Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Koště“ pro Moniku Babišovou vyděsilo i experta. Tragédie, hlesl o kytici v USA

Autor: všm - 
6. března 2019
15:10

Andrej Babiš (ANO) s chotí Monikou dorazil ve středu do USA, kde má naplánovanou oficiální návštěvu Bílého domu a jednání s prezidentem Donaldem Trumpem. Českou delegaci uvítal ve Washingtonu chvíli po příletu velvyslanec Hynek Kmoníček, „paní premiérovou“ přitom obdaroval rozkvetlým pugétem. Ten téměř okamžitě zkritizovali uživatelé na sociálních sítích s tím, že kytice moc v Americe vázat neumějí. A že se pugét zrovna nepovedl, potvrdil pro Blesk Zprávy i Tomáš Svoboda ze Svazu květinářů a floristů České republiky.

Babiš se v úterý vydal na svou první velkou cestu do USA jakožto český premiér, pozvání do Bílého domu obdržela i jeho manželka Monika, což rozhodně není běžné. Šéf ANO před odletem přiznal, že se oba na návštěvu velice těší, není tak divu, že jeho choť pravidelně zveřejňuje na sociálních sítích fotky z průběhu.

Na jednom ze snímků je vidět i kytice, kterou obdržela po přistání od Kmoníčka, ta se ale uživatelům moc nelíbila. „Kytičky v USA moc robit neumí,“ konstatoval například Ivan S. Blesk Zprávy tak nechaly pugét zhodnotit i odborníka ze Svazu květinářů a floristů České republiky. Ani podle něj není zrovna na jedničku, i když je to prý těžké soudit, jelikož fotografie není příliš kvalitní.

Odborník: Skoro všechno špatně

„Neznám protokolární zvyklosti ve Spojených státech... V Evropě platí ohledně takzvané diplomatické kytice, která se předává významným státním představitelům, mezi nimi i prvním dámám, potažmo manželkám předsedů vlád, pravidlo, že kytice je vždy vázaná do kulata. Je kompaktní, malých rozměrů, její obrys tvoří polokouli. Kytice na fotografii tato kriteria nesplňuje,“ začal svůj rozbor Tomáš Svoboda.

I kdyby se pominulo hledisko, komu a proč je kytice darována, nejde prý o standardní pugét. „Není jasné, zda to má být kytice kulatá, pokud ano, tak provedení je tragické. Pokud by to měla být kytice orientovaná na stranu, tak to vlastně taky není zřejmé, kytice nemá konkrétní tvar,“ zkritizoval expert.

Obecně vzato je na ní prý „špatně skoro všechno“. Vadí například rozmístění jednotlivých prvků – doplňková zeleň v podobě eukalyptových listů je všechna na jedné straně, jednotlivé velkokvěté květiny i drobnokvěté rostliny jsou v kytici rozmístěny nahodile a chaoticky, není zde žádná zřejmá kompozice.

„Všechny barvy duhy“ a plast, který se pere

„To samé platí o výběru barev – všechny barvy duhy, není zde zřejmé jakékoli barevné ladění. Současně je zde opravdu nevhodné rozmístění květin vzhledem k jejich hodnotě. Například tmavě růžové pivoňky jsou v kytici v jejím vnitřku kryté ostatními květinami, které se navzájem různě křižuji a překrývají, tím pádem pivoňky – v tomto období pravděpodobně nejdražší součást kytice – zanikají pod ostatními květy,“ konstatoval Svoboda.

Naopak vyzdvihuje čerstvost květů a fakt, že jsou úvazek i stonky kryty. To se dělá, aby se neznečistil oděv, popřípadě neporanil příjemce. Ani to ale není podle oborníka provedeno zrovna šťastně.

„Zde je krytí prostřednictvím plastového materiálu ne úplně vhodné barvy, která se docela pere se zelení rostlin. Není to úplně jasné, ale zdá se, že to je nějaký druh vodního balení, který zabezpečuje květinám na určitou dobu potřebnou zásobu vody,“ popsal odborník s tím, že se celkově nezdařila estetická ani formální stránka.

„Dovolím si tvrdit, že kytice není ani moc vhodná k příležitosti a osobě, které je předávána. Je zde samozřejmě rozdíl ve vkusu americkém a evropském, ale dovolím si tvrdit, že ani v Americe tohle nebude z kytic nejpovedenějších,“ uzavřel pro Blesk Zprávy Svoboda.

CIA i Donald Trump

Důležitější než kytice bude nicméně samozřejmě výsledek jednání v USA. Babiš zahájí ve středu svou návštěvu v Americké obchodní komoře, kde představí českou Národní inovační strategii. Akce se budou účastnit i zástupci společnosti Bell Helicopter, která je mezi zájemci o dodávku 12 víceúčelových vrtulníků pro českou armádu. 

Na Marylandské univerzitě se pak český premiér sejde s vedoucími jednotlivých projektů programu pro umělou inteligenci. Při jednání by ho měl provázet místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček.

Ve čtvrtek přijde hlavní bod programu, kdy se Babiš setká v Bílém domě s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Premiér před odletem do USA novinářům sdělil, že do programu je zařazena i návštěva centrály americké Ústřední zpravodajské služby v Langley u Washingtonu. Šéf ANO ale neuvedl, kdy sídlo CIA navštíví. Zřejmě to bude ale právě ve středu.

petr12 ( 7. března 2019 12:51 )

nadpis koště pro Moniku je ubohost,zákeřého novinářského hovna,špíny jen ubližit.Ty pouliční *** Monika je dáma a ty ubohé zákeřné,závistivé hovado koště máš doma.

adeso ( 7. března 2019 10:24 )

tak mě se tahle kytka líbí opravdu moc, přestože odborníci se hnusem zalykají. JInak "koště" dostává pravidelně paní Zemanová a divím se, že se dávno neohradila.

strejda777 ( 7. března 2019 06:57 )

A proč ne? To je fajn, že věříš!

jajas ( 7. března 2019 06:53 )

Hádej, můžeš jednou!

sekebo ( 7. března 2019 03:21 )

A Milouše s jeho skvadrou v USA ani v západní Evropě stále nikdo nepostrádá? A on by jim vše mohl tolik poradit, i pár bonmotů přidat!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa