Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Odporné.“ Babiš zuřil kvůli rodině, ovlivnění žalobce u Čapího hnízda odmítá

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
2. září 2019
19:13

Státní zástupce Jaroslav Šaroch prý změnil názor a zastavil stíhání Andreje Babiše i dalších obviněných - tedy včetně premiérovy manželky Moniky - v kauze Čapí hnízdo. Uvedl to v pondělí Deník N. Premiér Andrej Babiš při návštěvě škole v Rudné uvedl, že tuto informaci nemá. Doufá však, že se tak skutečně stalo, protože nic neudělal. Dění kolem posunu v ostře sledované kauze sledujeme online.

Andrej Babiš slaví v pondělí své 65. narozeniny, od státního zástupce Jaroslava Šarocha dostal pro někoho možná nečekaný „dárek“ - návrh na zastavení premiérova stíhání v kauze Čapí hnízdo. Uvedl to Deník N.

• Unie státních zástupců žádá vysvětlení, proč Šaroch, který kauzu dozoruje od začátku, změnil názor.

• Co zvrat v případu Čapí hnízdo znamená, probrali v Epicentru na Blesk.cz o0d 15:00 politolog Jan Kubáček a opoziční politik a někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09). Sledujte ZDE

• V případu jsou stíhané i další osoby - včetně Moniky Babišové. I jejich stíhání mělo být zastaveno, tvrdí Deník N.

Babiš o kauze promluvil v pondělí při návštěvě školy v Rudné. Obviněn byl z údajného dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU. Dlouhodobě však odmítá, že by učinil cokoli nezákonného.

Babiš a Čapí hnízdo: Stíhání zastaveno?
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
19:13
2. 9. 2019

Vážení čtenáři,

děkujeme za pozornost, kterou jste věnovali našemu online přenosu. Sledujte i dál Blesk Zprávy, aktuální informace o dění kolem Andreje Babiše vám budeme přinášet i v dalších dnech.

19:04
2. 9. 2019

Andrej Babiš na svém twitteru  chválí rozšíření základní školy v Rudné u Prahy, kam dnes s ministryní financí Alenou Schillerovou zavítal. O „Čapáku“ zatím nepadlo ani slovo.

18:45
2. 9. 2019

Bývalá ministryně školství a poslankyně ČSSD Kateřina Valachová věří, že zákony platí pro každého, jak napsala na svém twitteru.

17:40
2. 9. 2019

Podle místopředsedkyně ČSSD Jany Maláčové je namístě se vyjadřovat k věci zdrženlivě a počkat na zdůvodnění. "Je třeba respektovat rozhodnutí justice," uvedla. Pokud by byl Babiš obžalován, nastala by podle ní nestandardní situace.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
16:56
2. 9. 2019

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD)  řekl, že kauzu Čapí hnízdo považoval od počátku za zvláštní. "Jsem rád, že to dopadlo, jak to dopadlo, ale nechci to komentovat, beru to na vědomí," uvedl s tím, že bližší informace nečetl. Zátěž podle něj kauza pro vládu znamená z hlediska toho, že ministři musejí odpovídat na dotazy, které s ní souvisejí. "Musíme reagovat, odpovídat, takže nějaký čas tím trávíme," řekl.

16:15
2. 9. 2019
16:10
2. 9. 2019

Kauza Čapího hnízda je přitom nejznámnějším případem žalobce Jaroslava Šarocha.

Loni v prosinci jeho práci na případu kritizovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, podle níž "nepostupoval při výkonu dozorových oprávnění a povinností k policejnímu orgánu dostatečně důrazně a zcela efektivně". Šaroch ale kritiku nadřízených státních zástupců odmítl a prohlášení Bradáčové označil za "populistické" a "bez obsahu". "Dělám tu práci v rámci možností, které mám. Vždy je možné tu práci dělat lépe, rychleji, kvalitněji, ale záleží také na podmínkách, které dostanete a máte," řekl Šaroch v rozhovoru pro Deník N.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch, dozorující kauzu Čapího hnízda od začátku
16:07
2. 9. 2019
16:04
2. 9. 2019

Agrofert: Půjde zřejmě o účelový hon na čarodějnice

"Pokud to tak je, prokázalo se, co jsme celé roky říkali, že ve věci Čapího hnízda bylo vše podle zákona. Několik let byl ve veřejném prostoru účelový hon na čarodějnice, kdy se mnohá média stavěla do role soudců. A z jejich prvních reakcí je vidět, jak se s tím nyní nemůžou smířit. Navíc jde už o třetí případ, kdy jsme byli účelově kriminalizováni, a přitom se nakonec potvrdilo, že se nic nezákonného nestalo," sdělil dnes mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

15:55
2. 9. 2019

Exministryně spravedlnosti a členka mandátového a imunitního výboru Taťána Malá (ANO) na dnešní verdikt odpověděla, že jiný nečekala. "Jakmile jsem jako místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru měla možnost si ten spis přečíst, bylo mi nad slunce jasné, že to takto musí dopadnout," tvrdí

Exministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) ve Sněmovně Exministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO)
15:49
2. 9. 2019

Prezident Miloš Zeman se dnes setkal s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO), uvedl hradní mluvčí Ovčáček. Dodal, že schůzka se uskutečnila na žádost Benešové. Setkání bylo podle mluvčího dohodnuté dlouho dopředu, a "nebylo tedy vyvoláno aktuálním děním".

Nástup Benešové vyvolal sérii protestů za nezávislost justice. Advokátka a někdejší nejvyšší státní zástupkyně se v souvislosti s kauzou Čapího hnízda opakovaně vyjádřila v tom smyslu, že v Česku lze vést trestní stíhání na objednávku. Také Babiš dlouhodobě tvrdí, že jeho stíhání je účelovou kampaní - "účelovkou".

15:45
2. 9. 2019
15:39
2. 9. 2019

"Je to do určité míry překvapivé, protože pan Šaroch změnil svůj právní názor na danou kauzu (...) Pro nás je důležité vidět argumenty, které pana Šarocha přesvědčily, že najednou, po čtyřech letech trestního stíhání došel k závěru, že se nejedná o trestný čin,"

řekl v Epicentru na Blesk.cz exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09).

Varuje před tím, že nyní budeme žít v "právním vakuu" plném očekávání a spekulací, jak kauza dopadne. "Bohužel pan premiér v době, kdy byl obviněn, neodstoupil. To vyšetřování probíhá v situaci, kdy on je premiérem této země a tady logicky mohou vznikat otázky, jestli spravedlnost pro premiéra je stejná jako pro každého běžného jiného občana. Nechci o tom spekulovat," upozorňuje Pospíšil. Buď platí "padni komu padni", nebo pokud budou argumenty na vodě, zůstane pro Pospíšila pachuť nad vyšetřováním premiéra. Jde podle něj tak o sílu argumentace státního zastupitelství. 

Právní experti, se kterými exministr záležitost konzultoval, mu však potvrdili, že není obvyklé, aby 4 roky trvalo vyšetřování a po 4 letech dozorující státní zástupce bez zásadního, nového důkazu změnil svůj názor. Šaroch mohl v průběhu uplynulých 4 let řízení kdykoli zastavit. Měl by proto veřejnosti vysvětlit, proč se takto rozhodl nyní, míní Pospíšil. "Jinak ta pachuť tady zůstane," dodal.

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) v pořadu Epicentrum na Blesk.cz hodnotil posun v kauze Čapího hnízda, týkající se premiéra Andreje Babiše Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) v pořadu Epicentrum na Blesk.cz hodnotil posun v kauze Čapího hnízda, týkající se premiéra Andreje Babiše Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) v pořadu Epicentrum na Blesk.cz hodnotil posun v kauze Čapího hnízda, týkající se premiéra Andreje Babiše
15:22
2. 9. 2019

Na aktuálním posunu v kauze Čapí hnízdo je bita důvěra v justici, spravedlnost a vyšetřování, uvedl v Epicentru na Blesk.cz politolog Jan Kubáček. Čekal, že v takto závažné kauze se veřejnost dozví verdikt mnohem dříve, než za čtyři roky - i proto, že se tak tato kauza skutečně stala součástí politické boje.

Kubáček vidí problém v tom, že i současném posunu zůstane společnost rozdělena. "Stalo se to součástí souboje, bramboračky, kdy polovina veřejnosti se utvrdí v důvěře v Andreje Babiše, druhá polovina řekne: Ale na každém šprochu, pravdy trochu," míní expert.

Čekal by jasné vysvětlení pro veřejnost a ne prostor pro další spekulace. Věří, že městské státní zastupitelství bude postupovat nyní rychleji, než státní zástupce Jaroslav Šaroch. "Andrej Babiš je de facto vítězem už teď," míní Kubáček.

Proč? "Ač by městské státní zastupitelství pak vydalo jiný výrok, tak může říct: Ale údajně dozorující státní zástupce pan Šaroch řekl, že není důvodu ke stíhání. Proč teď najednou ta otočka, není to nějaké politická, společenská nebo jiná poptávka?" Znepokojují ho však i vyjádření opozičních politiků, kteří používají argumenty typu, kdo ví jak by to bylo, kdyby byl Andrej Babiš běžným občanem. "Neposunuli jsme se nikam dál a ty dva světy se v podstatě zabetonují na svých pozicích a dál to bude součástí politické pinkané. A není to dobe pro ten systém," poznamenal Kubáček.

Politolog Jan Kubáček hodnotil situaci kolem kauzy Čapí hnízdo, týkající se premiéra Andreje Babiše a jeho rodiny. Vpravo moderátorka Markéta Volfová
15:01
2. 9. 2019
!

PŘÍMÝ PŘENOS: Zvrat u Babiše a Čapího hnízda

Konec stíhání premiéra a jeho rodiny? Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a politolog Jan Kubáček o změně názoru státního zástupce Šarocha a novém vývoji v ostře sledované kauze živě - Sledujte v pořadu Epicentrum ZDE

14:15
2. 9. 2019

Babiš stále nemá vyhráno.

Podle pražského městského státního zastupitelství nelze odhadnout, jak dlouho nyní bude jeho šéf Martin Erazím studovat předložený spis. Materiál totiž obsahuje přes 20 000 stran. Jestliže Erazím dospěje k odlišnému právnímu názoru než Šaroch, může mu dát pokyn, aby ve věci rozhodl jinak. Vedle zastavení stíhání připadá nadále v úvahu i podání obžaloby, postoupení případu jinému orgánu nebo vrácení případu policii k došetření.

Premiér Andrej Babiš (ANO) při návštěvě školy v Rudné (2.9.2019) Premiér Andrej Babiš (ANO) při návštěvě školy v Rudné (2.9.2019)
13:52
2. 9. 2019

"Prezident republiky Miloš Zeman v pondělí dne 2. září 2019 telefonicky blahopřál předsedovi vlády Andreji Babišovi jak k jeho 65. narozeninám, tak k zastavení trestního stíhání,"

uvedl dnes mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zatímco není definitivně jasné, zda bude Babišovo trestní stíhání skutečně zastaveno, Hrad ví více?

13:30
2. 9. 2019

Že dnes Andrej Babiš slaví 65. narozeniny, to připomněl i týdenní report na jeho facebooku. "Šel jsem se kouknout do zrcadla, jak vypadám. No, kecám, donutili mě kolegové. Kvůli fotce tady na sebe civím. Jinak bych to nedělal. No ale když už tak koukám, tak je to celkem horor. Od vstupu do politiky to se mnou jde dolů vodou," poznamenal premiér.

I tady se přitom rozohnil, že do kauzy Čapí hnízdo byla zatažena jeho rodina. "Je jasné, že se žádný podvod nestal, neporušil jsem žádný zákon. Neexistuje žádný důkaz, ani nemůže. A obviněna je se mnou i moje rodina. Je to absurdní a odporné. Jasně, chtějí zničit mne. Ale proč moji rodinu? Proto bych vás poprosil, držte mně, mojí paní a rodině palce. Myslím, že si možná ani neumíte představit, jak je to pro nás náročné," vzkázal svým fanouškům Babiš.

Andrej Babiš se podíval do zrcadla před tím, než v pondělí 2. září 2019 oslavil 65 let
13:28
2. 9. 2019
13:24
2. 9. 2019

Šarochovo rozhodnutí nepřekvapilo vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO), který se dnes večer chystá s Babišem odletět na státní návštěvu Turecka. "Do určité míry je to odvaha rozhodnout se tak, jak chce rozhodnout, ve smyslu toho, že je přesvědčen, že tam k ničemu nedošlo, což do určité míry bylo zřejmé od samého počátku," uvedl při příchodu na jednání vlády.

Papousek1 ( 4. září 2019 08:55 )

Intrikářská lůza pomatenců, primitivové s vymytým mozkem a zlodejsky kavárenské špíny budou vždy proti p.Babišovi. Lidé s čistým svědomím,ctí, charakterem a vlastenci budou při p.Babišovi a Zemanovi stát VŽDY! A vy se z toho sluničkařsky havloidni odpade a milión chca.nek třeba pose rte

marmat ( 4. září 2019 00:03 )

Ještě CHVILKU šlapejte hystericky na plyn....odporně, bezhlavě a kupodivu amatérsky !!! Je v tom tolik, ale tolik nezvládnutého EGA, samožerství a opojení dlouholetou mocí, že vůbec netušíte kolik hlasů pro ANO takhle "naženete"

marmat ( 3. září 2019 19:45 )

Mediální hon je NUTNĚ spon­zoro­ván.­..dl­ouho!­Jinak by nebylo absolutně možné podsouvat lidem, že premiér OVLIVŇUJE ROZHODNUTÍ tím, že řekne v pátek (po tom co je Šantrochovo řízení ukončeno),že doufá pevně ve svou nevinu,protože NIC neudělal !!!

Nezadat ( 3. září 2019 14:54 )

Sluníčkáři a neoliberalisté by v dnešní době udělali zločince i S Ježíše Krista a jeho bratrstva.Je mi jich líto,jsou nemocní když si myslí,že sex je strkat ho do řiti.

Inicio ( 2. září 2019 22:20 )

Zrůdy rudý

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa