Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman v golfovém vozíku projel s Kiskou lánskou oboru. Připili si na lavičce

Aktualizováno -
30. května 2019
19:16
Autor: ČTK, tva - 
30. května 2019
11:42

„Pan prezident uspořádal pro svého přítele, slovenského prezidenta Andreje Kisku, prohlídku Lánské obory. Zastavili se u pamětního kamene TGM nebo na Prezidentské vyhlídce.“ těmito slovy komentoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček projížďku Miloše Zemana s končícím protějškem Kiskou průběh čtvrteční návštěvy slovenské hlavy státu v Lánech. Po projížďce golfovým vozíkem si oba státníci připili i na lavičce v přírodě.

Zeman s Kiskou uzavřeli společný program neformální prohlídkou lánské obory, na kterou se vydali v golfovém vozíku. Společně navštívili mimo jiné pamětní kámen Tomáše Garrigua Masaryka vztyčený na počest prvního československého prezidenta v roce 1935, loveckou chatu nebo prezidentskou vyhlídku.

Kiska svůj prezidentský mandát v letošních volbách neobhajoval a v polovině června ve funkci skončí. Do Česka dnes dorazil na svou poslední oficiální zahraniční cestu a dodržel tak tradici, podle níž čeští a slovenští prezidenti vždy na úvod a na závěr svého mandátu navštěvují druhou zemi. Podobné rozlučkové cesty Kiska absolvoval i do Maďarska, kde byl v polovině dubna, a do Polska, které navštívil před dvěma týdny.

Čaputová přijede 20. června

Za poslední měsíc byl Kiska v Česku podruhé. Na konci dubna předal řediteli Národního muzea Michalu Lukešovi Řád bílého dvojkříže druhé třídy, který je nejvyšším slovenským státním vyznamenáním pro cizince. Od rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy převzal Zlatou medaili Karlovy univerzity, setkal se také se studenty.

Čaputová, která Kisku vystřídá, by měla na první oficiální návštěvu Česka přijet 20. června, necelý týden po své inauguraci.

Kiska chce po červnovém konci v prezidentské funkci vytvořit politickou stranu a kandidovat s ní ve volbách. „Pokud si lidé myslí, že po 12 letech vlády jedné strany potřebuje Slovensko změnu, je třeba to udělat,“ řekl ve čtvrtek. Podle něj se musí spojit všechny demokratické síly v zemi a je třeba zajistit, aby spolupráce nezkrachovala na egu jednotlivců.

Zeman: „Budeš mi chybět, Andreji“

Zeman Kiskovi popřál v budoucí politické kariéře hodně úspěchů. Varoval ho, že nejvíc nepřátel bude mít ve své vlastní straně. Oba prezidenti si také pochvalovali svou spolupráci v době, kdy byli v úřadu, a dobré osobní vztahy.

Zeman uvedl, že i přes názorové rozdíly se vždy navzájem respektovali a vedli spolu přátelské a věcné diskuse. „Důležité je, že jsme důvěřovali jeden druhému a nikdy nevystupovali proti sobě. Budeš mi chybět, Andreji,“ řekl.

Andrej Kiska s Milošem Zemanem v Lánech. Andrej Kiska s Milošem Zemanem v Lánech. | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Kiska Zemanovi popřál hodně elánu do dalšího období. „Doba není jednoduchá a hlas prezidenta je velmi důležitý. Přeju mu, aby jeho hlas byl slyšet, aby ho mnozí poslouchali lépe. Své následovnici určitě vzkážu, že ji tu bude čekat velmi příjemné a přátelské ovzduší,“ řekl slovenský prezident.

Řešila se však i politika. Zeman a Kiska řešili výsledky eurovoleb i další postup V4, která by dle nich měla podpořit místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče v úsilí obsadit jednu z vrcholných funkcí v Evropské unii. Novinářům to ve čtvrtek řekl právě Kiska na zámku v Lánech při své poslední oficiální návštěvě Česka. Podporu Šefčovičovi vyjádřil i Zeman.

„Jsem přesvědčený, že náš region by měl mít silného zástupce v evropských strukturách. A jsem přesvědčený, že pan Šefčovič je zkušený diplomat, a myslím si, že země visegrádské čtyřky by měly jeho úsilí podpořit,“ řekl Kiska. Zeman v nadsázce uvedl, že Šefčovič sice letos neuspěl v kandidatuře na slovenského prezidenta, tím se mu ale otevřela možnost k útoku na evropské pozice.

Podle Kisky pak hlasování na Slovensku potvrdilo trend předchozích prezidentských, krajských i obecních voleb, který podle něj ukazuje, že lidé už si nepřejí pokračování vlády Směru.

ccir ( 31. května 2019 16:13 )

Nezáviď iné názory!

ccir ( 31. května 2019 16:11 )

Veď to ťa bolieť nemusí že na Slovensku panujú iné názory a postoje ako v Česku!

ccir ( 31. května 2019 16:08 )

Len zveličuj a preháňaj ...

ccir ( 31. května 2019 16:05 )

Záleží na tom s akou spodinou sa na Slovensku stretávaš, nie?

ccir ( 31. května 2019 16:02 )

Kydáš na neho zbytočne špinu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa