Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš byl v CIA, Moniku vzal na NBA a těší se do Bílého domu: „Snad neuděláme ostudu“

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. března 2019
23:30
Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. března 2019
17:57

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho žena Monika se probudili do slunečného, leč poněkud mrazivého washingtonského rána. Po snídani v pětihvězdičkovém hotelu s výhledem na Bílý dům a přilehlý park na ně čekal první den jejich návštěvy. Babiš jednal nejprve o obchodních otázkách, poté se vydal na univerzitu do Marylandu a absolvoval i návštěvu centrály CIA. I jeho choť měla nabitý program, který společně zakončili v hledišti basketbalové NBA.

Česká delegace se ve Washingtonu ubytovala na dohled od Bílého domu. Premiér Andrej Babiš v pětihvězdičkovém Hotel Hay-Adams, na jehož průčelí se třepetá po boku té americké i česká vlajka. Přes park Lafayette je to jen pár kroků k notoricky známému pohledu na sídlo prezidenta USA, před kterým postávají ve dne i v mrazivé noci, kdy teploty klesají ve Washingtonu v -7 °C, policisté v kuklách.

První den návštěvy USA Babiš vyrazil nejprve na návštěvu Americké obchodní komory, nacházející se v tomtéž bloku domů jako jeho hotel - Babiš tam vyrazil mj. na představení Národní inovační strategie ČR. Následoval pracovní oběd českého premiéra na Marylandské univerzitě, kde se Babiš seznámil i s jejím programem pro umělou inligenci, ve kterém se chystá tato univerzita spolupracovat s pražskou ČVUT.

Monika v nadaci podporované Melanií

Monika Babišová měla první den návštěvy USA separátní program - zatímco její manžel se vydal řešit obchod, ona vyrazila mezi zraněné americké válečné veterány. A to do traumatologického a protetického centra Walter Reed National Medical Center. Rehabilitačním střediskem ji provedla podplukovnice Mae Miranda, šéfka oddělení fyzické terapie.

Následoval soukromý oběd ve washingtonském podniku Fiola Mare Restaurant za účasti dcery válečného pilota RAF, lékařky a filantropky Jany Švehlové, manželky vnuka někdejšího premiéra Antonína Švehly.

Babišová si také prohlédla galerii Katzen Arts Center a na závěr před návratem do pětihvězdičkového hotelu Hay Adams nedaleko Bílého domu zavítá ještě do pobočky charitativní organizace Boys and Girls Club of America, kterou podporuje přímo Melania Trump či známý hollywoodský herec Denzel Washington, který je jejím neoficiálním mluvčím. Organizace poskytuje vzdělávací mimoškolní aktivity pro děti a mladé lidi většinou s postižením.

Andrej a Monika Babišovi na zápase basketbalové NBA Washington Wizards vs. Dallas Mavericks Andrej a Monika Babišovi na zápase basketbalové NBA Washington Wizards vs. Dallas Mavericks | Úřad vlády ČR

Ostuda v Bílém domě? Babiš věří, že ne

Večer si český premiérský pár zpestřil návštěvou zápasu nejslavnější basketbalové ligy světa – NBA. Andrej i Monika Babišovi totiž vyrazili na utkání místních Washington Wizards, za které hraje i česká hvězda Tomáš Satoranský. A mohli tak sledovat výhru Washingtonu nad Dallasem v dramatickém utkání, které skončilo přestřelkou 132:123 i za vydatného přispění aktivního českého hráče.

Již ve čtvrtek 7. března ve 13:45 místního času (19:45 SEČ) se chystají Babišovi na přijetí Donaldem Trumpem a jeho ženou Melanií. „Co se týče návštěvy v Bílém domě, tak samozřejmě je to velká událost i pro mě a nebudu skrývat, že trošku jsem z toho nervózní, ale uvidíme, jak to proběhne. Já myslím, že je to důležité hlavně pro ČR, to není o mně, tak snad tam neuděláme ostudu,“ řekl novinářům ve Washingtonu s úsměvem Babiš.

Chce navázat osobní vztah s Trumpem

Při návštěvě Marylandské univerzity pak Babiš doplnil: „Je důležité si vyslechnout, jaká je představa amerického prezidenta a co je podle mně nejdůležitější, je, abych navázal nějaký osobní vztah. To je vždycky nejdůležitější i v politice, i v byznysu. I když jsme malá země, ale určitě to neznamená, že bychom nemohli hrát - a já si myslím, že postupně hrajeme stále větší roli v Evropě.“

Zmínil i další program své manželky Moniky. „Moje paní má ještě pozvání Melanie Trump na nějakou akci pro ženy, které se nějakým způsobem zasloužily v angažování se v rovnoprávnosti žen,“ uvedl Babiš.

Babiš navštívil ředitelku CIA

O čem však Babiš mlčel, byla jeho středeční odpolední návštěva centrály CIA. „Já už tuto návštěvu nechci komentovat. Já mám program, je to v programu,“ řekl ve středu stručně Babiš.

Podle Lidových novin do USA odcestoval ředitel BIS Michal Koudelka. A to již v úterý, odletět měl po Babišovi. Na vojenském letišti v Kbelích přitom skutečně zazněla těsně před Babišovým odletem v terminálu po konci premiérovy tiskovky poznámka ze strany personálu, že se novináři, kteří neletí do USA, mají odebrat mimo vyhrazený prostor, protože po letadlu pana premiéra budou odbavovat další let. O koho se jednalo, však nebylo jasné. 

Babiš se každopádně ve středu skutečně vydal do ústředí americké CIA v Langley na setkání s ředitelkou Ginou Haspelovou. Témata jednání? Patrně mezinárodní terorismus, který Babiš označil již před odletem za velký problém. A také kauza Huawei.

Vychválil „do nebes“ Havlíčka

Po své návštěvě Americké obchodní komory Babiš mluvil nejen o obchodu. „Do nebes“ vynesl Karla Havlíčka, místopředsedu Rady pro výzkum, vývoj a inovace, který ho provázel již na „asijském turné“ po Singapuru, Thajsku a Indii a odletěl s Babišem i nyní do USA. „Soustředíme se na vědu a výzkum a samozřejmě klíčové je to přijetí v Bílém domě a to bilaterální jednání naší delegace se zástupci Bílého domu,“ shrnul Babiš další program.

O Havlíčkovi se přitom spekuluje jako o možném nástupci ministryně průmyslu Marty Novákové (za ANO), které potíže přidělaly její výroky ohledně cen mobilních dat. Ostatně již dříve byl Havlíček mezi adepty na ministerské křeslo, ale v roce 2017 Babiše ještě odmítl. „Já se celý život snažím hledat kolem sebe lidi, kteří jsou schopnější, než jsem já a pan Havlíček, určitě jsem velice rád, zásadně pomohl odřídit tu Radu pro vědu, výzkum a inovace, která má dneska velkou váhu vůči ministerstvům a je to zároveň i předseda Asociace živnostníků, malých a středních podniků. Je to člověk, který mi skutečně zásadně pomáhá, ale má svůj byznys. Zatím to na stole není,“ uvedl Babiš.

Sám Havlíček Blesk Zprávám před odletem řekl, že se mu s Babišem spolupracuje dobře. „Mně se s ním spolupracuje dobře, protože máme možná podobný náhled na věc ve smyslu rychlých řešení, orientace na výsledek,“ říká Havlíček. Spekulace o tom, zda by se mohl stát ministrem, mu nepřijdou „nelogické“. 

Na dotaz Blesk Zpráv, proč Babiš s sebou nevzal žádného z ministrů, reagoval slovy: „Já jsem, dá se říci, vybral tu delegace. Pan Havlíček je moje práva ruka na vědu a výzkum a na ten projekt Česká republika - země pro budoucnost.“ Připomněl, že v delegaci jsou i náměstek na ministerstvu obrany Jakub Landovský (ČSSD) či Martin Povejšil, náměstek z ministerstva zahraničí a bývalý velvyslanec při NATO a v EU. „Všichni jsou skvěle vybavení angličtinou, já jsem vybíral tu delegaci podle těchto odborných a jazykových znalostí,“ dodal.

panda82 ( 11. března 2019 09:56 )

no postavili mu tam lavičku, a bonzoval na Česko, za to mu bohatě platili

panda82 ( 11. března 2019 09:52 )

jste typický čech, v USA to nikoho nezajímá, co bylo, hlavně co je teď a čím jim prospěje , k čemu je použitelný

panda82 ( 11. března 2019 09:48 )

no ostudu neudělal, boty mu pochválil, Monča kabát za 170tisíc, to mi dělá dva roční důchody, ale konkrétně co jejich výlet přinese Česku, že by tam byly špatná média, aby nás informovala, nemají se při zahraničních cestách podávat zprávy voličům, to platí pro všechny zahraniční cesty i poslanců a ministrů

Taurus70 ( 7. března 2019 10:01 )

Hus z Prahy tak proc se ozyvas?😂😂😂

xiioma ( 7. března 2019 09:52 )

Jen aby nějakou koblihu nenapadlo, že Bureš se v USA těší stejné úctě, jaké se po zásluze dostalo V. Havlovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa