Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Havel japonského císaře hostil v zahradě. Špaček zavzpomínal na Akihita v Česku

Autor: Jakub Herzán, tva - 
5. května 2019
05:40

Japonsko má nového císaře Naruhita. Mistr etikety a bývalý mluvčí Václava Havla Ladislav Špaček při té příležitosti zavzpomínal na návštěvu jeho předchůdce a otce Akihita v České republice. Pražským hradem tehdy prošlo bezpočet zahraničních návštěv, on sám však návštěvu japonského císaře považuje za něco mimořádného.

Jak vzpomínáte na návštěvu císaře Akihita v Česku?

To, že za dob Václava Havla Českou republiku navštívily snad všechny korunované hlavy jako například dalajláma, papež, američtí prezidenti, britská královna nebo japonský císař, nám tehdy nepřišlo nijak neobvyklé. Ale když si to zpětně promítám, návštěva japonského císaře byla něco naprosto mimořádného.

Vybavíte si, čím přesně?

Jednak jednání s japonskou stranou nebyla snadná, protože příprava té návštěvy byla komplikovaná japonskými zvyklostmi, protokolárními předpisy, s kým vším se císař může setkat, s kým ne, s kým si může podat ruku a s kým se jenom ukloní. Nakonec se ukázalo, že přes všechny tyto nástrahy, které před nás kladli císařovi dvořané, jsou císař Akihito a císařovna Mičiko velice příjemní a přátelští lidé.

Bylo až nečekané, jak jsme my, kteří jsme věděli o tom, že císařský dvůr je vlastně něco jako božská záležitost, viděli, jak jsou přirození a jak se neustále usmívají. Byli velmi milí, konverzovali s námi a vůbec nám nepřipadali tak odtažití a výjimeční, jak jsme se obávali, když jsme návštěvu s japonskými úředníky plánovali.

A jak se Akihitovi v Praze líbilo?

Císař byl uchvácen krásou Prahy, bylo to pro něj něco fascinujícího, a dokonce si oproti programu vymínil s císařovnou Mičiko ráno před oficiální snídaní procházku po Karlově mostě. Karlův most ho fascinoval a chtěl se po něm projít málem za svítání.

Mimochodem, návštěva japonského císaře byla pro Japonce tak důležitou událostí, že na desetitisíce Japonců přiletělo tehdy do Prahy, aby měli možnost vidět svého císaře na vlastní oči. Protože v Japonsku spatřit císaře se jim nepodaří ani za několik životů, tam je zcela uzavřen před okolním světem v palácových komplexech a vůbec není šance, že by ho obyčejný smrtelník mohl spatřit. Tady v Praze ho potkávali na Karlově mostě, což bylo pro Japonce něco naprosto nevídaného, neustále se tak klaněli a čekali, odkud se jejich milovaný císař vynoří.

Vzpomenete si ještě, jak jste císaře hostili?

Státní slavnostní večeře se tehdy odehrávala v Míčovně Pražského hradu v Královské zahradě. Tuto zahradu jsme vybrali záměrně, protože Japonci zahrady milují a věděli jsme, že císař ocení, když se večeře nebude konat například ve Španělském nebo Vladislavském sále, jako to bývá běžně. Ale tím, že byla v Královské zahradě, se celá delegace mohla procházet venku a pro všechny to bylo velmi potěšující a zejména císařský pár z toho měl velkou radost.

Havel a Akihito se setkali v Hirošimě na konferenci

Ke státní návštěvě japonského císaře Akihita v České republice došlo poté, co se tehdejší prezident Václav Havel s císařem osobně setkal na konferenci v japonské Hirošimě v prosinci 1995. Při této příležitosti pozval císaře i s manželkou na návštěvu České republiky. Odehrála se o sedm let později - císař Akihito s manželkou Mičiko přistáli v Praze 6. července 2002 a pobyli tu celkem čtyři dny. Šlo o vůbec první návštěvu Prahy samotnou hlavou japonského císařství.

Císař Akihito již v roce 2016 avizoval, že se kvůli zdraví a vysokému věku rozhodl abdikovat. Svůj odchod z trůnu oficiálně oznámil 30. dubna 2019. Ve funkci jej od 1. května 2019 nahradil jeho nejstarší syn Naruhito. Ten se tak stal již 126. císařem Japonska.

villi ( 5. května 2019 14:05 )

SOBEC A KRIMINÁLNÍK HAVEL !!! LIDEM NIC !!! JEN ON A PRO HAVLA !!!

jentakjenkobliha ( 5. května 2019 11:15 )

boys: Máš ho na palici ?

turbina ( 5. května 2019 11:14 )

satanas: Ty starej o svého vajdu, umaštěný romáku.

xiioma ( 5. května 2019 11:07 )

Zeman je odstrašující příklad jak NEMÁ vypadat Český prezident!!!

boys ( 5. května 2019 11:04 )

Ve 40? To budeš cvakat ještě dlouho blbečku Já si důchodu užívám
už 10 let, otroku 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa