Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Komentář: Opozice chystá další „lynč“ Babiše, ten ho znovu přežije. ČSSD je v úzkých

Autor: Petr Holec - 
19. června 2019
06:00

Vypadá to jako další horký týden pro premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Nejdřív mu pohrozil vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček koncem vládní koalice kvůli případnému odhlasování Michala Semína do Rady ČTK. Načež se přidala i opozice, která se v úterý shodla, že znovu přišel čas na další pokus vyslovit vládě nedůvěru. Nic z toho se ale jako obvykle nestane a Babiš přežije.

Začněme Semínem, což by byl asi nejbizarnější důvod pro pád vlády. I Jiří Paroubek pro to měl v roce 2009 lepší důvod, když ji prostě shodil náhodou. Semína zná jen pár lidí, kteří stejně jako on věří, že se dá homosexualita léčit terapií, a mají slabost pro konspirační teorie. Navíc koho v éře záplavy médií, internetu a fake news zajímá nějaká veřejnoprávní ČTK s minimálním vlivem? Semín je jistě legrační figura hodná osobního kanálu na youtube, stát se záminkou pádu vlády si ale nezaslouží ani on.

Od tohoto bizarního důvodu navíc ČSSD rychle osvobodil šéf poslanců ANO a Babišova pravá ruka Jaroslav Faltýnek. Ten odložil sněmovní hlasování o ČTK až na červenec s tím, že Babiš na poslaneckém klubu ANO „apeloval“, aby pro Semína nehlasovali. A málokde si berou apel svého šéfa k srdci tak jako v ANO. Babišův apel ovšem není jediný. Na ČSSD pro změnu opakovaně „apeluje“ opozice, aby vládu položila ne kvůli Semínovi, ale Babišovi.

Marné čekání opozice na ČSSD

„Babiš je zátěží pro Českou republiku. Chceme oslovit ČSSD, aby se k nám připojila,“ řekla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Ta situace není zcela jasná, budeme čekat na vyjádření sociální demokracie,” přidal se šéf Pirátů Ivan Bartoš. Logicky: zatímco ANO pevně drží, když se nachází na vrcholu moci, ČSSD je ve vládní konstrukci nejslabším článkem. Po několika volebních debaklech zůstává nejednotná a nejen její plzeňský hejtman Josef Bernard chodí demonstrovat proti premiérovi vlastní vlády.

Opozice se sice domluvila na vyvolání sněmovního hlasování o nedůvěře vládě, bez pomoci ČSSD ale půjde pouze o další méně důstojné cvičení. Komunisti, kteří vládu ANO a ČSSD jistí ve sněmovně, totiž zatím taky drží. Byť z opačného důvodu: stejně jako ČSSD na tom po sedmiprocentním výprasku v posledních sněmovních volbách nikdy ještě nebyli hůř a nepřímé vládní angažmá je to jediné, co jim zbývá. Nikdo už se totiž dávno nebojí ani jejich sekernice Marty Semelové.

Bídné karty sociální demokracie

Nejhorší hru jako obvykle hraje ČSSD, která už neumí ani pouštět hrůzu. Den před tím, než Hamáček „pohrozil“ koncem vlády, totiž koalici v televizi Prima přímo podpořil první místopředseda ČSSD Roman Onderka. Ten řekl, že ČSSD ve vládě zůstane, dokud to bude možné. A to v zoufalé politické i ekonomické situaci strany v podstatě znamená navždy. Ani ČSSD totiž kromě vlády nic moc nezbývá.

Přitom právě Onderka, jehož vodí zákulisní partajní hráči z Moravy, má v ČSSD hrát roli okopávače Babišových kotníků: občas prostě z láhve vypustí zlého džina, aby ANO vylekal, načež ho zase zavře. Problém je, že ČSSD hraje s tak bídnými kartami, že jí nikdo už něveří ani blafování. A kdyby z vlády fakt i odešla, nahradí Babiš její ministry svými lidmi a prezident Miloš Zeman to celé podrží tak dlouho, jak to půjde. A mimochodem: snad nikdo se nebojí předčasných sněmovních voleb tak jako ČSSD.

iFender ( 21. června 2019 10:25 )

"Milionový chlívek",jednou vysmrádne.Hlavně si ten chlív z Letné po sobě ukliďte.

Pseudodemokracie1 ( 19. června 2019 20:51 )

Aby ses z toho fugas nepos.ral, tupé hovado

xiioma ( 19. června 2019 13:51 )

Kryštof, Prachař či šéf Kofoly! Od Babiše se odvracejí jeho příznivci

http­s://tn­.nova­.cz/cl­anek­/krys­tof-prachar-ci-sef-kofoly-od-babise-se-odvraceji-jeho-priznivci.html

Pseudodemokracie1 ( 19. června 2019 13:28 )

cikrt

Pseudodemokracie1 ( 19. června 2019 13:14 )

Socani zkončili a kromě toho, já jsem na pana Babiše pyšný stejně tak jako jeho miliony voličů

Zobrazit celou diskusi