Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pro Zemana letěl vrtulník. Sobotkova neúčast Hamáčka mrzí, Babišův úder odrazil

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. března 2019
12:35
Autor: Jaroslav Šimáček, Jakub Veinlich, trm, ČTK - 
1. března 2019
08:00

Sociální demokraty povede i dál vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Drtivou většinou ho zvolili delegáti sjezdu, na který se ČSSD tradičně sjela do Hradce Králové. Záda mu jako první místopředseda bude krýt bývalý brněnský primátor Roman Onderka, do vedení strany se dostali i ministři za ČSSD Jana Maláčová a Tomáš Petříček. Zatímco sobota přinesla v Hradci již pouze nebouřlivý „dojezd“, v pátek bylo rušno i díky návštěvě prezidenta Miloše Zemana, který si však připravil možná až nečekaně smířlivý projev a vyjádřil ČSSD svou podporu pro evropské volby. Dění na 41. sjezdu jsme sledovali online.

• Na sjezd ČSSD do Hradce Králové byl pozván i prezident Miloš Zeman. Loni sociálním demokratům radil, jak mají přistoupit k angažmá ve vládě, letos jim oznámil, že je bude volit ve volbách do europarlamentu.

• Zatímco do Hradce přijel Zeman autem, ze sjezdu letěl vrtulníkem, odhalil Deník N. Informaci potvrdil Blesk Zprávám hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Jan Hamáček zůstává předsedou ČSSD, hlas mu dalo 433 delegátů. Prvním místopředsedou byl o chvíli později zvolen Roman Onderka. Delegáti zvolili rovněž čtyři místopředsedy - Janu Maláčovou, Tomáše Petříčka, Michala Šmardu a Ondřeje Veselého

ČSSD - sjezd 1. a 2. března 2019
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
17:43
1. 3. 2019

Roman Onderka v jeho nominačním projevu na statutárního místopředsedu uvedl, že ho "trošinku mrzí volba předsedy sociální demokracie". Ve skrytu duše prý doufal, že Hamáček překoná Babiše v procentech hlasů. "Honzo, tobě ze srdce gratuluji, veď nás správnou cestou," uvedl Onderka. "My si nemůžeme dovolit ztratit ani jediného voliče, ani jeden hlas," upozornil. "My se nesmíme bát říkat, že menšiny mají právo žít v ČR důstojně," podotkl.

17:25
1. 3. 2019

Staronový předseda Jan Hamáček se raduje z úspěchu, mezitím na pódiu řeční další sociální demokraté. "Vstupem do vlády jsem přesvědčena, že jsme udělali krok, který republice, ale i nám koupil čas," míní Valachová v další části svého projevu. Věří, že se ČSSD rozhodla správně. A také v to, že nové vedení v čele s Hamáčkem povede sociální demokracii správným směrem. Valachovou střídá ministr kultury Antonín Staněk a ujišťuje, že má připravneý "jasný a realistický postup" a "jedno procento pro kulturu" je připraven zajistit. Staněk vzkázal, že má podporu Jana Hamáčka a ve vládě nemá v plánu končit.

Jan Hamáček na sjezdu ČSSD v Hradci králové. (1.3.2019) Jan Hamáček a Milan Chovanec na sjezdu ČSSD v Hradci Králové. (1.3.2019)
17:21
1. 3. 2019

Milana Chovance nahradí ve Sněmovně někdejší poslanec Václav Votava. Podívejte se na loučení exministra

Video  
Video se připravuje ...
17:19
1. 3. 2019

"Chybí nám pozitivní energie, pozitivní energie je něco, co nám chybí víc než kdy jindy. I tento sjezd a jeho průběh mně přesvědčuje o tom, že pozitivní energii potřebujeme my všichni jako sůl. Pořád se nemůžeme vzpamatovat z toho, že nejsme nejsilnější politickou silou v zemi. Nemáme 30 procent, nemáme ani 20 procent. Jsme menšinový partner menšinové vlády. To je něco úplně zcela nového. Není to snadné, ale musíme se přestat bát vlastního stínu, bát se, že znovu prohrajeme volby," burcuje Kateřina Valachová. "Jsme zvyklí bojovat, jsme zvyklí bojovat proti všem," dodává.

17:14
1. 3. 2019

„Všiml jsem si, že někteří členové ČSSD si přivlastňují naši práci a úspěchy naší společné vlády,”

rýpl si Andrej Babiš do ČSSD přes Novinky.cz. „Doufám, že po sjezdu se začnou kolegové Maláčová a Petříček intenzivně věnovat svým resortům s cílem snížit provozní náklady a ušetřit, protože jsem měl dojem, že před sjezdem si ze svých ministerstev dělali hlavně PR agenturu,” uvedl také premiér.

17:12
1. 3. 2019

"Já si opravdu v poslední době připadám jako ne Lenka, ale Alenka v říši divů,"

pustila se Lenka Teska Arnoštová do ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Kritizuje jeho personální politiku včetně odvolání Svatopluka Němečka z čela ostravské fakultní nemocnice. Děsí ji prý, že se v útrobách ministerstva zdravotnictví a financí připravuje zrušení odvodů za státní pojištěnce. Vojtěcha označuje za juniora, který si čas od času někde zahraje na klavír, ale v politice dělá řadu chyb.

17:10
1. 3. 2019
17:09
1. 3. 2019

 „Nejférovější mi přijde odejít,“

říká Milan Chovanec. Hamáčkovi a jeho týmu popřál, aby jejich vize vyšla. „Nejsem o tom přesvědčen, nevěřím tomu,“ řekl k vládnímu projektu s hnutím ANO. „Přátelé, volte srdcem, volte soc.dem.,“ říká Chovanec. Hamáček mu děkuje, označil Chovance za člověka, který se sociální demokracií spojil velkou část života, byl“velmi úspěšným hejtmanem, velmi úspěšným ministrem vnitra“.  „Já jsem pro sociální demokracii 20 let pracoval (…), některé roky v politice jednoduché nebyly,“ uvedl předtím v projevu Chovanec. „Milane,děkuju a hodně štěstí,“ řekl mu Hamáček. Na každém konci něco hezkého nového a začíná, přidala se Lenka Teska Arnoštová.

17:03
1. 3. 2019
!

Jan Hamáček byl znovu zvolený předsedou ČSSD. 

Pro jeho zvolení hlasovalo 433 z 501 delegátů. 57 bylo proti, jedenáct hlasovacích lístků bylo neplatných. 

Hamáček tak získal 86% hlasů, podle informací Blesk Zpráv volební komise musela lístky přepočítávat. 

Video  
Video se připravuje ...
Jan Hamáček na sjezdu ČSSD. (1.3.2019)
16:45
1. 3. 2019

Jedním z řečníků dnes byl i ekonomický expert ČSSD Michal Pícl.

16:33
1. 3. 2019
16:19
1. 3. 2019

ČSSD volí svého předsedu. A na "výběr" je stejně jako na sjezdu ANO jediný kandidát. Kolik procent hlasů nakonec Jan Hamáček dostane?

16:16
1. 3. 2019

"Každý z vás už někdy byl v supermarketu, platil u kasy a sám si tam naskenoval ten čárový kód," upozornil Hamáček, že v Česku mohou ubývat pracovní místa. Zmínil i návrh ČSSD na zkrácení pracovního týdne o půl hodiny se zachováním mzdy.

16:13
1. 3. 2019

"Pro sociální demokracii vláda není posvátná kráva, my jsme v ní proto, abychom naplnili náš program,"

říká Hamáček. Z vlády může ČSSD odejít, pokud ji její partner ANO začne podrážet nebo pokud se sblíží s pravicí, varoval. Věnuje se však i jiným tématům. Třeba případu Jaromíra B., Čecha, který uvěřil "propagandě" SPD.

"Nám se tady objevil první český terorista, jedna z našich parlamentních stran pobláznila postaršího pána,"

rýpl si Hamáček do "pár géniů z SPD". Dramaticky pak varuje před hrozbou czexitu:

"Na tyto volby se chystá smečka populistů a nacionalistů, jejich cílem je pomoc lží zničit Evropskou unii."

16:09
1. 3. 2019

Pro nové stanovy bylo 413 delegátů, 45 delegátů bylo proti a 31 se zdrželo. Hamáček to označil za historický krok, kdy se po několika letech podařilo změnit stanovy. "Moc si toho vážím a děkuji vám za to," podotkl. 

Hamáček nyní přichází se svým kandidátským projevem. "Obešli jsme se bez krve, i když to občas bylo na ostří nože," říká k situaci v ČSSD. "Já jsem čekal, že to bude jízda, ale pokusit se konsolidovat stranu, vyjednávat s Andrejem Babiše, obstarávat pět ministerstev, to opravdu byl zápřah. Nelitujeme se, nehádáme se, neflákáme se, vidíme cestu a jdeme po ní," říká. Připomíná, jaké byly jiné možnost - jít do opozice, a nebo hlasovat prot ivládě "ruku v ruce s TOP 09 a Miroslavem Kalouskem".

Preference se ČSSD houpou ze strany na stranu, Hamáček však věří v ocenění od voličů mj. i za to, že "nepustili do vlády extremisty". "Zázraky na počkání prostě neumím. Je mi jasn=é, že vládnutí s Andrejem Babišem nebyl sen nikoho z nás," dodal.  

16:00
1. 3. 2019

"Tato mediální sebevražda sociální demokracie v přímém přenosu prostě musí skonči. A ona skončila.  Věřím, že nejen já mám pocit (...), že už je to jiná sociální demokracie. Je to sociální demokracie, která se nehádá, je jednotná a pracuje pro naše voliče,"

říkal dnes na sjezdu Jan Hamáček.

Video  
Video se připravuje ...
15:55
1. 3. 2019
15:36
1. 3. 2019

"Chtěl bych poděkovat Martinu Netolickému a jeho týmu za práci, kterou odvedli na těchto stanovách," zakončil debatu Jan Hamáček. Označil je za záchrannou brzdu pro vedení sociální demokracie, aby v nutných případech mohlo zakročit, pokud by hrozilo poškození jména ČSSD. Nové vedení ČSSD by se díky nim vyslalo do dalšího boje s menším nákladem než 50kilovým batohem na zádech, míní Hamáček. 

15:33
1. 3. 2019

Diskuze na sjezdu ČSSD ke změně stanov se prozatím nachyluje ke konci.

Zdeněk Škromach na sjezdu ČSSD v Hradci Králové. (1.3.2019) Sjezd ČSSD v Hradci Králové. (1.3.2019) Jaroslav Foldyna na sjezdu ČSSD v Hradci Králové Vyzyvatel Jana Hamáčka o post předsedy ČSSD Jaromír Landman na sjezdu strany (1.3.2019)
15:29
1. 3. 2019

"Protože to byl účelný způsob dopravy z Hradce Králové do Lán,"

napsal v SMS Blesk Zprávám hradní mluvčí Jiří Ovčáček, proč prezident Zeman letět z Hradce Králové do Lán. Na upřesňující dotaz, zda Zeman spěchal na další program ať už oficiálního, nebo soukromého charakteru a ohledně toho, zda prezidentův vůz odjel z Hradce zpět do Prahy, Ovčáček reagoval pouze tím, že "faktická přesnost je, že zpáteční doprava touto formou byla rozumná a účelná".

15:12
1. 3. 2019

„Někdo, kdo má rád Miloše Zemana, si může říct, že když nám dal on šanci, tak to s námi zkusí i on,“

řekl Blesk Zprávám k Zemanově podpoře Jan Chvojka. Co řekli další sociální demokraté?

15:07
1. 3. 2019
!

Prezident Zeman ze sjezdu z Hradce Králové neodjel autem až do Prahy, ale pouze k přichystanému vrtulníku. Zvolil tak pro dnešek kombinovanou dopravu, vedl reportér ČT Vlastimil Weiner na Twitteru.

14:50
1. 3. 2019

V rámci diskuze vystupuje i exministr Jan Kavan. "Já jsem ve straně 29 let, jsem místopředseda klubu seniorů," podotkl. Výhrad k návrhu nových stanov má hodně. "Byl jsem několikrát členem UVV a nepovažuji UVV za nějaký perfektní orgán, kde by to jiskřilo demokratickou výměnou názorů," podotýká. Zrušit jej bez náhrady však znamená, že základní organizace nebudou mít kam vyslat své zástupce a rozhodování budou jen na předsednictvu. Za něco takového by se nemusela stydět ani bývala KSČ, rýpl si.

14:41
1. 3. 2019

Jaromír Landsman, který chtěl ve volbě vyzvat předsedu Jana Hamáčka, má problém. Nesplňuje délku požadovaného členství v ČSSD, ač posbíral podporu deseti delegátů a kandidovat by mohl. Podle ČTK však vstoupil do strany teprve v prosinci 2017.

14:31
1. 3. 2019
14:25
1. 3. 2019

„Po roce jsem zjistil, že si přijdu jak exot v rámci strany. Všichni se zabývají inkluzí, migrací, multikulturalismem. A proto máme pět procent,“ řekl na sjezdu Blesku Jaroslav Foldyna. „Podívejte se na naše poselství. Je tady někde kolem sálu vylepené nějaké poselství, co jako strana dáváme voliči? Není tady nic. Říkal jsem i k Evropským volbám, že musíme toho obyčejného člověka dát na první místo,“ podotýká s tím, že by rád stranu vrátil "k tomu původnímu voliči, k tomu Novákovi, co chodí do práce, nebere dávky a není inkluzivní". „Budu dál dělat svou politiku a čekat na to, až se prokáže, že jsem měl pravdu,“ upozorňuje foldyna. „Politika mě baví, věnoval jsem ji svůj veškerý volný čas a budu hledat nějaká východiska, ale neuvažuju o odchodu ze strany,“ podotkl a k problémům s okem dodal: „Byl jsem na tréninku a praskla mi žilka.“

Jaroslav Foldyna na sjezdu ČSSD s prasklou žilkou v oku (1.3.2019)
14:04
1. 3. 2019

Zdeněk Škromach je nekorunovaný selfie král ČSSD, selfie královnou je pak Kateřina Valachová.

13:49
1. 3. 2019
13:42
1. 3. 2019

S emotivnim projevem vystoupil před delegáty také končící místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. Do nového vedení už kandidovat nechce a to prý i proto, že se za rok co je místopředsedou sociální demokraté vůbec nezměnili. 

„Zapomněli jsme na Nováka, našeho tradičního voliče,“ kritizoval Foldyna sociální demokracii, že se odklonila od podpory tradičních rodin s dětmi, ale zabývá se různými dílčími věcmi. „Nemám recept na to, abych Vám řekl, co máme změnit, ale vzpamatujme se, jinak tu hrajeme naposled. Musíme reagovat na nové výzvy, ne se obracet zády,“hřímal Foldyna na celý sál s tím, že podpoří při volbě do nového vedení Jana Hamáčka a Romana Onderku.

13:45
1. 3. 2019

"Ztracení voliči se nevrátí sami, generační posun tady je, důchodci, kteří nás volili v 90. letech, nejsou důchodci dnes," upozorňuje další z řečníků Zdeněk Škromach. Podle něj je nutné, aby se formoval tým lidí, kteří před sebou mají deset, patnáct let kariéry ve vrcholné politice. Vytkl ČSSD, že nevyužívá potenciál, který má. "Věřím tomu, že zvolíme rozumné vedení z tohoto sjezdu, ale neočekávajme, že se volební preference zvednlu ze dne na den," míní.

13:33
1. 3. 2019
!

„Nebudu kandidovat na místopředsedu,“ řekl v závěru svého projevu někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek.  

Vyzval sociální demokraty, aby udělali tlustou čáru za minulostí, stejně jako ji prý udělal dnes Miloš Zeman. Hašek ale zároveň kritizoval například sociálně demokratické senátory, kteří hlasovali v tomto týdnu proti dodatečnému zdanění církevních restitucí.

13:20
1. 3. 2019

Ekonomický ředitel Martin Starec ve své zprávě připomněl dluh 330 milionů dědicům advokáta Altnera za spor o zastupování v kauze Lidového domu. Ve Střelnici nyní dojde na střelbu. Michal Hašek se pustil do kritiky ČSSD. "Myslím si, že to nen ídůstojné v takových podmínkách vést jednání sjezdu," kritizoval nepřítomnost řady delegátů v sále.

13:19
1. 3. 2019
!

Do volby předsedy ČSSD se přihlásil i pardubický sociální demokrat Jaromír Landsman. Dosavadní šéf Jan Hamáček tedy zřejmě bude mít protikandidáta.

13:01
1. 3. 2019
12:40
1. 3. 2019

Mezi zahraničními hosty je i Frans Timmermans, nizozemský politik ze Strany práce a první místopředseda Evropské komise. Vzpomíná, jak se 1. března 1977 jeho politický otec Max van der Stoel potkal s mluvčím Charty 77 Janem Patočkou. Právě o Chartě 77 a polské Solidaritě mluví jako o silách, které z Evropy dokázaly udělat opět jednotný celek.

"Prosím, neberte nikdy svobodu jako něco samozřejmého. Naše svoboda vyžaduje trvalé úsilí o tom, abychom si jí udrželi. Říkáme ne fašismu, říkáme ne xenofobii, pevně stojíme proti všem projevům antisemitismu, které se opět množí, každý, kdo zůstane mlčet tváří v tvář projevu antisemitismu, není náš přítel," dodává.

12:36
1. 3. 2019

"Ano, jsme ve vládě ti menší, ale tak to, prosím, berme jako výhodu,"

říká ve svém projevu Jan Chvojka a připomněl, že ANO se podařilo z pozice koaličního partnera prosadit v Sobotkově vládě mnohé. "Jestli se chceme někdy v budoucnu stát jedničkou, musíme obstát jako dvojka," dodává. 

12:29
1. 3. 2019

Zatímco na sjezd přijížděl Zeman na zadním sedadle, z Hradce Králové odjížděl tak, jak je zvyklý - na sedadle spolujezdce vepředu. Co také delegátům řekl?

Video  
Video se připravuje ...
12:12
1. 3. 2019

"Je potěšující, že po delší době bude asi opět volit sociální demokracii, jinak mi tam nic nepřekvapilo,"

řekl Blesk Zprávám poslanec Roman Sklenák. "To samozřejmě není pravda," okomentoval Zemanovu výtku, že si ČSSD některých svých členů neváží. "Nemyslím si, že by to bylo tak, že si jich nevážíme," říká. "Já předpokládám, že oba budou zvoleni," řekl k šancím Jany Maláčové a Tomáše Petříčka do vedení ČSSD.

11:57
1. 3. 2019

"Cítím své úkoly zejména tam u mně v regionu (...) Zvolíme si nové vedení, budeme se bavit o nových stanovách a nastavíme si nějaký nový směr,"

řekl Jiří Zimola (ČSSD).

Video  
Video se připravuje ...
11:35
1. 3. 2019

Delegáti ČSSD se loučí s prezidentem Milošem Zemanem - potleskem. A nyní přichází na řadu vystoupení hostů. Jako první přichází na řadu šéf odborářů Josef Středula. Kvituje, že rostou mzdy a platy. A je rád, že jedním z cílů sociálních demokratů je, aby se zlepšily podmínky pro ty, co těžce pracují. „Opravdu ti lidé mají problém s tím, že jsou skutečně vyčerpaní,“ podotýká.

Byl by rád, aby zaměstnavatelé přispívali zaměstnancům více v prostředích, kde se kombinuje více rizikových faktorů. V 9,5 tisících profesí lidé riskují své životy, tyto profese jsou sledovány coby „karcinogenní“, říká. A tepe ministryni financí Alenu Schillerovou za „neuvěřitelnou hloupost“ kvůli možnému zrušení zdravotního pojištění dětí a seniorů. „Nechápu, jaký úmysl tady kdo sleduje,“ diví se Středula. Je také proti jakémukoli zásahu do superhrubé mzdy. „Jestli máte nějaké problémy mei sebou, prosím, řešte si je doma,“ dodává.

Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČSSD (1.3.2019) Sjezd ČSSD v Hradci Králové (1.3.2019)
11:34
1. 3. 2019

Předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka připomíná, že od roku 2013 vzrostla minimální mzda o 40 procent. „To nejsou nějaká marketingová čísla, to jsou tvrdá fakt,“ říká s tím, že jde o „obrovský úspěch sociální demokracie“. „Rostou mzdy a lidem se daří lépe,“ říká Chvojka. „My půjdeme ještě dál,“ slibuje.

„Říkáme ne zdražování vody,“ podotýká ministr zemědělství Miroslav Toman. „A také chceme kvalitní  a dostupné české potraviny,“ říká delegátům. O bezpečnosti potravin mluví i jednička pro provolby Pavel Poc. „Sociální demokracie je ten, kdo bude zajišťovat stále to, aby v Evropě nebyly žádné dvojí metry,“ přináší i on další ze slibů. Hamáček podotýká, že Česko je šestou nejbezpečnější. 

11:25
1. 3. 2019

Velký potlesk nyní sklízí další řečník - ministryně Jana Maláčová. "Já si myslím, že karenční doba byla kolektivní trestání zaměstnanců za nemoc," vyzdvihuje jeden z úspěchů ČSSD. Dle ní vyhrálo "zdraví jako hodnota, protože zdraví je jedna z nejdůležitějších věcí, kterou máme". Roman Onderka zmínil "historicky nejvyšší zvýšení důchodů v ČR o 900 korun, které připravila Jana Maláčová na ministerstvu práce a sociálních věcí". "Zeptejte se mně, kdo navýšil důchody seniorům v ČR, rád vám odpovím, je to sociální demokracie," říká Onderka. Ministr zahraničí Tomáš Petříček zmiňuje zahraniční politiku, principy solidarity, ochranu lidských práv. "V dnešním světě je největší výzvou překonání sociálních rozdílů, ať už je to mezi platy Čechů a Němců," podotkl s tím, že Češi si zaslouží úctu i za hranicemi.

11:21
1. 3. 2019

„My jsme strana, která si věří, my jsme strana, která má důvod si věřit,“ přesvědčuje delegáty Hamáček s tím, že stranu, která si nevěří, nikdo nevolí. A přidává historku, kdy ho na ulici „zastavili tři chlapi“ – hasiči, kteří mu prý děkovali, jak se za ně pere.

11:16
1. 3. 2019

"Naši ministři jsou vidět,"

pochvaluje si Hamáček. "Dnes je strana stabilizovaná a já jsem přesvědčen, že nejen novináři, ale i občané to vidí," pokračuje. "My denodenně svádíme spor s premiérem Babiše a s ministryní Schillerovou. Je to logické, protože hnutí ANO není levicová strana," říká Hamáček a sklízí první potlesk. A prosí delegáty o schválení nových stanov.

11:12
1. 3. 2019

Hamáček při svém projevu vyzdvihl, že ČSSD dojednala pět důležitých resortů. "Postupně naše priority ve vládě plníme," říká. Podařilo se prý splnit hlavní slib minulého sjezdu - celá členská základna rozhodla o tom, že se na tuto vládní cestu vydají. Poněkud ho mrzí, "že jsme nechytili příležitost za pačesy hned ten druhý den" a strávili se tři měsíce diskuzemi, zda se členská základna nespletla. Připomněl i "ďábelskou hlasovací koalici" s SPD a KSČM. A uznal, že podzimní volby do komunálu nedopadly dobře. Věří však, že jde nyní o "jinou sociální demokracii, která se nehádá". A zmínil i "obrovský boj s hnutím ANO o růst minimální mzdy".  

11:11
1. 3. 2019

„Přeji sociální demokracii úspěch a sejdeme se u volebních uren,“

zakončuje Zeman svůj projev a ČSSD ocenil slovy, že „ze sedmiprocentní strany se může opět zdvihnout a může opět vstoupit do Strakovy akademie hlavním vchodem“.

11:07
1. 3. 2019

"Vy máte dobré politiky, ale málo si jich vážíte,"

řekl Zeman na sjezdu ČSSD a připomněl úspěch komunálních politiků sociální demokracie. "Nu a teď budu nepříjemný, druhá strana mince jsou dvouprocentí výsledky některých organizací a předsedové těchto organizací mají tu odvahu kandidovat na některé funkce, místo aby rezignovali," rýpl si Zeman. "Nikdo nemá tak velký potenciál voličů jako právě sociální demokracie. Jsou to 4 a půl milionu zaměstnanců a také 2 a půl miliono starobních důchodců, mezi něž patřím," pokračuje Zeman. Nemá nic proti tomu, aby nejrůnější menšiny byly v programu ČSSD zahrnuty. "Jenom bych vás prosil, abyste nezapomínali pro menšiny na většinu," dodal. 

Prezident Zeman na 41. sjezdu ČSSD (1.3.2019) Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČSSD (1.3.2019)
11:02
1. 3. 2019

"Každý host má přinést nějaký dárek, když někam přichází, proto jsem se rozhodl, že v blížících se volbách do Evropského parlamentu budu volit sociální demokracii,"

řekl Zeman a vysloužil si dlouhý potlesk. "Prosím, abyste tento drobný dárek přijal is takovým přátelstvím, s jakým ho dávám, takže jeden hlas máte a když přesvědčím svou ženu, budete mít dokonce dva," dodal Zeman s tím, že zbývá "maličkost" - dalších několik set tisíc hlasů.

10:56
1. 3. 2019

Sálem hradecké Střelnice zní prezidentská famfára. "Milé přítelkyně, vážení přátelé, děkuji za pozvání na váš sjezd. Když jsme se viděli naposledy na Střelnici, doporučoval jsem vám spolupráci s hnutím ANO," připomněl prezident Zeman a podotkl, že toto doporučení "do jisté míry rozdělilo sociální demokracii". Je rád, že se ČSSD zeptala členské základny, co si o tom myslí. A stejně tak je rád, že se ČSSD nerozhodla být v "pohodlné opozici". "Myslím si, že jste zaznamenali už první úspěchy díky činnsoti ve vládě, jak opříklad bych uvedl zerušení karenční doby," podotkl. Průzkumy dávají soc. demokratům od 5 do 12 procent. "Nenechte se jimi mást," říká Zeman s tím, že průzkumy pohrdá.

10:50
1. 3. 2019

„Měl by to být signál i ke změně politiky, většímu zapojení členské základny, oslovení ztracených voličů, to by asi měl být výstup z tohoto sjezdu. A návrat k bývalé slávě, odpoutat se od těch pěti procent,“

řekl Blesk Zprávám Zdeněk Škromach. 

Video  
Video se připravuje ...

fauna ( 2. března 2019 22:53 )

je mi milejší než rudocerna machna Shillerova

fauna ( 2. března 2019 22:50 )

Sobotka byl nakonec dobrej chlap.

hradnisamohonka ( 2. března 2019 21:40 )

Ten kšeft jim nezávidím.

turbina ( 2. března 2019 21:35 )

petlak: Drž hubu a makej , ať je nám líp.

turbina ( 2. března 2019 21:07 )

Vláda zruší placení zdravotního pro důchodce a to je dobře ,aspoň vychcípají seniorkoblihoví Derviši.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa