Podle Šlachty se tato trestná činnost proti roku 2015 téměř zdvojnásobila.

bullshit ( 4. září 2019 16:12 )

Celníci obecně byla ta největší svoloč se kterou jsem se opakovaně ve státní správě setkal. Ti největší gauneři z nich ještě povýšili...

Evka4 ( 4. září 2019 13:56 )

Šlachta měl zůstat na útvaru, který zrušil zelinář s diplomem z Plzně, dobytek jeden. Šlachtovi za jeho práci díky

verka1 ( 4. září 2019 12:48 )

Hezký, sympatický chlap asi si musí odpočinout, nabrat další sílu a jít pracovat jinam.

hubaucpanakoblihou ( 4. září 2019 11:57 )

Soudruh prezident nám již předvedl, jak má pracovat správný Vor v zakoně.

oldedek ( 4. září 2019 10:53 )

A co když to Babišův muž není a má toho "vedení" a "zaklekávání" už dost ?!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa