Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiše grilovali za kauzu Michalákových i brexit. A také miliony pro Vodičkův svaz

Autor: simao, ČTK - 
31. ledna 2019
15:51

6,3 milionů pro Český svaz bojovníků za svobodu leží v žaludku poslankyni Věře Kovářové (STAN), dle které svaz neplní svou funkci. Andrej Babiš (ANO) se na interpelacích dušoval, že šlo o nižší částku, než dříve, a že je sám šetřivý. Vedle toho čelil dotazům na kauzu Evy Michalákové, důchodovou reformu či brexit a to, zda sám nyní nějak přispívá k vyjednávání s ohledem na zajištění českých občanů. Babiš uvedl, že není důvod, aby Česko vyjednávalo samostatně.

Interpelace přinesly ve čtvrtek řadu dotazů na Andreje Babiše (ANO), který se účastnil jak ústních, tak předtím výjimečně i písemných interpelací. Řešila se mj. finanční podpora Českého svazu bojovníků za svobodu. „Na ústní interpelaci ohledně finanční podpory Vodičkova ČSBS jste odpověděl a dušoval se, že v žádném případě peníze ze státního rozpočtu pro tuto organizaci nepodpoříte,“ rýpla si poslankyně Věra Kovářová (STAN).

Jsem šetřivý člověk, tvrdil Babiš

„Dotace ČSBS na rok 2019 může být uvolněna až v případě, že bude předloženo bezchybné vyúčtování dotace za rok 2018 a nebudou zjištěny žádné nesrovnalosti,“ reagoval Babiš. Ministerstvo financí obdrželo podnět ke kontrole, která byla zařazena do období na 1. pololetí 2019, upozornil.

„Ta částka byla v minulosti ještě vyšší, jak se na to dívám. Do konce roku 2015 byla navýšena pozměňovacím návrhem Poslanecké sněmovny, tak to by bylo zajímavé vědět, kdo ji navyšoval. Následně roku 2016 byla snížena z 8 milionů na 6,3 miliony. Došlo ke snížení částky (...) Já principiálně jako člověk šetřivý, když se mě někdo zeptá, jestli je třeba snížit, tak říkám: Jasně,“ uvedl Babiš.

Babiš: Není důvod, aby Česko jednalo o brexitu samostatně

Česko podporuje jednotný postup Evropské unie k vystoupení Velké Británie a není důvod, aby o záležitosti jednalo samostatně. Při dnešních sněmovních interpelacích to řekl Babiš na dotaz poslankyně ODS Veroniky Vrecionové. Česko se podle ministerského předsedy nadále domnívá, že nejlepší by bylo uzavření dohody, kterou Evropská unie a Británie dojednaly. Dohodu odmítla britská dolní sněmovna.

Britská vláda chce nyní zpracovat návrhy řešení sporu kolem režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem po brexitu, předloží je Evropské unii. Z Bruselu ale opakovaně zaznívá, že Unie dojednanou dohodu znovu otevírat nebude. Zejména klíčové Irsko dává najevo, že alternativy k irské pojistce neexistují.

Vrecionová se ptala Babiše mimo jiné na to, zda vyzval předsedu Evropské rady Donalda Tuska nebo šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, aby s Británií jednali. Britský požadavek na úpravu tzv. irské pojistky je podle jejího názoru zcela oprávněný a je podle poslankyně chyba, že unijní přestavitelé odmítají další jednání.

Poslankyně ODS: Říkáte, že si s nimi tykáte... Co děláte v zájmu českých občanů?

„Odchod Velké Británie z EU považuji za jednu z nejdůležitějších zahraničně politických otázek současnosti, která bude mít dopady na občany ČR (...) Představitelé EU se vyjádřili, že žádné další vyjednávání nebude. Já to považuji za chybu, protože na divokém brexitu neprodělá pouze Británie, ale celá EU včetně ČR. Proto se vás ptám jako premiéra, který neustále vykládá, s jakými státníky se přátelí, na koho má telefon, s kým si tyká, jestli jste vyzval Donalda  Tuska nebo Jean-Claude Junckera, aby zasedli k jednacímu stolu a s Velkou Británií jednali?“ rýpla si do Babiše poslankyně ODS.

Vrecionová se ptala, co dělá Babiš osobně a co dělá česká vláda v zájmu českých občanů a firem pro případ tvrdého brexitu a s kým jedná, aby se tvrdému brexitu předešlo.

„Je mi velice líto, že nejste schopna ani pochopit to, že EU se v rámci celého období vyjednávání domluvila, že máme jednotné stanovisko a vyjednává Michel Barnier,“ zdůraznil Babiš. Připomněl, že byl v Londýně, sám se bavil s Theresou Mayovou. Evropská unie však podle něho stále nyní neví, co Británie žádá. „Není důvod, aby Česká republika jednala samostatně. Stále se ptáme, co Velká Británie chce, a stále to nevíme,“ dodal. Připomněl také, že Česko se připravuje na brexit bez dohody. Příslušný zákon nyní čeká na projednání v Senátu. Británie má evropský blok opustit 29. března.

Kauza Michalákových znovu ve Sněmovně

Poslanec ODS Jan Bauer ve čtvrtek ve Sněmovně připomněl kauzu Evy Michalákové a jejích synů, které české matce odebrala norská sociálka Barnevernet. Bauer kritizoval „bezzubou snahu české vlády a úřadů zasáhnout a domoci se po norské straně jakýchkoli ústupků a dodržování mezinárodních úmluv“, mile ho naopak překvapil rázný postup Polska, které „se odvážilo udělit azyl norské občance, která do Polska uprchla spolu s dítětem ze strachu před jeho odebráním“.

Babiš reagoval slovy: „Ve věci kauzy Michalákových konstatuji, že s rodinou spolupracují jednotlivé státní orgány napříč různými resorty a tyto orgány jsou nadále připraveny činit kroky motivované ochranou nejlepšího zájmu dětí."

„Já si uvědomuji, že se jedná o mimořádně citlivou záležitost a ujišťuji vás, že zodpovědné orgány, jako i já osobně, tomu věnujeme maximální pozornost,“ upozornil Babiš.

Požádal o mediální zdrženlivost v případu, ani dosavadní politické intervence v případu nevedly k pozitivním výsledkům, upozornil. Babiš připomněl, že paní Michaláková podala stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva v červenci 2017. „To řízení stále probíhá, a tudíž živý soudní spor není možné vzhledem k citlivosti věci ani vhodné komentovat. Já jsem se mimochodem i s paní senátorkou (Chalánkovou - pozn. red.) k tomu setkal a domníval jsem se, že se to dá řešit nějakou větší aktivitou, ale na základě právních stanovisek lidí, kteří to mají na starosti, jsem od toho upustil,“ dodal.

pavel11 ( 1. února 2019 12:30 )

Pokud Kalousek nazval Babiše hitlerem tak Kalousek je špína,zloděj,křivák,udavač,sajrat,ožralé hovado smradlavá stoka sajrat.

marmat ( 31. ledna 2019 20:18 )

Kam se KDOKOLIV hrabe na místní zaplacené trolly!!!

marmat ( 31. ledna 2019 20:15 )

Takového zoufalce, který se ABSOLUTNĚ neovládá jsme tu za 30 let neměli !!! Hysterie Kalkouska musí mít základ buď v alkoholu, nebo šikaně z dětství

marmat ( 31. ledna 2019 20:12 )

Kalousek později na sociálních sítích přirovnal Babiše k Hitlerovi. "Téměř každým svým veřejným vystoupením vyjadřuje předseda vlády pohrdání parlamentní demokracií. Přitom jen díky ní se předsedou vlády stal. Hitler to dělal stejně tak," napsal.

gabreta ( 31. ledna 2019 20:00 )

Nemluv tak neuctivě a nestydatě o pionýru Kalouskovi lumpe!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa