Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Titánka Jourová pro Blesk: Jsem hrdá ženská z Třebíče, červený koberec beru s rezervou

Autor: jko - 
24. dubna 2019
21:09

Česká eurokomisařka Věra Jourová (54, ANO) patří podle prestižního amerického časopisu Time mezi 100 osobností roku 2019. Ocenění získala za svůj boj proti technologickým gigantům i ochranu soukromí obyčejných lidí. Zařadila se tak po bok světoznámých herců nebo sportovců. V rozhovoru pro Blesk eurokomisařka přiznala, že ji ocenění potěšilo, bere ho ale s rezervou a stále se považuje „za holku z Třebíče“.

Titán roku 2019 podle časopisu Time, jak se vám to poslouchá?

Jsem hrdá na to, že jsem se do žebříčku dostala jako první Češka, je to zvláštní pocit. Beru červené koberce s rezervou. Bylo to velice zajímavé, velká pocta, ale důležité je stát nohama pevně na zemi. Spíš přemýšlím o tom, jestli mám skutečně ten vliv a jak ho použít, aby to bylo užitečné pro lidi.

A myslíte, že ho nemáte?

Asi mám. Nechci se srovnávat s Václavem Havlem, ale on řekl v Kodani v jednom ze svých projevů: „když mi řekli, že mám vliv, začal jsem být sám sobě podezřelým“. Nejsem sama sobě podezřelá, ale spíš se zamýšlím nad tím, že když už člověk vliv má, tak ho má s rozmyslem použít tam, kde je to potřeba.

Jak chcete vy usměrnit váš vliv?

Čím dál víc si myslím, že bychom měli všichni, kteří jsme toho schopni, přispět k normální slušné komunikaci mezi lidmi, včetně politiky. Čím dál víc na sebe křičíme, nejsme schopni se poslouchat a nejsme schopni pracovat s věcnými argumenty. Ta veřejná debata se posunuje do nějaké džungle, kde na sebe lidi křičí.

On občas ale ani váš šéf Andrej Babiš občas nekomunikuje v klidu a v rukavičkách.

Specielně můj stranický šéf mi vždycky říkal, že nechápe, když jsem tak hodná, jak můžu něčeho dosáhnout. Každý to děláme po svém, on věří tomu, že když je argumentace silná a hlasitá, dá se toho hodně prosadit.

Vaše strategie bude asi trochu odlišná?

Já spíš poslouchám, než mluvím. Já mám velkou výhodu, že na mě zevnitř neřve to ego, které přeřve to, co mi říkají ostatní.

To se dá dělat politika bez ega?

Nějaké ego mám, ale moje strategie je pracovat s informacemi a s tím, co slyším, a nějak si to zhodnocovat.

Když se ještě vrátíme ke galavečeru: Rami Malek, Emilia Clarke nebo Naomi Campbell, to všechno jsou superstar. Jak jste se mezi takovou smetánkou cítila?

Dobře, byla to vybraná společnost. Potkala jsem se s šéfkou kongresu Nancy Pelosi, měli jsme tam rozhovor a pro mě to byl jedinečný zážitek. Něco, co nezpůsobí, že bych přestala být oběma nohama na zemi. Přeci jen jsem pořád ženská, co žila do svých 40 let v Třebíči, pak v Praze a chvilku v Bruselu. Myslím, že jsem dobře usazená. Musím říct, že jsem chvilku byla i sentimentální, že mě mrzelo, že se toho nedožili moji rodiče.

Můžete nám prozradit nějaké podrobnosti od stolu s celebritami. Co bylo k večeři, jaké se podávalo pití?

Byly tam nějaké koktejly. Být na Manhattanu a nedat si Manhattan by byla hrubá chyba. K večeři byl předkrm, ale bylo tam přítmí. Takže jsem do něj šťourala, hledala maso, ale to tam nebylo, takže usuzuje, že to byla zelenina. Pak tam byl steak s bramborami a došlo i na dezert. Ten si obvykle nedávám, ale pod vlivem těch celebrit jsem si říkala, že si dopřeji i čokoládový dortíček.

Vy byste si asi chtěla říct něco se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem, proti kterému bojujete. Ten ale nedorazil. Můžete říci alespoň mně, o čem jste s ním chtěla hovořit?

Já těm velikánům digitálního světa říkám vždy totéž: Jak napravíte svět, který jste pokazili?

V čem konkrétně podle vás Facebook pokazil svět?

Myslím, že nabral příliš mnoho moci a nemá to vyvážené zodpovědností. A to je přesně můj úkol, abych je dotlačila k větší zodpovědnosti. Musí přijmout odpovědnost za ten obsah, který přinášejí lidem a pomáhají ho spoluvytvářet. Aby zvážili svoji firemní politiku, kterou mají zaměřenou na maximalizaci zisku, ale to, že to dělají na úkor sociálního smíru a rozumného vývoje ve společnosti, tak to je něco, nad čím by se měli zamyslet.

Není to paradox, že jste oceněná vy, bojovnice proti digitálním gigantům i zakladatel největší sociální sítě?

Je to paradox. To je záludnost celé věci. Oni oceňují lidi, kteří mají vliv. Ale nemluví o tom, jak se ten vliv uplatňuje, jestli má plusové nebo mínusové znaménko. Proto říkám, že je to pro mě důvod k zamyšlení, jak svůj vliv použít, aby to mělo plusové znaménko. Pan Zuckerberg si to vyhodnocuje po svém a jeho nedávná prohlášení, že Facebook se bude snažit napravovat svět, to bychom mohli vzít vážně a trochu mu důvěřovat. Ale zatím všichni čekáme, jak se to bude odvíjet v praxi.

Zaměřujete se i na někoho jiného, než jen Facebook? Mám na mysli Twitter, Google a další platformy?

Zaměřuji se na ty, kteří v masovém měřítku zpeňěžují osobní údaje. Opravdu v takovém obejmu, že to připomíná určitou situaci pro klienty, kdy oni mají malá práva cokoliv měnit a je s nimi manipulováno, aniž na to měli vliv. Na to se v Evropě zaměřujeme přes nařízení o ochraně dat, které sociálním sítím a dalším udělalo velké starosti, protože oni se musí přizpůsobit evropskému právu. Evropa je pro ně ale nesmírně důležitý trh a stojí jim za to, aby dodržovaly naše práva. A když ne, tak máme nástroje, jak to vymoct.

Pomůže to vaše ocenění přiblížit a zviditelnit Evropskou unii i obyčejným Američanům?

Je to docela pozitivní kapitola pro Unii, protože dneska se Amerika v hodně věcech inspiruje v tom, jak řešíme věci ve vztahu k digitální revoluci v Evropě.

Takže se dá říci, že se Amerika inspiruje i vámi?

Mnou, to nevím, ale mou prací, mého týmu i prací celé Unie určitě.

Blíží se nám volby do Bruselu. Jak české – mnohdy euroskeptické – voliče přilákat k urnám?

Ráda bych apelovala na mladé lidi, kteří nezažili nic moc špatného a spoustu těch dobrých věcí, které přinesla i Evropská unie, považují za automatické. Za něco, co je dané, co se nebude měnit, ale my si všechny ty pozitivní věci musíme zasloužit. Ať už se jedná o možnost studovat v zahraničí, pracovat venku, ale i možnost pro lidi pracovat v Česku v rámci aktivit společného trhu. Ta otevřenost České republiky a navázanost na evropský trh je něco, z čeho mají lidé u nás obrovský prospěch.

Vy mluvíte o mladých, ale z vlastní zkušenosti vím, že brblají lidi střední a starší generace.

Ptal jste se jak dostat lidi k urnám a já reagovala, že hlavně je potřeba přitáhnout ty mladé, protože ti to považují za automatické, tak některé volby nezajímají.

Myslíte, že ty, kteří v Bruselu vidí jen někoho, kdo nám diktuje nesmyslné směrnice, tyto volby zajímají?

No měly by je zajímat, protože ty směrnice nemusí být nesmyslné. Mohou být takové, které budou Čechům více vyhovat. Žádná směrnice není a priori nesmyslná, někdy vyhovují více některým států. Je tam většinové hlasování, ale já si myslím, že většina těch směrnic dělá Česku dobře. Není příliš věcí, které by nám měly zásadně vadit. Myslím, že Češi jsou po dobu mnoha let vystaveni určité masáži některých politiků, pro které je Evropská unie něco složitého a neuchopitelného a přenášejí to na lidi. Ráda bych pozvala všechny voliče, aby přišli k evropským volbám a trochu si zapřemýšleli o tom, co nám Unie dává.

Když mluvíme o tom, co Unie dává a bere, měli bychom přijmout euro?

To je na vládě, aby si zhodnotila přínosy a rizika. Zatím říká, že je tam hodně rizik, protože některé státy v eurozóně mají problémy s fiskální disciplínou. To je pozice premiéra Babiše a vlády a já bych mu do toho nerada mluvila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr12 ( 25. dubna 2019 08:41 )

nevím na co jsi hrdá snad jen na peníze!! jinak jste nás zaprodali ale i svojí rodinu,potraviny pro dobytek,evropané druhé kategorie,byrokracie,nařízení hovad,politika vuči migrantum na urovni vlastizrady,špíny!! tak na co si hrdá.EU je další zločinecká organizace,špíny,křiváku,darmožroutu,ožralu,šlapek.

george1957 ( 25. dubna 2019 05:45 )

Ta ti nevysvětlí nic,protože je na nic.Akorát stojí dańové poplatníky velké prachy,to je vše a skutek utek

savo ( 25. dubna 2019 05:07 )

táhněte do hajzlu paní jourová

santikxauz ( 25. dubna 2019 05:04 )

Ten kdo hlasuje proti zájmům České republiky by měl chodit kanálama a ne po červeném koberci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa