Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babišová se v novém kabátě rozplakala. Premiér jí předtím v Izraeli splnil sen

Aktualizováno -
20. února 2019
11:40
Autor: Jakub Veinlich - 
19. února 2019
21:08

Slzy Moniky Babišové svlažily půdu v Jeruzalémě. Žena premiéra Andreje Babiše (ANO) dala průchod emocím během návštěvy Muzea dějin holokaustu, které mapuje utrpení Židů. Babišová předtím během premiérové návštěvy Izraele, kde doprovází svého muže, vystřídala už třetí kabát. Po srdíčkové a sytě rudé přišel ve středu černý s květinou a liškou. Babiš Monice navíc splnil její životní sen, pár navštívil v úterý mimo jiné Staré město.

„Všechno, co se Židům stalo, je otřesné zvěrstvo. A když potom vidíte fotky obětí a hlavně fotky dětí, vše si ještě více uvědomíte. A je těžké se ubránit emocím,“ vysvětlila Monika Babišová svoje slzy pro Blesk Zprávy. To bylo po středeční návštěvě Muzea historie holokaustu, kde si pro ni i jejího muže připravila průvodkyně během 50minutové exkurze hned několik pohnutých osudů.

„Je to neuvěřitelné, že se to vše mohlo stát,“ řekl po návštěvě památníku médiím premiér. „Je potřeba si to připomínat. Pro moji ženu to bylo velice náročné,“ dodal Babiš.

Podívejte se na video s plačící Monikou Babišovou:

Video  Moniku Babišovou v rozplakal v Jeruzalémě pohnutý osud Židů  - Blesk - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Babiš u Zdi nářků

Na prohlídce města byl premiérský pár už v úterý. Kdo chce proniknout za brány Starého města v Jeruzalémě, musí projít jako na Pražském hradě bezpečnostními rámy. V úterý navíc ostraha rozdělila turisty i místní do dvou řad. Jedna byla pro muže, druhá pro ženy.

I místním ale bylo divné, že je v areálu nezvyklé množství ozbrojených vojáků a vojákyň. „Co se to tu děje,“ ptala se reportéra Blesk Zpráv anglicky mluvící cizinka. „Hele, to je Babiš…a i s paní,“ neslo se vstupním nádvořím zvolání Češky Ivany, která byla v Jeruzalému také poprvé.

Babišova kolona projela až za brány Starého města, premiér ani jeho žena tak nemuseli projít kontrolou – a to se během prohlídky historického místa několikrát zařadili do řady za ostatní turisty, které nechtěli předbíhat. Babišová navíc vyměnila kabát za 150 tisíc korun za jiný - dobře padnoucí, v jasně červené barvě. 

V doprovodu s nimi přijela také Češka Nikol Cohen – certifikovaná průvodkyně, která Babišovým celé posvátné místo popsala nejdříve na mapě.

Po krátkém výkladu se Babiš i Babišová vydali ke Zdi nářků. Každý ale zvlášť. Muži a ženy mají svou oddělenou část. Monika proto dostala svůj ženský doprovod, premiér zase muže. I s velvyslancem Martinem Stropnickým nasadil jarmulku a přesunuli se ke zdi, ke které už mluvila pěkná řádka převážně židovských mužů.

Babiš měl vyhrazené místo. Vypadal ale trochu nesměle. Možná mu byla i zima – podle zástupců české ambasády, kteří program Babišovým připravili, je v těchto dnech v Izraeli nezvyklé počasí. „Začalo pršet, možná je to nějaký dobrý signál,“ zavtipkoval Babiš u Zdi nářků a šel se podepsat do pamětní knihy.

Jarmulku si Babiš schoval, Stropnický ji vrátil

Babišův průvodce provedl českého premiéra ještě i další částí. Zamířili k takzvané Západní zdi – místo, které je pod střechou a funguje posledních zhruba 20 let. Za pár minut už ale mužská skupina výpravy zamířila za tou ženskou.

Zatímco český velvyslanec Martin Stropnický vrátil jarmulku zpět do připravené nádoby, Babiš si ji strčil na památku do kapsy. „Tu si schovám,“ utrousil premiér. Tím ale prohlídka Starého města zdaleka nekončila. Průvodkyně naplánovala trasu zhruba hodinu a půl dlouhou. Za doprovodu ozbrojených vojáků a ochranky Babišovi mířili pomalu k chrámu Božího hrobu, kde byla bájná hora Kalvárie, na níž ukřižovali Ježíše.

Babišová smlouvala na trhu

Premiérova manželka ale cestou zjistila, že nemá u sebe místní peníze. Cesta totiž vede „nebezpečně“ okolo místních trhů. S bývalým ministrem financí se proto zastavila u bankomatu, aby si šekely - tedy místní měnu - obstarali. „English,“ radila Babišová svému manželovi u bankomatu, aby se vyznal v nabízeném menu a nepopletl výběr peněz. Ty se totiž po chvíli opravdu hodily.

Monice se na místním trhu totiž zalíbily místní přívěsky a řetízky na krk. Při tom si vzpomněla na svou dceru, které chtěla udělat radost. „Pojď, prosím tě, zablokovala jsi celou ulici,“ utrousil Babiš na svou ženu, kterou v tu samou chvíli upozorňovali lidi znalí místních poměrů, že musí s trhovci nutně smlouvat.

Premiér o ženě na nákupech: Musíte ji odtáhnout

„Já neumím říct ne,“ odvětila smutně Monika Babišová. „Musíte ji odtáhnout. Hlavně ať nic nekupuje,“ vtipkoval premiér na adresu manželky. Celou situaci navíc nevylepšil místní trhovec, když se premiérovy ženy zeptal: „Jste tady s otcem? "

„S krásnou blondýnou je to těžké na takovém tržišti,“ pronesla členka české výpravy – to už ale Monika skončila smlouvání, protože prodavač, který neměl rozhodně na pultu EET, neuvěřil jejím slibům, že by se stavila zítra. Dárek pro dceru byl v kapse – to nejlepší ale na delegaci teprve čekalo. Za pár minut se blížil zlatý hřeb celé procházky Starým městem. Každý, kdo sem přijde, kouká na něj zvenčí s velkým úžasem a respektem zároveň. Chrám Božího hrobu byl tu.

Ohromení z chrámu Ježíše

Historie tady čiší z každého centimetru. Lidé jsou tu potichu, přemítají, někteří se modlí. Babišovi stojí frontu. „Pane premiére, pojďte dopředu,“ pobízeli místní představení Babiše k tomu, aby frontu předběhl. Paní Monika ale s díky odmítla. Frontu k místu, kde byl Ježíš pohřbený a u kterého ona i premiér postupně poklekli, stáli s ostatními.

V chrámu se pak oba ještě zastavili v místní kapli, kde paní premiérová zapálila svíčku a pohladila kámen, na kterém údajně Ježíše před ukřižování myli. A do dnes tu z něj lidé čerpají energii. Za chvilku už kámen hladil také premiér.

Monika si splnila sen: Zažila jsem něco výjimečného

Babiš později Blesk Zprávám řekl, že návštěvou starého města splnil především sen své paní. „Moje paní o tom celý život snila, tak se jí splnil velký sen. Já jsem to chtěl samozřejmě zažít taky. Množství přátel mi to doporučovalo. Je to zážitek na celý život navštívit posvátná místa v legendárním Jeruzalémě,“ neskrýval Babiš nadšení.

Andrej Babiš s manželkou Monikou navštívili Staré město v Jeruzalému. Babišové se tak splnil sen. Andrej Babiš s manželkou Monikou navštívili Staré město v Jeruzalému. Babišové se tak splnil sen. | Jakub Veinlich

Monika Babišová pak nešetřila chválou – podle svých slov zažila opravdu něco výjimečného. „Nedovedla jsem si to ani představit a velmi se mě to dotklo, jsem ohromená a velmi šťastná, že jsem vše viděla a cítila,“ neskrývala nadšení. Jen času by prý přivítala víc. „Ráda bych si tam poseděla a procítila tu energii. Zároveň se mi líbila vůně, která se rozprostírala po celém Chrámu božího hrobu,“ dodala.

Možná i proto za pár minut zmizela v obchodě, kde si koupila posvátný kříž. V tu samou chvíli si její manžel prohlížel v obchodě malé magnetické šachy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pollo ( 21. února 2019 06:27 )

A nenapadlo Vás,že po světě jezdili i ostatní premiéři, akorát kolem toho nedělali takový cirkus, jak tito komedianti? Nenakupovali a nevybírali z bankomatů pŕed médii?.

Pohybovenadany ( 21. února 2019 04:41 )

Nejmenuje se Fryštenská ? Obyčejně nosí 5 kufrů v každé ruce ! Strašně namakaná .

Erman ( 21. února 2019 04:01 )

Babiš, jak se budete vracet tak to vezmete přes Pákistán bude tam na vás čekat baba s těžkým kufrem. Ju Díky moc

Pohybovenadany ( 21. února 2019 01:10 )

Babišu , co říkáš na Plíškové kozy ?

Lamatrissa ( 20. února 2019 22:48 )

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa