Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vondráček letí za papežem s archivní slivovicí. Šéfa Sněmovny čeká soukromá audience

Autor: Jakub Veinlich - 
18. března 2019
19:00

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) se chystá na soukromou audienci u papeže Františka. Blesk Zprávy zjistily, že ho Svatý otec přijme tento pátek společně s šéfem slovenského parlamentu Andrejem Dankem. Kytaru s sebou ale prý Vondráček rozhodně nebere. Narážel tak na svůj předvolební večírek s kytarou v ruce přímo na předsednickém stole v jednacím sále Sněmovny. Pro papeže má ale připravené dárky a znovu i pozvání do České republiky.

Přijetí u papeže bude pro Vondráčka dárkem k jeho čtvrtečnímu svátku. František ho přijme k soukromé audienci v soukromé knihovně v Apoštolském paláci. „Je to velká událost, myslím, že nejen pro mě, ale i pro Českou republiku, protože jeho svátost zpravidla dává audience jen hlavám státu,“ řekl Vondráček exkluzivně Blesk Zprávám.

Audience i u příležitosti výročí svatořečení Anežky Přemyslovny

Vedle Vondráčka papež František přijme také předsedu Slovenské národní rady Andreje Danka. „Je to dlouhodobá iniciativa nás a Slováků,“ dodal Vondráček. Českého předsedu Poslanecké sněmovny přijme papež František mimo jiné u příležitosti 1150. výročí úmrtí svatého Cyrila a 1134. výročí úmrtí Metoděje.

„Česká republika si navíc letos nepřipomíná jen 30 let od sametové revoluce, ale je to také třicet let od svatořečení Anežky Přemyslovny,“ přidal další důvod audience Vondráček. „Ke všemu papež bude slavit šest let svého pontifikátu, kdy nastoupil 21. března 2013, což je první jarní den a můj svátek,“ připojil další souvislost. S Františkem se ale Vondráček potká až v pátek dopoledne.

Do Vatikánu raději bez kytary

Skoro by se chtělo říct, zda Vondráček neletí do Vatikánu požádat o odpuštění za svůj večírek, kdy na podzim 2017 vyskočil přímo v jednacím sále Poslanecké sněmovny na předsednický pult a s kytarou bavil přítomné.

„Tohle určitě řešit nebudeme, kytaru s sebou určitě neberu,“ reagoval pobaveně Vondráček.

Pravidla podle přísného protokolu

S papežem se přitom potká už podruhé. Poprvé to bylo v roce 2014, kdy byl ve Vatikánu jako člen delegace ústavně právního výboru. „Takže už jsem si s ním jednou ruku podal. Ale teď to bude soukromé a na úrovni představitele státu. Je to jeho rozhodnutí a laskavost. I proto, že ho čeká toto výročí, tak je to projev jeho úcty k nám Čechům a Slovákům,“ zmínil Vondráček a těší se: „Pro mě, pro Moraváka, je to o to silnější, protože vzpomeneme i Velkou Moravu.“

S Andrejem Dankem se potkají až přímo ve Vatikánu, kam přiletí každý svým letadlem. Protože se soukromá audience řídí jinými pravidly, než při přijetí delegace, musí si Vondráček v nadcházejících dnech nastudovat protokol, aby nedošlo nějakému faux pas.

„Musím se poradit, o čem je skutečně vhodné se bavit,“ neskrývá obavy šéf českých poslanců. Například na aktuální téma z české Sněmovny, kde se znovu probírá zdanění náhrad církevních restitucí, prý rozhodně řeč nepřijde.

„Když jsem byl ve Vatikánu v roce 2014, to bylo v době, kdy se o restitucích v České republice hodně mluvilo, ale pro zástupce Vatikánu to nebylo téma, které by s námi chtěli nějak probírat,“ vzpomněl Vondráček na poslední návštěvu.

Slivovice z Moravy a stříbrná mince

„Určitě bych chtěl zopakovat pozvání pana prezidenta Zemana, který otce Františka v roce 2013 do České republiky pozval,“ nastínil bod z chystané schůzky Vondráček. Pozvánka bude mít podle Vondráčka i konkrétní datum, a sice ke státnímu svátku svatého Cyrila a Metoděje, který připadá na 5. července. Záležet bude ale na diáři Františka. Papež se dočká také poděkování za chystané přijetí českých poutníků, které se má uskutečnit letos na podzim.

Video  Papež František pokřtil úřednici Taťánu : Bohu se zasvětila ve Vatikánu.  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

Papež František je podle Vondráčka velmi spontánní a tak je zvědavý, jak přijme jeho dary. Jsou mezi nimi například kniha o klášteře svaté Anežky i pamětní stříbrná mince svaté Anežky. A za sebe mu Vondráček veze 15 let starou archivní domácí slivovici ze soukromé likérky. „Nevím, jestli ji bude sám pít, je spíš určená k archivaci. Lahev je v pouzdře z akátového dřeva. Je to opravdu něco hodně moravského,“ chce se pochlubit Vondráček svou domovinou.

Kromě přijetí u papeže čeká Vondráčka také návštěva baziliky svatého Petra, uctění památky u pomníku Jana Palacha a společně s Dankem uctí také památku Rastilava Štefánika a společně se zúčastní také slavnostní mše. Setkání s představiteli Vatikánu ještě protokol Sněmovny dojednává.

Pražské Jezulátko od Pospíšila

Na podzim v roce 2015 se setkal s papežem také například český europoslanec a nyní šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. Svatému otci předal sošku Pražského Jezulátka.

„Pražské Jezulátko je pro mne symbolem hodnot, které papež František hlásá, tedy rodina, láska a odpuštění. Z reakce papeže Františka na zvolený dárek bylo zřejmé, že jsem mu udělal radost,“ uvedl pro Blesk Zprávy Pospíšil po generální audienci před čtyřmi lety.

Video  "Je můj otec v nebi?" ptá se malý chlapec papeže.  - Youtube
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa