Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Soda pro Babišovy ministry: V průzkumu propadli, opozici vadí „šikana“ i rozhazování

Autor: simao, ČTK - 
27. prosince 2018
17:29

Andrej Babiš je z vlády logicky nejznámější osobou, jakmile ale dojde na jména jako Robert Plaga, Jan Kněžínek (za ANO) či Antonín Staněk (ČSSD), lidé tápou. To ukázal aktuální průzkum agentury Phoenix Research, jehož výsledky mají Blesk Zprávy k dispozici a ve kterém lidé ministry také ohodnotili. Se svým hodnocením vlády pak přispěchali na sklonku roku i opoziční představitelé. A kritizují její údajné nesystémové chování či rozhazování peněz.

Ne každého ministra Babišovy vlády lidé znají. Právě naopak. U některých šéfů resortů výrazně tápou. To ukázal průzkum agentury Phoenix Research.

Nepatrné množství lidí u samotného premiéra Andreje Babiše (ANO) uvedlo, že ho nezná. Naopak 92 procent lidí nebylo u Babiše na pochybách. U dalších ministrů je situace horší. Poměrně známí jsou vicepremiér Jan Hamáček (78 %), ministr dopravy Dan Ťok a ministr životního prostředí Richard Brabec (oba 75 %), ministryně financí Alena Schillerová (62 %) a poměrně rychle se lidem do povědomí dostal i nejnovější přírůstek do Strakovy akademie Tomáš Petříček (ČSSD), který šéfuje ministerstvu zahraničních věcí.

V hodnocení u voličů ministři propadli

Ani někdejší účast v SuperStar nepomohla ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, toho zná necelá třetina lidí (26 %), mezi propadáky lze pak zařadit všechny ostatní ministry - v pořadí Lubomír Metnar a Jana Maláčová (16 %), Marta Nováková (12 %), Klára Dostálová (11 %), Miroslav Toman (10 %), Robert Plaga (6 %), Antonín Staněk (4 %) a Jan Kněžínek (3 %).

Výzkum Hodnocení členů vlády probíhal ve dnech 25. listopadu až 17. prosince na vzorku 1088 respondentů. A ještě mizernějších čísel dosáhli premiér a ministři při hodnocení výkonnosti od 0 do 100 procent. Nad polovinu se nedostal nikdo. Babiš získal 42 %, Hamáček 29 %, Brabec 25 %, Maláčová 14 % a Dan Ťok 12 %. Hodnocení dalších ministrů bylo v průzkumu tristní - 6 procent si připsali Petříček a Dostálová, 5 procent Vojtěch s Metnarem a Novákovou, 3 procenta Toman, Plaga a Staněk a poslední skončil opět „neviditelný“ Kněžínek. 

Kritická opozice: Rozhazují peníze

Do konkrétních problémů, spjatých se současnou vládou, se na sklonku roku pustili opoziční představitelé. Nesystémové chování na základě průzkumů veřejného mínění, rozhazování peněz v době ekonomického růstu či nedostatečné investice do infrastruktury vyčítají opoziční politici nejen této menšinové vládě, ale i předchozí jednobarevné, kde byli jen nominanti ANO. Obě vlády letos řídily Česko. 

Politici se shodují, že obě Babišovy vlády jsou levicově zaměřené. Politici také připomínají, že současný kabinet ANO a ČSSD podpořila v hlasování o důvěře KSČM.

Fiala: Opírají se o komunisty

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že nynější vládu věrně drží komunisté, naopak ČSSD je do počtu. „Lidé by si v době ekonomického růstu zasloužili, aby rostly spravedlivě mzdy a snížily se daně, aby stát lépe fungoval a všechny nás nedusila byrokracie. Naše země potřebuje silnice, po kterých se dá jezdit, dlouhodobě udržitelné zdravotnictví nebo nějaký rozumný návrh důchodové reformy,“ uvedl Fiala.

Od Babišových vlád se podle něj Česko ničeho podobného za poslední rok nedočkalo. Kabinetům vyčítá Fiala zmatenou a nejednotnou zahraniční politiku, nízké investice do infrastruktury, růst počtu státních zaměstnanců a nové regulace. Vadí mu i rozpočet na příští rok se schodkem 40 miliard. „Je to neodpovědná politika bez cíle a bez užitku pro naši zemi,“ dodal Fiala. Babišova vláda podle něj vede Česko směrem k socialismu a stagnaci.

Okamura se pustil do „vazalů Bruselu“

Babiš zhruba polovinu roku předsedal menšinovému kabinetu ANO, který nedostal důvěru, a šest měsíců vládě ANO a ČSSD. Podle šéfa SPD Tomia Okamury se kabinety v podstatě nelišily. „Mají snahu oslovit středového a levicového voliče, přičemž ANO je strana bez nějaké ideologické kostry,“ uvedl. ANO podle Okamury naslouchá průzkumům a pak bez koncepce a strategie koná.

„Přidá důchodcům, což je fajn, ale chce to platit z peněz, které by měly sloužit na investice,“ míní Okamura. Podle Okamury Babiš také navenek bojuje proti migraci, ale jeho europoslanci či ministr zahraničí Petříček „jsou tělem i duší oddaní vazalové Bruselu“. Kabinet poznamenává také vnitřní rozdělení ČSSD na dva proudy, dodal Okamura. „Premiér nemá problém se připojit ke komukoli z obou proudů, ale bohužel tahle schizofrenie vládu paralyzuje a činí ji nedůvěryhodnou pro všechny,“ uvedl.

Bělobrádek: „Kolosální střety zájmů

Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka vystihují fungování vlády tři záležitosti probírané v závěru roku. „Neprůjezdná dálnice D1, premiérův střet zájmů při čerpání evropských miliard, spolčení s komunisty ve snaze o druhé okradení církví,“ jmenuje Bělobrádek.

Jeho podporu má vystupování kabinetu v EU či zahraniční politice, kde podle Bělobrádka navázal Babiš na nedávný kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Nesouhlasí naopak například s rozpočtem. „Trestně stíhaný premiér s kolosálními střety zájmů, opírání se o komunisty, čistky na úřadech a snaha uchopit veškerou moc politickou, ekonomickou a mediální. To vše je v rozporu s ideály, z nichž se zrodil náš stát,“ uvedl Bělobrádek.

Pokud se podle něj podaří „mocí pacifikovat média“ a zdusit občanské protesty, měla by to demokracie v ČR „velmi nahnuté“. „Věřím, že se to nestane, nebo že přinejmenším u toho nebude asistovat ČSSD coby nejstarší česká demokratická strana. Působení ve vládě nemehel, čerpačů a komunistů až do hořkého konce jako předseda druhé nejstarší české demokratické strany sociálním demokratům opravdu nepřeji,“ dodal.

Pospíšil: Nekonečné střídání kauz

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že vlády neudělaly nic pro to, aby se v příštím roce žilo lidem lépe. „Neřešili jsme, které zákony a jak změnit, ale které zákony a jak porušili členové vlády. Sněmovna projednala rekordně málo zákonů, zato se hned třikrát hlasovalo o důvěře vládě,“ napsal ČTK Pospíšil. Práci vlády podle něj není možné hodnotit, protože nic takového neexistuje. „Můžeme hodnotit jen nekonečné střídání kauz s následně vypouštěnými kouřovými clonami,“ konstatoval.

První Babišovu vládu provázela podle předsedy STAN Petra Gazdíka nejistota způsobená tím, že Babiš nedokázal ustoupit a najít kompromis s dalšími stranami. Činnost koaliční vlády podle něj na předchozí kabinet navazuje. „Lze ji považovat za silně levicovou, neutuchá šikana drobných živnostníků a přibývá nesystémových populistických kroků,“ vysvětlil. Za typický příklad nesystémových kroků považuje rozpočet na rok 2019. „Vláda se nechová jako dobrý hospodář. Rozhazuje peníze v době ekonomického růstu bez jakékoliv zodpovědnosti za budoucí generace. Největším zklamáním je pro mne její nezájem o zásadní reformy - důchodovou a školskou,“ dodal Gazdík.

Nezadat ( 1. ledna 2019 21:21 )

Opozice je na infarkt když si představí,že ty peníze co se přidalo důchodcům neskončilo v jejich kapsách.

Pepicek1953 ( 28. prosince 2018 11:49 )

velice se mě líbí jak kvítko Fiala kecá o tom že za něho a jeho profláklé strany by bylo lépe,normálně nám přeci stačí co ukázalo to špatný počasí a jeho kantýnská,,,O kradem D ělníka S polehlivě to kvítečkovo krédo

marmat ( 27. prosince 2018 23:53 )

NEJSME ani gumáci, ani vymytý mozky.....vzkazujeme "opozici" co netuší, jak se politika dělá !!? Neintrikuje se, nepořádají se hony na vítěze voleb a neštvou se lidi proti vládě . Především NEUDÁVÁME NIKOHO ani v Čechách, natož v EU !!!

marmat ( 27. prosince 2018 23:46 )

ctrlcopy: BINGO Jen je zoufalá tendenčnost medií...Opozice je zoufalá dlouhodobě. Jsou to průzkumy pro nemyslící čtenáře-asi pro přecpané pod stromkem a vygumované svařákem ????? Jinak to ani není možný

PPP150W ( 27. prosince 2018 20:11 )

Takže je to vlastně v pořádku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa