Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Řízek za dvacku na vládě? Na obědový „socík“ se skládáme všichni

Autor: Petr Holec - 
22. ledna 2019
13:20

Jak zjistil deník Blesk, užívají si na Úřadu vlády téměř socialistické obědy. Nebo aspoň cenově: třeba za česnečku zdejší zaměstnanci zaplatí dvě koruny a deset haléřů, zatímco vepřový řízek se šťouchaným bramborem si dají za 20,20 koruny. Ne, nevaří tam ze zbytků Láďa Hruška. Cenový trik je v tom, že úředníci platí jen čtvrtinu ceny obědů a zbytek za ně zaplatí stát. Tedy daňoví poplatníci.

Je to prostá matematika. Zmíněný řízek ve skutečnosti stojí i na vládě 80 korun, nic samozřejmě není zadarmo ani tady. Zhruba 60 korun z jeho ceny ale zaplatí zaměstnavatel: Úřad vlády zaměstnancům zaprvé přispívá 20 korunami na jídlo a zadruhé ještě přihodí 55 procent ceny oběda. Ve Strakově akademii si tak na obědy vystačíte i se stovkou týdně, nesmíte si ale dát polévku ani nic jiného. A nápoje včetně piva si i na vládě zaplatíte sami.

V kontrastu s nedánou vládní hádkou o obědy zdarma pro všechny školáky to samozřejmě vypadá trochu nenažraně. Jenže vládní úředníci v tom nejsou vůbec sami. Stejných 55 procent z ceny velmi populárních obědových stravenek, které kdysi neúspěšně zkusil zrušit bývalý ministr financí a šéf TOP Miroslav Kalousek, si z daní odečítají i soukromí zaměstnavatelé, jejichž zaměstnanci díky tomu za oběd platí jen 45 procent jeho ceny.

Jde tedy o téměř plošný socialismus hrazený z daní, stravenky totiž svým lidem platí okolo 75 procent firem. Na Úřadu vlády je oběd zdarma v podstatě jediný „firemní“ benefit, i když se týká i několika vyvolených „bohatých“ byrokratů, co berou kolem 100 tisíc korun měsíčně. Pokud by tedy na vládě chtěli jít vzorem i dětem ve školkách a základních školách, měli by těmto „státním pašům“ obědy téměř zdarma taky sebrat.

Se „stovkou“ měsíčně si určitě můžete dovolit i řízek za 80 korun a v létě vám pořád zbyde dost peněz nejen na Chorvatsko. Socialismus si ale ve své kantýně pořád užívají i poslanci, i když jim jídlo před časem zdražil premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Po vyčerpávajících nekonečných projevech či obstrukcích se můžou posilnit třeba svíčkovou za 70 korun, což se vám nejspíš nepoštěstí už ani na nádraží.

Ano, platí sice za jídlo víc než úředníci, jenže taky se všemi náhradami k platu berou několikrát víc. A brali by ještě víc, kdyby v tichosti nechali naběhnout dvacetiprocentní zvýšení svých platů. A jen pro srovnání: průměrná cena obědového „meníčka“ je v Praze podle Ticket Restaurant Card Index 132 korun. To se obvykle skládá ze dvou jídel a pokud za něj platíte stravenkami, nestojí vás ani půlku. Nejdráž tak jedí ti, co nejsou poslanci ani státní úředníci a ještě ke všemu nemají stravenky. Možná by je proto občas mohli nechat najíst ve Strakovce nebo ve Sněmovně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 22. ledna 2019 18:34 )

Pan Holec doplácí jako ostatní. Asi 40Kč. Dvakrát tolik, než poslanec za oběd.

fafaf ( 22. ledna 2019 18:28 )

Své diagnózy vykuřuje. Měl by léčby sám hradit.

PPP150W ( 22. ledna 2019 18:27 )

Tak nás poučte jak to s těmi stravenkami je. Já už jsem to tady napsal.

fafaf ( 22. ledna 2019 18:25 )

Taky jsou povětšině všichni vyžraní. Jen nemocní zhubli, Zeman, Kalda.

PPP150W ( 22. ledna 2019 18:23 )

A proč s tímaspoň nezačal? Mohl třeba u Mynáře, ale tojena něj vysoký level, tak bylo ANO proti, že?

Zobrazit celou diskusi