Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babišova msta. Po hlasování sjel novinářky: „Budu odpovídat, komu chci“

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
24. listopadu 2018
05:35

Andrej Babiš byl jako zlatý hřeb na závěr. Premiér a šéf ANO dorazil v pátek na tiskovou konferenci poté, co jeho vláda přestála hlasování o nedůvěře, které koaliční partner z ČSSD sledoval pouze z chodby. Jan Hamáček a spol. totiž demonstrativně opustili jednací sál. Babiš na tiskovce mluvil o tom, že žádná vládní krize není a komentoval i krok koaličního partnera. Nešetřil však ani kritikou. Sepsul Piráty, lidovce a pustil se také do redaktorky Seznam Zpráv. Právě jejich reportáž o Andreji Babišovi mladším vše před dvěma týdny odstartovala.

Páteční hlasování o nedůvěře se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) konalo kvůli tomu, aby opozice měla možnost urážet a ponižovat předsedu vlády. V diskusi před hlasováním, které kabinet ustál, v tom podle něj vynikali hlavně Piráti a lidovci.

Babiš: Piráti pod vlivem drog

„Šlo hlavně o to, aby opozice měla možnost mě urážet a ponižovat a musím říct, že v tom vynikali hlavně Piráti. A měl jsem pocit, že některá ta vystoupení, že jsou pod vlivem drog. Jinak si to člověk ani nemůže vysvětlit, tolik lží, ponižování a nenávisti,“ říkal na tiskovce Babiš.

„A ta druhá skupina, která tam soutěžila, byli tři kandidáti na předsedu KDU-ČSL, kteří se tam předháněli v kopání do mé osoby. Bylo to mimořádně nechutné,“ postěžoval si Babiš. Oficiálně se o post přihlásili poslanci Marek Výborný a Jan Bartošek, o kandidatuře uvažuje i Marian Jurečka.

Útok premiéra na bývalou novinářku z holdingu

Ve sněmovních proslovech podle Babiše bylo plno lží a nenávisti. Někteří opakovali, že by měl jít premiér do vězení, on však neví, na základě čeho by se tak mělo stát. Babiš zopakoval, že celá kauza po zveřejnění rozhovoru s jeho synem Andrejem byla načasovaná. „Bylo to 14 dní kampaně,“ konstatoval. Za svého syna, kterému je 35 let, nemůže Babiš mluvit, upozorňoval ve Sněmovně.

Vše přitom začalo reportáží investigativních novinářů Jiřího Kubíka a Sabiny Slonkové na Seznam Zprávách. I ty dostaly po jednání o nedůvěře vládě prostor pro dotaz. Byť spíše omylem. Redaktorka Zuzana Černá dříve působila v ČT a ještě předtím v Impulsu, který patří pod křídla Agrofertu.

Právě veřejnoprávní televizi chtěla mluvčí ANO Lucie Kubovičová udělit slovo, Černá však „přestoupila“ do Seznamu. Její dotaz zůstal od premiéra nezodpovězen. „Kyperská firma Seznam.cz. Zuzano, vy už jste byla v Impulsu, teď v České televizi a teď jste v kyperské firmě Seznam. To je firma, která permanentně lže a nemám vám co říct,“ odmítl Babiš odpovědět reportérce.

Na kritické notě byl naladěn premiér i dál. Schytala to ostatně i redaktorka ČT Klára Bazalová, která se Babiše tázala na to, zda by byla ideální varianta slovenský model - stávající vláda, ovšem s výměnou premiéra do doby, než se věci kolem Babiše prošetří a rozhodnou nezávislé soudy.

„Skutečně neexistuje nic, kvůli čemu by se Babiš vzdal křesla premiéra?“ tázala se reportérka České televize. „Evidentně jste neposlouchala můj projev a na tuto otázku jsem odpovídal asi třicetkrát. Rozdíl mezi Slovenskem a Českem je, že pan prezident Zeman není pan prezident Kiska,“ říkal Babiš.

Na opakovaný dotaz premiér dodal: „Vážená dámo, ještě jednou, já jsem mluvil o tom, že dnes vystupovali tady Piráti, kteří permanentně lhali a stejně jako všichni ostatní. Nevidím důvod, proč bych odstupoval, já jsem byl zvolen ve svobodných, demokratických volbách a není na to nejmenší důvod.“

Reportérka ČT si to však u Babiše „zavařila“ ještě jednou. To když se zastala své kolegyně ze Seznam Zpráv a položila Babišovi tutéž otázku, na kterou Zuzana Černá nedostala odpověď. Podle Bazalové by totiž premiér měl odpovídat na dotazy všem novinářům. „Já vím, že dobře spolupracujete s kyperskou firmou Seznam, vám to sedí dobře, ta spolupráce,“ čílil se Babiš a o chvilku později dodal: „Já budu odpovídat, komu chci.“ 

Odchod ČSSD? Babiš chápe kompromis

Premiér po hlasování novinářům řekl, že nevidí důvod ke změně poměrů ve vládě. Postoj koaliční ČSSD, která opustila sál a vládu aktivně nepodpořila, chápe jako výsledek jejího vnitrostranického kompromisu. „Já chápu, že část ČSSD, co nechtěla do vlády, viděla příležitost znovu tlačit na to, aby sociální demokracie nebyla ve vládě. Chápu to jako nějaký kompromis,“ řekl.

Vládní krize podle Babiše v posledních dvou týdnech nebyla a není. „Vláda normálně funguje,“ uvedl. Premiér nevidí důvod, aby se koaliční strany domlouvaly na změnách ve vládě. „Máme podepsanou koaliční smlouvu, nic se nezměnilo,“ uvedl.

Proč nereagoval na výpady opozice během debaty, k tomu Babiš dodal: „Tihle zoufalí lidé nemají program, oni mají jenom toho Babiše, tak do něj dneska kopali, protože já jsem nechtěl reagovat na to množství lží a nesmyslů.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

czech19 ( 9. prosince 2018 08:48 )

tz hovado

czech19 ( 9. prosince 2018 08:46 )

strelimtr tz debile homo nevjetsi chcipak v ceskee repulice

Pepicek1953 ( 27. listopadu 2018 08:55 )

úplně s Bábiškem souhlasím ,každé žumpě se neodpovídá a ta Sluncová se zřejmě mstí za vyhazov ale udělala si s kolíkem pěkný výlet do Švajcu,příště ji tam dají zřejmě do báně a pak může kavárna řvát jak chce

marmat ( 26. listopadu 2018 10:19 )

Dlouho je Reflex tendenční žumpa.ŠKODA ...bývalo zde podstatně líp...a upřímněji

marmat ( 26. listopadu 2018 10:00 )

No přidejte jeden ohromný a důležitý FAKT !!! Chumel slimáků a sliz se v čase propletl v propracovanou CHOBOTNICI, postrkovanou lobisty...A ta si nikdy nepomyslela, že bude "napadena vetřelcem " a step by step paralyzovaná !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa