Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česká pošta může hlouběji sáhnout do eráru. Zeman podpořil zvýšení kompenzací

Autor: ČTK, tsv - 
12. srpna 2019
13:20

Česká pošta bude moci v budoucnu požadovat od státu roční kompenzaci čistých nákladů za své služby až 1,5 miliardy korun místo nynější půlmiliardy. Pošta zároveň dostane od státu 800 milionů korun na úhradu ztrát, které jí vznikly poskytováním zákonných služeb v letech 2013 a 2014. Novelu poštovního zákona, která to umožňuje, v pondělí podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Uvedených 1,5 miliardy korun nepředstavuje automatický nárok, jde o limit. Na náklady bude dohlížet Český telekomunikační úřad, který je v této věci regulátorem. Zvýšení horního limitu kompenzací poště ze státního rozpočtu navrhl ve Sněmovně pozměňovacím návrhem ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), protože platný limit podle něj neumožňuje plnou kompenzaci nákladů. V letech 2018 až 2022 jsou odhadovány až na tři miliardy korun ročně.

Důvodem pro zvýšení limitu je podle Hamáčka snižující se počet listovních zásilek, povinnost provozovat 3200 poboček a denní výběr 21.500 poštovních schránek. Peníze chce použít na růst mezd pošťáků.

Pošta zároveň dostane od státu 800 milionů korun na úhradu ztrát, které jí vznikly poskytováním zákonných služeb v letech 2013 a 2014. Z uvedené částky má pošta dostat 500 milionů letos a zbylých 300 milionů v příštím roce.

 

Loni se pošta dostala do miliardové ztráty

Pošta měla původně peníze na úhradu čistých nákladů na poskytování základních služeb, které jí ukládá poštovní licence, získat od jednotlivých doručovatelských firem na trhu podle výše jejích tržeb. Tento kompenzační fond však nikdy nezačal fungovat. Od roku 2015 vláda systém změnila tak, že pošta bude úhradu získávat ze státního rozpočtu.

Česká pošta se loni dostala do miliardové ztráty. Vedení proto připravilo plán restrukturalizace, která má přinést jednodušší a rychlejší fungování služeb, vyšší spolehlivost doručování a pošty bez front. Do roku 2021 se chce podnik vrátit k zisku v řádu desítek milionů Kč a zvýšit tržby o desetinu ze stávajících 18,8 miliardy korun.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa