Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ústecká ČSSD s odchodem z vlády narazila. Poslanci budou hlasovat jako jeden muž, slíbil Hamáček

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. června 2019
20:15
Autor: Nikola Forejtová, vei, ČTK - 
21. června 2019
16:29

Všichni poslanci ČSSD budou příští středu hlasovat proti opozičnímu návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Po jednání širšího vedení řekl šéf sociální demokracie Jan Hamáček. Podle zprávy předsedy, kterou dnes schválilo předsednictvo strany, by měla ČSSD pokračovat v menšinové vládě s ANO, pokud jí státní rozpočet pro příští rok umožní naplňovat programové cíle, bude garantována nezávislost justice či bude dořešena situace kolem výměny ministra kultury. Odchod z vlády žádala podle informací Blesk Zprávy ústecká ČSSD, pro svůj návrh ale získala jen 10 hlasů z 41. Podle místopředsedy Ondřeje Veselého je třeba, aby se tentokrát ČSSD jasně vyslovila a neopustila sál, jako při minulém hlasování o nedůvěře. 

Hamáčekuvedl, že zaznamenal z krajů názory, že by se mělo dnes diskutovat o tom, zda ve vládě zůstat. „Já zastávám názor, že pokud se nám bude dařit naplňovat cíle, pro které jsme do vlády šli, tak to vládní angažmá má smysl,“ uvedl. V regionech podle něj převažuje stejný postoj. „Mám signály, že většinový názor je ten, který jsem teď sdělil,“ uvedl.

Bez účasti ve vládě by podle Hamáčka strana neměla možnost prosazovat svůj program. Priority ČSSD se podle něj musí adekvátně promítnout do státního rozpočtu na příští rok.

Co se týče dalších cílů, během jednání se ČSSD shodla, že musí být splněna garance nezávislosti justice a především se musí vyřešit situace na resortu ministerstva kultury. „Zatím stále platí, že chceme mít situaci vyřešenou do konce června. Pokud by se tak nestalo, pravděpodobně bychom svolali mimořádné předsednictvo, které by rozhodlo, jak dále,“ uvedl Hamáček. Mířil tak na situaci kolem odchodu ministra Antonína Staňka (ČSSD), kterého má nahradit Michal Šmarda. 

Ministr vnitra připomněl, že prezident Miloš Zeman se v sobotu sejde v Lánech s premiérem Andrejem Babišem (ANO), kde bude právě situace na ministerstvu kultury jedním z hlavních témat. 

Veselý řekl, že se při hlasování Sněmovny bude řídit rozhodnutím předsednictva. Při listopadovém hlasování o nedůvěře všech 13 přítomných zákonodárců ČSSD opustilo jednací sál, čímž chtěli vládu podpořit, ale distancovat se od kauzy údajného únosu Babišova syna na Krym. Veselý by tento postup nerad opakoval, považuje ho za politicky nešťastný a veřejnost ho podle něj nepochopila.Jsem přesvědčen, že to bude aktivní hlasování,“ řekl.

Hamáček: Nedáme prostor SPD

Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha novinářům řekl, že vývoj dal za pravdu těm, kdo byli ve straně proti vstupu do vlády. Pro ČSSD je podle něj nyní složité z koalice couvat, protože by ji nahradila SPD a vláda pokračovala dál. „Když spácháte sebevraždu, je těžké to pak vzít zpátky,“ řekl. 

Ministr vnitra novinářům řekl, že hlavně nechce dávat prostor straně SPD Tomio Okamury. „Nebudeme pomáhat pravicové opozici. Navíc bez plánu B – je jasné, že kdyby se manévr opozice podařil, tak nastoupí SPD, což je po posledních činech Okamury, kdy rozpoutal neuvěřitelné útoky na sociální síti, nepřípustné. ČSSD tomu nechce dobrovolně pomoci,“ uvedl.

Babišovi už nevěřím, říká Onderka

Statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka už podle svých slov už nevěří premiéru Andreji Babišovi. „Poté, co porušil některé nepsané dohody, které jsme si sdělili. Z tohoto pohledu tak přistupuji i ke spolupráci s hnutím ANO. Veškeré kroky, které budeme požadovat, tak si následně budu kontrolovat. Od toho se bude odvíjet spolupráce i to, jak se bude chovat sociální demokracie,“ řekl.

Foldyna chápe a zmiňuje i vyloučení

Na pátečním jednání „rebelovala“ podle informací ČTK ČSSD z Ústeckého kraje. Pro svůj návrh na odchod z vlády ale našla jen 10 hlasů z 41. Poslanec Jaroslav Foldyna, který je členem právě na severu Čech a o jehož konci v ČSSD se spekuluje, Blesk Zprávám řekl, že postoj kolegů z regionu chápe. „Kraje se v této chvíli snaží o vlastní autonomní politiku, vidí, že celkově politika ČSSD nemá takovou razanci, takže se snaží dělat nějakou svou politiku. Ústecký kraj se o to pokusil a to je vše co se dá k tomu říct. Je to i o tom, co tím chtěl říct – nejen ve straně, ale také ve své regionu.“

Pan předseda Hamáček říkal na tiskové konferenci, že všichni poslanci ČSSD podpoří vládu při hlasování o nedůvěře. Týká se to i vás?

„Ano. „

A budete tou dobou členem ČSSD?

„Ano. (Po váhání.) pokud mě do té doby nevyloučí.“

Předpokládáte, že by k tomu dojít mohlo?

„Stát se může vše, ale nevidím nebo neznám k tomu důvod.“

Komunisté vládu podrží, lidovci chtějí konec 

Návrh na vyslovení nedůvěry aktivně nepodpoří komunisté. Sirší vedení KSČM se na tom dohodlo v pátek. „Důvod je jasný, protože ti, kteří navrhují vyslovení nedůvěry vládě, nepředkládají žádnou alternativu příštího vývoje v České republice. Nemají vykonstruovanou žádnou příští vládu ani nemají koncept, jak by krizi, kterou by způsobili, řešili,“ řekl předseda komunistů Vojtěch Filip.

Širší vedení KDU-ČSL podpořilo lidovecké poslance v záměru hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. Kabinet podle strany neplní své povinnosti a nepřináší ani koncepční změny.  Hlasování celostátní konference, která je nejvyšším lidoveckým orgánem mezi sjezdy, o nedůvěře vládě bylo jednomyslné. „Nám vadí, že vláda neřeší věcná, konkrétní témata. Pokud se podíváte opakovaně na programy jednání vlády České republiky, najdete tam mraky informativních zpráv, případně zpráv Nejvyššího kontrolního úřadu, pak se tam dostanou návrhy poslaneckých klubů a poslanců jako jednotlivců, ale že by vláda pracovala na nějakých zásadních změnách nebo koncepčních zákonech, tak to se bohužel neděje,“ řekl předseda Marek Výborný.

marmat ( 22. června 2019 22:07 )

Peněženky sebou....miliony se malinko scvrkly !!! Karty tady neberem. Něco Vám tam za TO slíbí­me..­..nes­tačí­te koukat....

marmat ( 22. června 2019 22:05 )

Peněženky sebou....miliony se malinko scvrkly !!! Karty tady neberem.

marmat ( 22. června 2019 22:03 )

Acti: Jasně je to peklo - závist Vám nedá spát....nejste sám ...je to svinská vlastnost....úplně sebezničující !!! Co jít na hypnózu...nebo vymýtání,.....

marmat ( 22. června 2019 21:59 )

martam: pořád Vás rajcuje se mi podobat aspoň nikem...? soustrast

Zeno1 ( 22. června 2019 17:39 )

Je to pro ČSSD tezke. Bud budou ve vlade krxt Babisovi zada pri jeho dotacnih a zemedelskyvh aktivitach (repka) a budou ztracet dal volice. Nebo odrejdou z vlady a upsladnou v zapomemi. Zapomeli jste totiz na male zivnostniky, farmare a venkovske lidi tam byla vase hlavni podpora. Tyto vsechny lidi jste hodily pres palubu pri narovnavani pod. Prostredi a zkvalitnovslani zivota obcanu. Zapomeli jste napravit exekucni zakon a ssmi na to doplacite. Takoveto chyby vas tned dohaneji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa