Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Levné obědy místo stravenek. Šéfka Úřadu vlády: Lákáme tak nové lidi

Autor: J. Kopřiva, J. Tomek - 
23. ledna 2019
12:05

Vládní úředníci postrádají ve firmách oblíbený benefit – stravenky. Normální zaměstnanci za oběd většinou platí 45 procent ceny stravenky. Dalších 55 procent si zaměstnavatelé odečítají z daní. Stejnou částku, tedy 55 procent, pracovníkům na obědy platí i Strakova akademie, a navíc přispívá dvacetikorunou z takzvaného Fondu kulturních a sociálních potřeb. „Jedním z našich klíčových benefitů, jak alespoň nějak ocenit a motivovat naše zaměstnance, jsou příspěvky na stravování, které Úřad vlády poskytuje svým zaměstnancům,“ napsala Blesku Tünde Barthová, pověřená vedením Úřadu vlády. 

Fond kulturních a sociálních potřeb se ale nefinancuje tak, že by zaměstnancům strhávali další peníze z platu, je tedy z rozpočtu Úřadu vlády, čili opět z našich daní.

A tak úředníkům postačí pouhá stokoruna v peněžence na týden, aby se naobědvali. Jenže ani to je asi neláká. Lidé s nárokem na tak laciné občerstvení v centru Prahy totiž buď nechodí do práce, anebo jim nechutná. Loni totiž v průměru úřad, který zaměstnává přes 6 stovek lidí, vydal denně jen 180 obědů.

Levným obědem láká úřad nové lidi

„Naši zaměstnanci nejsou přeplácení úředníci, kteří berou horentní platy. Přesto odvádí svědomitou a náročnou práci a řada z nich má každý měsíc přesčasy v řádu desítek hodin. Státní správa se aktuálně potýká s nedostatkem kvalitních lidí, protože kvůli navyšování platů v soukromém sektoru je stát absolutně nekonkurenceschopný,“ napsala Blesku Barthová.

Prý za to může i ekonomická situace. „Lidí je na trhu práce nedostatek. A průměrný plat úředníka na úřadu vlády 39 940 CZK hrubého (očištěno o náměstky a ředitele odborů) v Praze jen málokoho zaujme. Potřebujeme totiž většinou lidi s vysokoškolským vzděláním, velmi odborně zaměřené, kteří mluví několika světovými jazyky,“ míní.

Za tuhle minci si platí ve vládě za oběd Za tuhle minci si platí ve vládě za oběd | Archiv Blesku

Stát prý nemá na to financovat horentní platy. „Jedním z našich klíčových benefitů, jak alespoň nějak ocenit a motivovat naše zaměstnance, jsou příspěvky na stravování, které Úřad vlády poskytuje svým zaměstnancům. Není to nic extra a hlavně to je benefit běžný i v podnikatelském prostředí,“ píše s tím, že úředníci nejsou žádní nadlidi.

„Bufet Strakovka“ je jen jeden

V kantýně tak jen vysypou drobné z kapes a už jedí jako králové. Je možné, že se tak dá jíst jinde? Třeba mimo poněkud dražší Prahu? Naši krajští redaktoři říkají, že ne…Výjimkou jsou krajské a obecní úřady, kde také bývají kantýny s dotovaným posvícením. Ovšem úředníci tam rozhodně neberou takřka 40 tisíc měsíčně jako ti, co papírují na Úřadu vlády v Praze.

Když naši lidé oběhli místa, kam chodí na něco cenově laskavého, případně místa, o nichž slyšeli, že jsou za korunku, dobré zprávy »obyčejným lidem« nepřinesli. Oběd sestávající z hlavního jídla a polévky za 20 Kč si v bufetu, řeznictví či jiné vývařovně nedáte od Klatov po Zlín. I nejlacinější nabídky vás vyjdou třikrát až pětkrát dráž.

Takový vepřový steak s americkými brambory si ve „Strakovce“ dáte za neuvěřitelných 22,30 korun. Česnečku vám pak naservírují za směšné 2 koruny. Nejlevnější hlavní jídlo je za 18,50 korun, ale jedná se „jen“ o ledový salát s grilovaným kuřecím masem. 

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 23. ledna 2019 21:20 )

Jste to vy, kdo má mylné informace. Kdo těm firmám, podle vás, dotuje tyto benefity? Pokud jste článek četl, je to v něm citováno. Už jsem to tady několikrát psal.

cepp ( 23. ledna 2019 15:19 )

Už to říkal kdysi Jakeš na Hrádku:.....berou, miliony berou..

tarrica ( 23. ledna 2019 15:01 )

Prosím o zveřejnění volných míst, jsem čerstvá důchodkyně s mizerným důchodem-pracovala jsem u soukromníka...,praxe účetní, finance, faktury... Ráda si přivydělám a téměř zdarma se najím

Pepi53 ( 23. ledna 2019 14:21 )

To zase novináři,kteří mají za lhaní neskutečně vysoké platy,závidí,že má někdo benefity,které oni nemají.Je to banda nenažranců.A přitom je zcela běžné,že většina firem tyto benefity poskytuje.Darmošlapové máte mylné informace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa