Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Piráti podali podnět do Bruselu na dotace pro Agrofert, Babiš zuří: „Udavači“

Autor: trm - 
21. října 2018
14:25

Skoro „do běla“ vytočil předseda Pirátů Ivan Bartoš premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše podáním Evropské komisi kvůli možnému střetu zájmů. Podnět podala i česká pobočka Transparency International (TI) kvůli dotacím pro holding Agrofert z Babišova svěřenského fondu. Komise podnět přijala a zabývá se jím. Babiš v dnešních Otázkách Václava Moravce nazval Piráty udavači. Podle premiéra je důvod podnětů jasný – dostat ho z politiky.

Babiš podle TI skutečně není formálně přímo vlastníkem Agrofertu, ale ve vztahu ke svěřenským fondům, do kterých loni Agrofert vložil, je v takové pozici, která mu umožňuje přímo či nepřímo holding ovládat. Stejně jako Piráti odkazuje na informace slovenského registru partnerů veřejného sektoru, ze kterého vyplývají jména pěti osob ovládajících Agrofert. Babiš je mezi nimi.

Podnět ke komisi dala TI v září a ta se jím od začátku října zabývá. Další podněty přišly od Pirátů – ti podle Bartoše rozeslali opisy trojici komisařů, kteří mají na starost dotace. Všichni se svorně domnívají, že premiér přes svěřenecké fondy může Agrofert i nadále ovládat. A odkazují na slovenský rejstřík. „Až skončíte v politice, tak je to takový třetí důchodový pilíř Andreje Babiše, protože vám se ty věci zase vrátí. A to je problém střetu zájmů v Evropské unii a já se bojím, že to nakonec skončí tak, a to je to riziko, že nám Evropská unie zastaví ty dotace jenom kvůli tomu, že vy jste hamižný,“ řekl v OVM Bartoš.

Odpálil tak rozbušku, která premiéra rozčílila. Piráty označil za udavače. „Mě udali do Evropské unie. Oni poškozují Českou republiku. Oni chtějí, aby Evropa zastavila dotace České republice, přitom je to nesmysl. Není na to žádný důvod, já jsem splnil zákonnou povinnost, zbavil jsem se firmy,“ rozlítil se Babiš. Mrzí ho prý hlavně to, že podnět poslali právě Piráti. „Oni vsadili na rétoriku proti Babišovi, oni jsou ochotni poškozovat Českou republiku v Bruselu jenom kvůli Babišovi a to dělají,“ zuřil premiér.

Podezření, že by ovládal Agrofert a díky svému postavení měl exkluzivní informace o evropských i českých dotačních titulech, pak označil za nesmyslné a vymyšlené. „Já žádné exkluzivní informace nemám. Premiér nerozhoduje o dotacích, ty dotační programy jsou v rukách ministerstev, tam jsou komise, experti,“ řekl Babiš. Podněty označil za kampaň, která má jasný cíl. „Jde o to, aby Babiš nebyl v politice,“ doplnil Babiš, který trvá na tom, že Agrofert odvádí do veřejných rozpočtů víc peněz, než dostává.  

Podle Bartoše se podnětem bude příští týden zabývat Evropská komise, která už si od českých úřadů vyžádala detailní výčet všech dotací, které Agrofert v letošním a minulém roce dostal. „Podle mých informací ze čtvrtku nebo pátku si už Evropská komise vyžádala od českých úřadů historii dotací směrem k Agrofertu za rok 2018 a 2017. Já tedy mám informace, že je to příliš dlouhé, je toho mnoho a nemohou jí to dodat a ve čtvrtek se o tomto problému bude jednat znovu,“ tvrdí Bartoš.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cocumysvole ( 13. prosince 2018 17:03 )

jentakjenkobIiha: Taky sem si to myslel.

cocumysvole ( 13. prosince 2018 16:54 )

marmat: Toho kuřbuřta Moravce nevytočil pan Babiš, ale to že mu nedovolili mít ve vysírání u sebe partnerku - cucpéro Pospíšila.

cocumysvole ( 13. prosince 2018 16:46 )

Piráti chtějí získat Agrofert, začnou pěstovat marihuanu a firmu přejmenují na AGROFET.

mamlas ( 25. října 2018 07:16 )

Slušný člověk by nezuřil, ten by byl naopak rád, aspoň by se prokázalo, že je vše křišťálově čisté. Jen člověk, který nemá čisté svědomí, bude kolem sebe kopat, nadávat všem do zlodějů a označovat je za udavače. Ale po fiasku s Čapím hnízdem se Babišovi už nedivím.

willi48 ( 23. října 2018 10:49 )

Sebereflexe se od tebe, Bureši, nedá očekávat. Pak musí zcela zákonitě nastoupit ti, kteří na tvoje zlodějiny upozorní. To nejsou udavači, to jsou lidé, kteří se tě nebojí. Zaplať bůh, že jsou takoví mezi námi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa