Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vládní úředník bere 49 tisíc v průměru, obědvá za dvacku. Ekonom: Papalášské manýry

Autor: J. Tomek, J. Kopřiva - 
23. ledna 2019
05:00

Zajít si na oběd s pár „kováky"? Dneska? Možné to je. Jen musíte být státní zaměstnanec. Polévka za dvě kačky a hlavní jídlo za dvacku. Jak Blesk už v úterý informoval, takhle si „debužíruje" armáda zaměstnanců Úřadu vlády. Podobné benefity využívají i jiné státní instituce. A podle politologa i v rámci boje o zaměstnance. Jenže to platíme všichni.

Dotované chuťovky, na něž si zaměstnanec doplácí klidně jen dvacku, si může na Úřadu vlády dopřát 632 jeho zaměstnanců. Přitom průměrný výdělek je dle informací, které Blesku instituce poskytla, skoro 40 tisíc hrubého na osobu. A když započítáme ředitele i náměstky, dokonce 49 tisíc! Jejich kolegové ze státní správy jsou na tom o poznání hůře. Loni si v průměru přišli na něco kolem 32 tisíc korun.

Nejlevnější řízek? Zřejmě ve Strakovce. Nejlevnější řízek? Zřejmě ve Strakovce. | J. Poláček, Pressdata

Obědy z našich daní

I politolog Jan Kubáček Blesku potvrdil, že jsou takto směšné ceny běžné i v jiných státních úřadech – vzpomeňme na Sněmovnu, kde málem padaly hlavy, když si v létě chtěli jídlo ještě zlevnit. „Kde není pozornost veřejnosti a nevole, tam se pokračuje v dotovaném jídle. Je to příběh i většiny ministerstev a dalších úřadů,“ říká Kubáček.

Úřadu vlády nejsou poskytovány jako benefit tolik oblíbené stravenky, náhradou tak má být levný oběd. „Naši zaměstnanci nejsou přeplácení úředníci, kteří berou horentní platy. Přesto odvádí svědomitou a náročnou práci a řada z nich má každý měsíc přesčasy v řádu desítek hodin. Státní správa se aktuálně potýká s nedostatkem kvalitních lidí, protože kvůli navyšování platů v soukromém sektoru je stát absolutně nekonkurenceschopný,“ napsala Blesku Tünde Barthová pověřená řízením Úřadu vlády. 

A právě příspěvek na oběd může být jedním z lákadel, jak na úřady dostat nové „duše". „Jako bojují o zaměstnance firmy i pomocí dotovaných obědů, tak podobné je to mezi rezorty," dodal. Má to ale jeden háček. A sice v tom, kdo úředníkům financuje plná břicha za pár kaček. „Velký rozdíl je v tom, že tady to platíme my daňoví poplatníci, zatímco firma, která si chce udržet nebo získat šikovné zaměstnance, to platí ze svého,“ podotkl Kubáček.

Ekonom: Hodují si jako papaláši

Co vypovídá takto vysoká míra dotování o hospodaření Úřadu vlády? „Jsou to papalášské manýry. Říkají nám, že jsme zadlužení a kvůli stárnutí populace se může osudově zhoršit hospodaření státní kasy, ale přitom si vesele hodují na účet daňového poplatníka,“ řekl Blesk Zprávám ekonom Lukáš Kovanda.

Jednou z otázek, která se nabízí, je, zdali by nebyly lepší právě již zmíněné stravenkové poukázky. „Stravenky by se měly zrušit. Navíc na celém systému přesunu bohatství od lidí bez stravenek k lidem se stravenkami parazituje několik firem, jejichž byznys je založen čistě na tom, že jim při přesunu tohoto bohatství jeho určitá část zůstává za nehty. Zaměstnanci Úřadu vlády by si obědy měli platit sami jako normální lidé,“ odpověděl Kovanda.

Blesk Zprávy se také ptaly, zdali je nějaké vysvětlení pro fakt, že je na Úřadu vlády průměrný plat o několik tisíc vyšší, než je průměr ve státní správě. „Zaměstnanci úřadu vlády jsou logicky blíže politikům, kteří každoročně rozdělují peníze z rozpočtu. Třeba s premiérem se klidně mohou vídat každý pracovní den. Ale zaměstnanec státní správy odkudsi z Karvinska se do Prahy nepodívá, jak je rok dlouhý. No, a když jste blíž premiérovi, když jste blíže vládním ministrům, kteří rozhodují o dělení peněz z rozpočtu, snáze ovlivníte, aby více peněz skončilo právě ve vaší kapse,“ dodal Kovanda na závěr.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 23. ledna 2019 22:12 )

Zato vy jste zbytek rostlinného druhu. Jak jinak nazvat pařez, že chytrolíne?

PPP150W ( 23. ledna 2019 22:04 )

Neraďte mi co mám dělat a běžte si vyměnit pampersku ať nenaděláte.

PPP150W ( 23. ledna 2019 22:01 )

No vidíte. Tak proč se nestaráte o oběti vašeho kapitalizmu a vedete plky tady?

ki33 ( 23. ledna 2019 19:12 )

He he. Nemocenskou 100 %. Plat vysoký, příjem ještě vyšší s výhodama. Služební auta. Služební byty. Jasné další výhody. Za každej prd berou prachy.

HledacPravdy ( 23. ledna 2019 19:03 )

Dobře žes vypadl. Za ty platy tady by Němec dělal tak týden, max. 2 týdny..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa