Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dotace pro Agrofert mají z Bruselu stopku. Babiš: Čechy to nebude stát ani korunu

Aktualizováno -
13. prosince 2018
19:45
Autor: pal, zst - 
13. prosince 2018
16:00

Evropský parlament doporučil komisi, aby pozastavila evropské finance pro holding Agrofert. Stejný záměr potvrdil i komisař pro rozpočet Günther Oettinger. Dotace jsou ovšem nejdříve propláceny z národního rozpočtu, takže v tuto chvíli se to hospodaření Agrofertu nedotkne. I proto zůstávají zatím české banky a firmy v klidu.

Na plenárním zasedání europarlamentu ve Štrasburku proběhla ostrá rozprava o střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). A pro českou vládu vyzněla krajně nepříznivě. Evropská komise přestala Agrofertu vyplácet dotace.

Společnosti, které jsou součástí skupiny Agrofert, obdržely za rok 2013 na dotacích 42 milionů eur (1,1 miliardy korun), loni pak 82 milionů eur (2,1 miliardy korun.) A Andrej Babiš, jak připomíná návrh rezoluce Evropské komise (EK), získal v prvních šesti měsících roku 2018 z holdingu Agrofert prostřednictvím svěřenského fondu příjmy ve výši 3,5 milionu eur (91 milionů korun). Český premiér střet zájmů opakovaně odmítá a tvrdí, že to je celé kampaň.

„Pokud nebude situace vyjasněná, nemáme důvod prostředky vyplácet. Chceme věc komplexně vyšetřit, abychom vyloučili střet zájmů,“ uvedl eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger. EU tedy pozastavila čerpání dotací pro Agrofert.

Ministerstvo: Peníze pro Agrofert žádat nebudeme

Na to reagovalo ministerstvo financí tím, že nebude po Evropské komisi žádat proplacení dotací pro koncern Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše. Podle mluvčího ministerstva Michala Žurovce jde o předběžné opatření kvůli premiérovu možnému střetu zájmů. Celkové čerpání dotací podle resortu běží dál.

„Rozhodnutí ministerstva financí dočasně nežádat o proplácení dotací pro Agrofert Evropskou komisi automaticky neznamená, že dotace pro tuto skupinu budou hrazeny ze státního rozpočtu. Bude záležet také na rozhodnutí řídicích orgánů, na tom, jak bude domnělý střet zájmů ze strany EK vyhodnocen a na řadě dalších vlivů, které tuto chvíli nelze předjímat,“ dodal ve čtvrtek odpoledne Žurovec.

V tuto chvíli ministerstvo dotace proplatí. Pokud by však spor dopadl ve prospěch Agrofertu, žádalo by ministerstvo financí o zaplacení vydaných prostředků Evropskou komisi. 

Žurovec upozornil, že ministerstvo financí nežádá o platby za tzv. nárokové dotace, tedy například na hektar nebo na zvíře. Ty jsou v pravomoci ministerstva zemědělství.

EK pošle začátkem roku do Česka auditory, kteří prověří, zda při čerpání dotací v několika programech docházelo k porušování pravidel. Audity by měly zkoumat jak předchozí víceleté finanční období let 2007 až 2013, tak dobu od roku 2014 do letošního srpna, tedy do chvíle, než začala platit nová úprava v posuzování střetu zájmů.

Podle Oettingera by se měly prověřovat české dotace čerpané v rámci programů rozvoje venkova, politiky soudržnosti a sociální politiky. „Žadatelům z holdingu Agrofert nebyl po 2. srpnu 2018 proplacen žádný nový projekt z Programu rozvoje venkova,“ uvedla tisková mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková. Ujistila, že ostatních žadatelů o dotace by se situace neměla dotknout.

Firmy a banky se nebojí, platí to stát

Ani bankovní sektor, kdy Agrofert má vůči bankám závazky ve výši zhruba 35 miliard korun, ani čeští podnikatelé, kdy s Agrofertem obchoduje celá řada českých firem, nemají prý důvod ke znepokojení. Platby totiž jsou nejprve propláceny ze státního rozpočtu, až posléze jsou peníze z Bruselu. „Bankovního sektoru se to nijak nedotkne,“ ujistila mluvčí České bankovní asociace Monika Petrásková.

Ani pro Hospodářskou komoru to není zpráva, která by ji znepokojovala. „Netušíme, jak to na Agrofert dopadne, předpokládáme, že v tuto chvíli nijak, neboť peníze jdou nejprve z národního rozpočtu,“ sdělil Blesk zprávám mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka situaci zatím příliš komentovat nechce. „Nevíme, co bude krok ministerstva financí v praxi znamenat. Pro nás je to nová situace, musíme to zanalyzovat. Počkáme, až nás orgány vyzvou k nějakým krokům,“ uvedl pro Blesk Zprávy s tím, že je holding ochoten poskytnout úřadům maximální součinnost.

Agrofert: Dál budeme žádat o dotace

„Obecně se dá říci, že pro všechny české zemědělce jsou ty dotace významné, bez nich by možná české zemědělství dávno neexistovalo,“ připustil. Je přesvědčený, že Agrofert plní stejné podmínky jako ostatní zemědělci. „My jsme přesvědčeni o tom, že vše je podle práva jak českého tak evropského a není žádný důvod, aby dotace byly zastaveny, nebo dokonce zpětně vráceny,“ řekl.

Jaký je přesný stav čerpání dotací, si prý v Agrofertu teprve musí spočítat. „V koncernu máme přes 200 firem, kolik a jak je kde čerpáno, v tuto chvíli nevíme,“ přiznal Hanzelka. „Počítáme, že jsme v právu, dál budeme žádat o dotace, nevidíme důvod, proč bychom o ně žádat neměli,“ řekl Blesk Zprávám.

„Můžu zaručit, že české daňové poplatníky to nebude stát ani korunu,“ uvedl premiér Andrej Babiš k tématu dotací pro Agrofert na TV Nova.

StaryMuz ( 16. prosince 2018 20:52 )

Ano, šlechtu. Také mnohdy podobný příklad. Vláda jednotlivce nad většinou. Ten (všeho) schopný jedinec umí ovládat davy a tak ho také většina toho davu volí a stojí za ním. Tak, jak jsem psal předešle. Zavrhněme vládu králů, ať žije náš král. Své věrné dvořany má z čeho odměňovat.

StaryMuz ( 16. prosince 2018 17:39 )

Ono poučení se z historie není laciný kec. Jsi jedním z těch, kteří možná za svůj život ani neprohlédnou, i když věřili bludu. Pokud to Babiš a jeho loutka Zeman nebudou moci dotáhnout až k nenapravitelným škodám, pak zůstaneš šťastný a v nevědomosti. To co není úplně dotažené do konce se dá vždy nakonec vysvětlit jinak než to bylo.

bizon_pepa ( 15. prosince 2018 21:28 )

Chlapce nemas pravdu. Uz jeho čápů hnízdo na stalo 50 mega. Protoze dotace se vracela ze státního rozpočtu. Uz to chápeš. A vzhledem k tomu, ze jeho zaměstnanci plati k podprůměrně placeným, tak toho moc neutratí. Ale chapu, ze je težké k pochopeni.

StaryMuz ( 15. prosince 2018 14:11 )

Předešlý režim pečlivě "výchovával" svůj lid k přesvědčení, že je pro něj nejlepší aby se o něj staral "stát" a on se za to podřídil jeho názorům. Povedlo se. Náš člověk většinou slepě věří tomu, kdo se tváří všeobjímajícně. Tento přístup je podobný, jako současné mamahotely jen s tím rozdílem, že máma skutečně dělá pro své dítě věci nezištně. To ale mocní představitelé státu dělat nikdy nebudou (žádní). Hitler pro své lidi sehnal práci a obživu v době tehdejší krize a národ šel za ním. Byl to slepý a naivní pohled na mocichtivého člověka. Zdá se že jsme také tak nějak zaslepeným národem.

luder ( 15. prosince 2018 10:21 )

A je to venku! Proč ta „spravedlivá“ Topka tolik bojovala proti vepřínu v Letech! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2627583323925733&set=a.223257161025040&ty pe=3&eid=ARBY2DLxLwvY6VQIS2mw54JIZcCr0v9wLxgHd59nkjBhxuZ6Vmfj_tD17ChsbRYFLOw1h1BEc7Kbzaf5

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa