Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Proti Babišovi a Benešové bouřily v Praze tisíce lidí. I s anglickými poutači

Aktualizováno -
13. května 2019
20:10
Autor: ČTK, kal - 
13. května 2019
18:50

Do třetice protestovali lidé v centru Prahy i dalších městech proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) a premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Účast v metropoli byla podle organizátorů okolo 20 tisíc lidí. Protest zaplnil Staroměstské náměstí i ústí přilehlých ulic, další má být příští úterý na Václavském náměstí.
Babiš protest považuje za kampaň do Evropského parlamentu, jak řekl po pondělním jednání vlády. Kritizoval mimo jiné předsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila, lídr společné kandidátky se STAN se podle předsedy vlády staví proti návrhu, který sám předkládal.

Demonstraci stejně jako v minulých dvou týdnech organizoval spolek Milion chvilek, který požaduje demisi Benešové a jmenování nezávislého ministra. Obává se zásahů do justice v době, kdy policie podala návrh na obžalobu Babiše v kauze Čapí hnízdo. Demonstrace se konají také v dalších městech.

Lidé měli transparenty s nápisy Nezávislá justice, Koho ještě odvoláš a Nás neodvoláš. Fotografie Babiše a Benešové na transparentech doprovázely nápisy i v angličtině: „Prime minister or crime mister?“ (Premiér nebo mistr zločinu?) a „Minister of justice hides my crimes in practice“ (Ministryně spravedlnosti zakrývá mé zločiny). Protestující drželi vlajky České republiky a Evropské unie a skandovali Demisi, Hanba“. 

Babiš: Divadlo a kampaň. Schytal to i Pospíšil

Demonstrace, které se uskutečnily v posledních dvou týdnech a v pondělí pokračovaly v Praze, Brně a dalších městech, jsou podle Babiše „normální“ kampaní. „Považuji to za divadlo. Demonstrace jsou načasované před eurovolbami, aby se naši političtí oponenti snažili burcovat voliče,“ uvedl Babiš.

Demonstranti se v Praze sešli na Staroměstském náměstí v 18:30. Před dvěma týdny ho zaplnili zhruba ze tří čtvrtin, minulé pondělí byla účast podle organizátorů ještě vyšší.

Na příští úterý spolek Milion chvilek ohlásil protest na Václavském náměstí. Jestliže premiér ignoruje Staromák, tak zaplníme Václavák, řekl předseda spolku Mikuláš Minář. Podporovatelé protestu tvrdí, že Benešová dva roky zpochybňuje Babišovo trestní stíhání. Její jmenování krátce po policejním návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo označují za možný „největší zásah do justiční moci od listopadu 1989“. Chtějí mimo jiné ujištění, že vláda neodvolá Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Kritizují také to, že ministryně uvažuje o zúžení justiční soustavy z nynějších čtyř na tři stupně. Benešová uvedla, že chce pro zúžení připravit podklady, rozhodovat o něm ale nebude. Babiš v této souvislosti kritizoval Pospíšila. „Byl ministrem spravedlnosti za ODS a navrhoval to, co teď vyjádřila paní Benešová jako nějakou myšlenku. Takže on jde na ‚Staromák‘ a veřejně protestuje proti tomu, co sám navrhoval,“ podivil se předseda vlády.

socha_svobody ( 15. května 2019 09:24 )

Psi štěkají a karavana kráčí dál.

salto ( 14. května 2019 17:46 )

turbina: Ne, já jsem šmejd ze západu (ČR)

turbina ( 14. května 2019 17:44 )

šlápota jentakjen hledá nabíječe.

jentakjenkobliha ( 14. května 2019 17:40 )

Onanuješ nebo si stěžuješ , paklone ?

marmat ( 14. května 2019 15:52 )

Je to skandál, že lidem nepřijde vůbec divný jít proti někomu PREVENTIVNĚ!!! Aby JÍ nenapadlo TO hnusný, co napadá 30 let Chobotnici s lobisty. Za 30 let samozřejmě leccos vědí a tudíž NIC slušného od druhého nečekají !Když MY, tak ONA taky ???!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa