Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Úřady se prokousaly do 21. století. Rodiče s kočárky čeká méně „lejster“, slibuje Maláčová

Autor: Jakub Veinlich - 
3. července 2019
05:50

Jen den poté, co se ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chlubila zrušením takzvané karenční doby u nemocných, přišla s další novinkou. Z vlastní zkušenosti matky chce ostatním rodičům usnadnit žádost o rodičovský příspěvek. V 21. století tak konečně přichází další pokrok v elektronizaci státní správy a rodiče budou moct žádat o příspěvek například z obýváku od počítače.

Zažil to asi každý rodič – matka nebo otec. Při žádosti o cokoli vyrážejí na úřady s kočárem a děj se vůle boží, aby to měli rychle za sebou. Podobně na tom byl prý před pár lety i muž ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, dnešní náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař.

„Manžel zpocený s kočárkem lítal po Praze, tam dostal formulář, aby doma zjistil, že má špatný a když už to vše měl hotové, tak nakonec zjistil, že je zavřeno,“ zavzpomínala na perné dny svého manžela. „Takovým hororovým příběhem bavil celé příbuzenstvo a kamarády,“ to se psal podle Maláčové rok 2015 a od té doby se snažila zaběhnutou praxi měnit – tehdy z pozice ředitelky odboru, finále doladila už jako ministryně.

„Osobně jsem se zasadila o to, aby dnes, když skončí mateřská, aby si automaticky Česká správa sociálního zabezpečení a Úřad práce vyměnily informace a lidé nemuseli běhat na úřady a předávali znovu stejné informace stejným institucím, které ještě navíc spadají pod ministerstvo práce a sociálních věcí,“ dodala Maláčová.

A jak tedy bude novinka vypadat v praxi? Těhotná žena si zažádá o mateřskou na České správě sociálního zabezpečení a pak po jejím vyčerpání už rodiče nebudou muset vyplňovat znovu už jednou předložené údaje na Potvrzení o nároku na dávky nebo náhrady ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku pro Úřad práce.

„Jde o nový trend elektronizace veřejné správy,“ uvítala změnu ředitelka odboru pro sociální věci z Úřadu práce Zdenka Cibulková.

„Rodiče už nebudou muset na úřad práce nosit doklad v papírové podobě, ale dojde k elektronickému přenosu informací z České správy sociálního zabezpečení, ze kterého získají na Úřadu práce podklady k dennímu vyměřovacímu základu, což je důležité pro výpočet rodičovského příspěvku,“ popsala hlavní přínosy novinky pro rodiče Cibulková.

„Určitý náklad byl na zřízení služby, a samozřejmě bude pro nás i určitý úbytek práce. Určitý úbytek práce samozřejmě také tedy bude,“ dodala ředitelka odboru nemocenského pojištění zaměstnanců z České správy sociálního zabezpečení Eva Bolcková.

Navýšení rodičáku stále čeká na schválení

Před poslanci i senátory navíc stále leží ještě schválení navýšení rodičovského příspěvku. Maláčová kvůli tomu chtěla svolat také mimořádnou schůzi Sněmovny, to se ovšem nepodařilo. Sama ale doufá, že 300 tisíc pro rodiny s dětmi do čtyř let bude platit pro většinu rodin od 1. 1. 2020, tak jak vláda slíbila a že se tedy zákon stihne schválit nejpozději do konce října letošního roku. 

„Je dohoda, že návrh na navýšení rodičáku bude na nadcházející schůzi jako první bod v prvních čteních,“ věří Maláčová. Příští schůze Sněmovny přitom začne v týdnu od 8. července. „Druhé čtení k zákonu by pak mělo být na začátku září a třetí na konci září,“ má spočítané lhůty ministryně. Hladké schvalování by mělo být také v Senátu. „Nemám informace o tom, že by některá strana chtěla toto navýšení vetovat,“ je Maláčová přesvědčená, že zákon nakonec projde.  

Otázkou ovšem zůstává, jestli tou dobou bude Maláčová ještě stále ministryní. 

novakalex ( 3. července 2019 11:36 )

Maláčová je tragikomicka figura, která snad bude v ČSSD ta poslední, která za stranu se 130 letou historii zhasne
a zavře dveře.

sekebo ( 3. července 2019 07:08 )

Komsomolka Maláčová, to je určitě nějaký klon soudružky Semelové, která lidi naučí chodit pro dávky,i kdybychom se měli zadlužit véce, než v Řecku. Vypadá to, že ona zhasne a zamkne, až bude ČSSD po více, než 100 letech existence tady končit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa