Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Střet zájmů jako prase.“ Babišův ústupek má opozice za výraz zoufalství

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. prosince 2018
12:30

Je to směšné a „kolosální“ střet zájmů pokračuje, zaútočil na premiéra Andreje Babiše (ANO) jeho někdejší koaliční partner Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). O radě pro evropské fondy, jejíhož vedení se Babiš kvůli podezření na střet zájmů vzdal, prohlásil, že o ní možná nevěděli ani někteří ministři. Natož pak veřejnost. Babišův krok nic neřeší, míní. Shoduje se s ním i Jiří Pospíšil (TOP 09), podle kterého český premiér ve střetu zájmů přetrvává.  

Andrej Babiš (ANO) po pondělním jednání vlády potvrdil, že už dál nepovede radu pro eurofondy a nebude se na vládě účastnit ani případných jednání o strukturálních a investičních fondech, tedy rozdělování peněz z EU. A to poté, co byly zastaveny unijní dotace pro jeho někdejší firmu Agrofert a celá kauza se řeší i na poli EU.

Babiš však nadále odmítá, že by byl ve střetu zájmů. Splnil prý vše, co mu uložil zákon o střetu zájmů, který nazývá lex Babiš. „Do střetu zájmů se nemohu dostat ani v budoucnu, již dnes existují dostatečná opatření – máme zákon o střetu zájmů, svěřenské fondy – které tento střet vylučují a navíc jsme dnes na vládě dohodli, že odstoupím s okamžitou platností z vedení Rady pro strukturální a investiční fondy,“ hájil se premiér v pondělí.

Bělobrádek: Je to plané gesto

V úterý to však ve Sněmovně od opozice schytal. Přisadili si i někdejší vládní partneři Babiše, lidovci. „Je to samozřejmě komické, protože to vůbec nic neřeší, je to plané gesto,“ uvedl Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) k odstoupení Babiše z funkce šéfa rady. Rada je přitom poradním orgánem vlády. Podle něj má premiér nadále „kolosální střet zájmů“.

Mnozí členové vlády podle něj o této radě vlády nevěděli, natož aby o ní věděla veřejnost. „Je to výraz určitého zoufalství, který skutečně vůbec nic neřeší,“ dodal.   

Pospíšil: Babiš ve střetu zájmů setrvává

Podle Jiřího Pospíšila (TOP 09) je zjevné, že premiér Babiš je ve střetu zájmů nadále. „Trváme na tom, že Andrej Babiš i po včerejším rozhodnutí je ve střetu zájmů a že ta situace není vyřešena a vyzýváme ho, aby celou věc řešil v duchu dopisu Evropské komise a v duchu analýzy, kterou zpracovali právníci Evropské komise,“ uvedl šéf TOP 09.

Podle exposlance TOP 09 Marka Ženíška tak přetrvává u Babiše „střet zájmů jako prase“, jak napsal v úterý na Twitteru. A to přesto, že Babiš postoupil Agrofert svěřenskému fondu. „Ukazuje se, že dosavadní podoba svěřenského fondu nesplňuje podmínky evropské legislativy,“ míní Pospíšil.

Nejčistší by podle Pospíšilova názoru byla varianta, kdy by skupina Agrofert přestala čerpat evropské peníze. „Samotná formální neúčast v této radě pro evropské fondy neřeší třetí podmínku, to znamená zdržet se na rozhodování o evropských penězích,“ řekl Pospíšil s tím, že u premiéra je vyloučeno, aby se zdržel všech rozhodování týkajících se evropských peněz.

Fiala: Vychází vstříc Agrofertu?

„Toto gesto, které Andrej Babiš udělal, neodstraňuje ten základní problém, který je mnohem hlubší,“ upozornil šéf ODS Petr Fiala.

„V žádném případě ta situace vyřešená není. Nakonec ta rada má poradní hlas a ve všech podstatných věcech rozhoduje vláda. Ten střet zájmu, který tu je, je přece mnohem komplexnější a složitější a týká se to třeba i toho, co vlastně prosazuje ČR a česká vláda v Bruselu při jednání o dotacích. A musíme se ptát, jestli náhodou neprosazuje věci, které vyhovují Agrofertu a velkým zemědělským podnikům. A když si na tuto otázku poctivě odpovíte, tak zjistíte, že ano, že česká vláda prosazuje právě tyto záležitosti,“ dodal.

Kovářová zmínila Moniku Babišovou

Babiše kritizovala i poslankyně Věra Kovářová (STAN). „Pokud vím, tak pan premiér zvolil jeden ze tří bodů, které navrhoval pan komisař Oettinger. Obecně lze říci, že vložit majetek do svěřenského fondu, kde členem rady, vedení je manželka pana premiéra, si myslím, že není zrovna šťastný způsob, nehledě na to, že pan premiér je konečným příjemcem benefitů z tohoto fondu,“ reagovala ve Sněmovně a zmínila tak i Moniku Babišovou. Připomněla, že Babiš jezdí také na Evropskou radu, kde může nějakým způsobem „prosazovat zájmy své firmy“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luder ( 20. prosince 2018 00:33 )

Orlík není Čapí hnízdo! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1713320212107858&set=gm.2243655415950240& ;type=3&eid=ARDu0oE6zc9GQPOoj2Pa9dqOKhhmPMR57peAV0huakAMxG1VpP62Rxyr1FARy96GfMHFLkdvLDwtu9j5

Pepicek1953 ( 19. prosince 2018 19:22 )

myslím si že opozice nám už ukazala dosti okatě jak tady vládli,sotva koblížek jim šlápne na kuří očka tak kvičí jak postřelené prase,,,že Kalousku velkéj chemiku a Vaše dotace pro hajnýho z Orlíka to je co? a bartoš jen píská jak mu americký maďar přikazuje a Holobrádek to je kapitola sama pro sebe a zoufaléj múže být i Petříček s evropskou pochvou

marmat ( 19. prosince 2018 10:37 )

Nikdy se Kalouskovi nesnilo, kolik "hladových politických analfabetů" dokáže na sebe nabalit !? Titulek Kalousek s Bartošem se smějou Babišovi.....to je snad z toho nejmorbidnějšího Kocourkova

marmat ( 19. prosince 2018 10:13 )

cezar8: jen zaráží obrovský rozdíl mezi totalitním a dnešním udavačem/či !!! Ti první se maskovali...Ti současní se hrdě hlásí ke svému autorství bonzu u EU.

marmat ( 19. prosince 2018 10:10 )

cezar8: Vlajková loď Pirátů je Magistrátní HŘIB......Velká ale zranitelná/průhledná/kontrolovaná příležitost !!! Na IT mnoho prostoru

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa