Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kubera na inauguraci Zelenského: „Ukrajinky jsou krásná děvčata,“ pochvaloval si

Autor: Jakub Veinlich - 
20. května 2019
16:06

Nový ukrajinský prezident, komik Volodymyr Zelenskyj se ujal úřadu. Českou republiku na slavnostní inauguraci reprezentoval předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Původně měl na Ukrajinu letět premiér Andrej Babiš (ANO), prezident Miloš Zeman pozvánku nedostal vůbec. Kubera Blesk Zprávám popsal moment, kdy Zelenskyj rozpustil překvapivě parlament i jak ho zaujaly ukrajinské ženy.

Jak na vás inaugurace nového prezidenta Ukrajiny zapůsobila?

Pro nás byla inaugurace zajímavá. Nebyla pro mě ale první. Už jsem zažil inauguraci gruzínské prezidentky Salome Zurabišviliové, která ovšem byla pojatá úplně jinak. Byla na slavnostním místě venku. Tady na Ukrajině to bylo standardní zasedání parlamentu, ve kterém ta inaugurace proběhla. Pan prezident Zelenskyj složil slib, při kterém položil ruku tak, že ji měl jak na bibli, tak na ústavě…

A hned poté přišel první projev…

Ano, ten byl dost emotivní. Nový prezident vyzval všechny Ukrajince žijící v zahraničí, aby se pokud možno vrátili domů a pomohli Ukrajině. Ujistil přítomné, že jeho hlavním cílem je uklidnit situaci na Donbasu s tím, že Ukrajina stále považuje Krym a Donbas za součást ukrajinského území, že pro to udělá vše.

Dalším krokem bylo, že rozpustil parlament.

A jak na tento překvapivý krok ukrajinští politici přímo v sále reagovali? Pro mnohé to bylo asi velké překvapení.  

Těch situací tam bylo zvláštních víc. U nás například nebývá zvykem, že by poslanec opozice komunikoval přímo v sále na dálku z lavice a prezident ho přitom uklidňoval. Zajímavé bylo, že parlament vítal hlavně teď už bývalého prezidenta Petra Porošenka. To že parlament nestojí na straně Volodymyra Zelenskyho, bylo zjevné. I proto budou pravděpodobně vypsané nové volby.

Co jste říkal na novou první dámu Ukrajiny?

Je velmi příjemná. Víte, jak já to mám s dámami. Všímám si jich samozřejmě. Mimochodem všechny Ukrajinky jsou nádherné a krásné. V neděli jsme byli v jedné restauraci i tam byla samá krásná děvčata.

Potkal jste se alespoň krátce s novým prezidentem?

Na nějaké jednání s novým prezidentem nebylo příliš času – nicméně jsem panu Zelenskymu řekl, že Ukrajina má v České republice svého spojence, což velmi ocenil.  

Původně měl letět na inauguraci premiér Andrej Babiš, ten nakonec ale podle všeho delegoval vás, je to tak? Miloš Zeman prý pozvánku vůbec nedostal.

Ty zákulisní hry moc neznám. Jestli pozvali pana prezidenta, nebo ne, to je věc Ukrajinců. Já jsem s potěšením přijal možnost sem letět, i když jsem kvůli tomu musel úplně změnit svůj program, který jsem měl původně naplánovaný. Ale ty zákulisní hry, které se kolem toho odehrály, nevím. Důležité je, že tu Česká republika měla své zastoupení. Teď už ale opět nasedám do letadla a letím zpět, protože v Senátu přivítáme mongolského ministra zahraničí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Elika Kuerov ( 14. srpna 2019 11:48 )

Když tady samé tlusté prase

Elika Kuerov ( 14. srpna 2019 11:44 )

Ukrajinky jsou moc krásné i moc pracovité a chytré ženy

Karel Tvrd ( 23. května 2019 22:02 )

Ano nejkrásnější ženy světa jsou ukrajinky. Pán Kubera má pravdu.

vlach2 ( 21. května 2019 14:03 )

Ty krásné ukrajinky šly po Kuberovi jako slepice po flusu. To by byl partner, hlavně do postele. Mohla by si ho třeba Kolokolniková narvat do pussyny místo kuřete. Ten Kubera není o moc větší.Ale krasavec je, to se musí nechat,možná že by vyhrál mrs. Ukrajina.

majojo ( 20. května 2019 20:22 )

On myslel Pussy Riot, knížeti se taky děvenky líbily. A co členky Femen?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa