Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Pohrdá Sněmovnou,“ schytal to Babiš. Tristní účast na interpelacích naštvala poslance

Autor: simao - 
20. prosince 2018
11:10

Ministři Babišovy vlády téhle kritice čelí často - do Sněmovny na interpelace se nehrnou. A už vůbec ne na čtvrteční dopolední část, kdy jsou probírány interpelace písemné. Na ústní čas od času Andrej Babiš odpovídá. Na písemné nikoli, podotkl Pirát Jakub Michálek a šéf STAN Petr Gazdík vyzval ke změně systému interpelací, kdy situaci kolem nich považuje v poslední době za netristnější za posledního osm a půl roku. Od poslanců to schytal i sám Babiš, který však dnes vyrazil do Senátu.

„Já bych poprosil pana premiéra, aby se na lednové písemné interpelace už opravdu dostavil, protože pokud několik měsíců dochází k tomu, že premiér vůbec nepřichází na písemné interpelace, tak mně to přijde jako pohrdání Poslaneckou sněmovnou,“ uvedl dnes ve Sněmovně předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Babiš však byl v té době v Senátu, kde senátorům představoval výsledky summitu EU z minulého týdne. Z jeho kabinetu na začátek interpelací dorazila jediná ministryně - šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

Michálek, dnes připomněl, že se vláda v programovém prohlášení zavázala, že bude komunikovat s opozicí. „Premiér by mohl třeba i jednou měsíčně dojít na písemné interpelace, to by mohl být určitý minimální standard, aby to tady mělo nějakou štábní kulturu,“ navrhl Michálek.

„Já tu vaši výzvu vnímám a já se obrátím jménem Poslanecké sněmovny na pana předsedu vlády, aby se tato situace vyřešila nějakým způsobem - buď písemně, nebo osobně,“ reagoval předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), o chvíli později dodal: „Obdržel jsem informaci, že pan premiér je v Senátu a obhajuje tam zákony, takže jeho nepřítomnost je v tuto chvíli omluvitelná, nicméně budu tlumočit požadavek.“

Předvánoční písemné interpelace 20.12. netáhly. Na jejich začátku seděla ve vládní lavici jen Alena Schillerová (za ANO) Předvánoční písemné interpelace 20.12. netáhly. Na jejich začátku seděla ve vládní lavici jen Alena Schillerová (za ANO) | psp.cz

Schillerová: Žádný seznam slibů Babiše neexistuje

Schillerová při interpelacích, které začaly v 9:00 a skončily již v 9:53, čelila mj. dotazu, jaká je celková výše dosavadních slibů premiéra Babiše, zejména těch, které učinil při cestách předchozí menšinové jednobarevné vlády ANO do krajů. Tázala se jí na to poslankyně Věra Kovářová (STAN).

„Pokud se týká cest pana premiéra a dalších členů vlády do krajů - včetně mně - tak se jednalo především o seznámení se s problémy regionů a zmapování investičních potřeb. Žádný seznam celkových slibů pana premiéra neexistuje,“ upozornila Schillerová. A odkázal se na Národní investiční plán do roku 2030, který počítá s investičním potenciálem 3,5 bilionu korun z veřejných prostředků a ve kterém se počítá s investicemi napříč všemi ministerstvy, kraji i obcemi. Kterým projektům bude dána priorita, to posoudí nově vzniklá Rada vlády pro veřejné investování.

Kovářová po vystoupení Schillerové ocenila, že si ministryně naplánovala své tisky, které má hájit v Senátu, na odpoledne. „Aby tady mohla být. Možná i pan premiér by se možná mohl se Senátem dohodnout tak, jak to udělalo ministerstvo financí,“ rýpla si poslankyně. 

Tristní situace, upozornil Gazdík

Dosluhující šéf STAN Petr Gazdík vyzval následně Vondráčka, aby svolal orgán, který by se skutečně zabýval změnou interpelací. „Vždycky byl problém dostat ministry na interpelace, ale dovolím si za těch 8 a půl roku, co jsem v parlamentu, říct, že teď je to skutečně jedna z nejtristnějších situací. A já si myslím, že tímto způsobem se Poslanecká sněmovna a my jako poslanci znevažujeme vůči voličům,“ varoval.

„Pojďme, prosím, změnit interpelace, pojďme změnit, aby to bylo rychlejší, efektivnější, aby to nezdržovalo celý čtvrteční den, v podstatě, a přitom to k ničemu nevedlo,“ dodal v době, kdy interpelacím přihlíželi již ministři tři - kromě Schillerové i ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

jardahI87 ( 20. prosince 2018 21:52 )

Ať žije HRABIŠ !!! Milujeme Vás pane premiére !!!

marmat ( 20. prosince 2018 21:07 )

zdenkku-snad se Hřib pustí NEČEKANĚ i do IT........Piráti si s tím v PS uřízli už obrovskou ostudu

marmat ( 20. prosince 2018 21:04 )

Mirďa byl dnes už taky duchem i fyzicky JINDE-na firemním večírku jako Vy Hlídejte dobře vchod.

marmat ( 20. prosince 2018 21:01 )

Dnes dopoledne doslova šokovala celou PS naivita Pirátů, říznutá drzostí a amatérizmem (asi i pár jointy, jinak to není možný). Začíná to být evidentně ULTRA skvěle placená parta pokřikujících darmožroutů

marmat ( 20. prosince 2018 20:57 )

A když tam je ...tak přijde 20 exhiboušů -jako dnes

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa