Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Jsem na vás pyšný.“ Známe poslední slova dědy pro chlapce Michalákovy

Autor: Klára Brunclíková - 
11. září 2017
05:02

Dědeček chlapců Michalákových kvůli vážné nemoci prosil Norsko, aby mohl naposledy vidět své vnuky, které tamní úřady odebraly matce v roce 2011. Nepodařilo se. V sobotu ráno zemřel. Ještě předtím stihl Denisovi (12) a Davídkovi (8) poslat dopis. „Mám už příliš slabou ruku na to, abych mohl psát,“ říká hned na jeho začátku.

„Řekli mi, že vám můžu napsat dopis a že ho co nejdříve dostanete. Mám z toho velkou radost, protože na vás oba každý den myslím a vzpomínám,“ píše dědeček chlapců Jiří Pavelka v dopise, který redakce Blesku viděla ještě před jeho úmrtím.

Poté, co lékaři Jiřímu Pavelkovi diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc, začala rodina ještě intenzivněji bojovat za jakýkoliv kontakt s dětmi. „Norský Barnevern v Nedre Eiker je před několika lety rozdělil do dvou pěstounských rodin a od té doby zamezoval jakémukoliv jejich kontaktu s vlastní rodinou,“ tvrdí Petiční výbor, který rodině Michalákových v Česku pomáhá.

Video  Vzpomínky plné slz: Michaláková vypráví o tom, jak silné pouto mají její synové  - TV Barrandov
Video se připravuje ...

V posledních letech, když mi bylo ještě dobře, jsem za vámi chtěl přijet. Ale měli jste hodně práce a starostí ve škole. Chci, abyste věděli, že to chápu a rozumím tomu. Určitě jste moc šikovní a máte pořád co dělat,“ stojí v dopise pro Denise a Davida.

Dědeček chlapů Michalákových v sobotu zemřel. Dědeček chlapů Michalákových v sobotu zemřel. | Rodina Michalákových

Otec Evy Michalákové doufal v setkání s chlapci do poslední chvíle. „Cesta do Norska je daleká, a tak tetu Zuzku napadlo, že když jsou teď ty počítačové vymoženosti, že bychom si mohli zamávat přes Skype. Co byste tomu řekli? Mně to připadá jako bezva nápad, Tereza s Martinem (vnoučata od druhé dcery, pozn. red.) by byli také moc rádi,“ napsal děda chlapcům. Vidět už se ale nestihli.

Video  Zeman k norské kauze  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Jako dědeček jsem pyšný na to, když se mým vnukům dobře daří, a mám z vás radost,“ stojí na konci dopisu.

Evě Michalákové odebral Barnevern děti Denise a Davida před 6 lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo. Nakonec ale stejně Michaláková o rodičovská práva přišla.

reypal ( 11. září 2017 09:04 )

Jak vše vzniklo je otázkou.Ale jak pomohl ten hradní blekota? Asi nijak,ten je všude jenom pro srandu.

krkoun ( 11. září 2017 09:01 )

U nás v baráku bydlí dva ožralové a popelnice neplatí a nic se neděje, navíc ani televizi.

jany ( 11. září 2017 08:32 )

jeho mi je lito. ta pani je podezrela a divna a ten pan ani nemluve, on asi primym vinikem neni - asi bylo smutne nevidet vnuky a muset si nalhavat, ze maji mic prace (takovi mrnousi).

Zobrazit celou diskusi