Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děti a vnuci emigrantů dostanou snadněji české občanství, Zeman přikývl

Novela zákona by mohla potomkům emigrantů usnadnit proces získání českého občanství
 (Autor: profimedia)
Autor: ČTK, tsv - 
12. srpna 2019
13:50

Děti a vnuci krajanů, kteří emigrovali z někdejšího Československa, budou moci snadněji získat české občanství. Změnu přináší senátní novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Pražský hrad o prezidentově podpisu zákona informoval v tiskové zprávě.

Novela počítá s tím, že potomci emigrantů budou moci získat české občanství prohlášením. Stejnou úpravu navrhovalo ministerstvo vnitra už v roce 2013, Sněmovna ji ale tehdy z vládní předlohy vyřadila. V dolní komoře převládal názor, že k českému občanství by se mohli dostat i lidé, kteří třeba ani neumějí česky a nikdy v ČR nebyli.

Podobnou argumentaci při projednávání nynější novely ve Sněmovně použil komunista Zdeněk Ondráček. Před přijetím novely varoval i poslanec SPD Radek Koten. Podle něho není zřejmé, kolik lidí by úpravy využilo a zda by se nesnažili pouze získat výhody českého systému sociálního zabezpečení.

Czernin: Obavy o důchodovou zátěž jsou směšné

Předseda senátní komise pro krajany Tomáš Czernin (TOP 09) tyto námitky odmítl. „Obava, že by mohli zatěžovat náš sociální systém, mi přijde směšná,“ uvedl. Podle něj jsou potomci krajanů lidé vzdělaní, kteří „vždy cítili sounáležitost s Českou republikou“.

Novela, s jejímž přijetím souhlasila i vláda, by se podle ministerstva vnitra mohla týkat řádově stovek lidí, mimo jiné Čechů žijících v krizí zmítané Venezuele. Novela nabude účinnosti patnáctým dnem po jejím vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Senátoři s úpravou přišli kvůli tomu, že platné znění zákona se zavedením možnosti dvojího občanství mnohdy rodiny krajanů rozdělilo. Postihlo to rodiny, které musely odejít z bývalého Československa po nástupu komunistického režimu v roce 1948.

Zájemci o české občanství budou muset k prohlášení přiložit doklad prokazující datum a způsob pozbytí českého nebo československého občanství jednoho z rodičů nebo prarodičů. Dosud mohou nabývat občanství jen lidé, kteří československé nebo české občanství pozbyli před účinností vládní novely. Zákon vylučuje tuto možnost například pro slovenské občany s ohledem na rozdělení Československa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa