Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman „zatopil“ ČSSD, Hamáček zmínil kvůli ministrovi žalobu na prezidenta

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. června 2019
16:13
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
26. června 2019
11:20

Prezident Miloš Zeman silně zneklidnil špičky ČSSD, když podle prvotních informací odmítl jmenovat ministrem kultury místopředsedu strany Michala Šmardu. A chtěl dál v úřadu drží nynějšího šéfa resortu Antonína Staňka (ČSSD). Podle vicepremiéra a předsedy strany Jana Hamáčka, který se Zemanem telefonicky mluvil, ale prezident Šmardovo jmenování kategoricky neodmítl. Podle zákulisních informací sociální demokraté zvažovali odchod z menšinové vlády.

Hamáček během středy hovořil se Zemanem o kandidátovi na ministra kultury Šmardovi. Zeman podle něj kategoricky nevyloučil jeho jmenování. ČSSD dnes podpoří vládu. „Chci mít záležitost ohledně výměny ministru na ministerstvu kultury vyřešenou do 30. 6. 2019,“ uvedl Hamáček. „V případě, že se tak nestane, svolám v nejbližším možném termínu jednání Předsednictva ČSSD, jakožto nejvyššího orgánu ČSSD mezi sjezdy. ČSSD trvá na dodržování Ústavy ČR,“ dodal.

Jan Hamáček po jednání poslaneckého klubu ČSSD řekl, že je připravený se vypravit za prezidentem i na Vysočinu. Klub ČSSD se podle Hamáčka nedohodl na tom, že požádá premiéra Andreje Babiše (ANO) o podání kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu, pokud bude Zeman s výměnou ministra dál otálet.

Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý předtím uvedl, že Hamáček napíše Babišovi žádost o podání kompetenční žaloby, pokud prezident do neděle 30. června neoznámí, kdy ministra jmenuje.  „Je to jedna z možností řešení, ale není to tak, že stojí v nějaké rovině ultimáta, že bychom požádali premiéra, aby tu žalobu podal. Pan prezident vyjádřil ochotu jednat, takže my jsme připraveni jednat, do té doby nemá cenu něco dalšího řešit,“ řekl Hamáček ČTK. 

Během prezidentova pobytu na Vysočině se sešel s kandidátem na ministra kultury Michalem Šmardou (ČSSD). Nahradit má Antonína Staňka (ČSSD), který se v květnu vyslovil pro svou rezignaci a Babiš podal Zemanovi žádost o jeho odvolání. Prezident to ovšem neprovedl s tím, že mu ústava nedává lhůtu, do kdy tak má učinit.

Zeman se podle ČT setkal se Šmardou odpoledne v penzionu Rytířsko, kde je prezident ubytovaný. Novináři přístup na schůzku neměli. O čem se Zeman se Šmardou bavili, tak není jasné. Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček na dotaz ČTK uvedl, že nebude poskytovat žádný komentář. Šmarda úterní schůzku pouze potvrdil.

Zdenek_pop ( 26. června 2019 20:17 )

Já toho mladoboleslavského prostituta nechápu ty nastavis zadek i tam kde to i prostitutce je protisrsti a ještě si to zdanis

Zdenek_pop ( 26. června 2019 20:15 )

On by nevyhrál on by je rozdrtil. Demokratické volby jsou demokratické volby.

adeso ( 26. června 2019 19:56 )

až budeš znát aspoň dvacetinu toho co Zeman, pak teda piš kritiku.

adeso ( 26. června 2019 19:26 )

zase omyl, ČSSD nikdo velebit nikdy nebude. Je to rozhádaná ambiciozní svoloč.

osinek ( 26. června 2019 19:22 )

Jak dlouho budou socani tolerovat řádění toho hradního exota a těch jeho poskoků na Hradě?
A trestně stíhaný premiér Andy čerpač, který stojí a padá s emanem (bez podpory prezidenta by již nebyl premiérem), již víc než měsíc přihlíží nečinnosti prezidenta! Copaj má zeman zdravotní neschopenkunemocný, že nekoná?
Copak není povinnost prezidenta vyhovět žádosti premiéra a bez zbytečného prodlení nejmenuje nového člena vláda?
Copak vic než měsíc není dostatečně dlouhá doba i pro nemocného Zemana, aby již konečně začalkonat v souladu s ústavou?
Pokud socani budou pouze čumět jak ten chlap z Vysočiny a Babiš s nimi hrají betla, tak i zbytek jejich voličů od nich odejde!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa