Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mynář si na soud kvůli prověrce musí počkat. Kdo ho připravil o předvánoční termín?

Autor: Jakub Veinlich - 
17. prosince 2018
20:10

Hradní kancléř Vratislav Mynář může v klidu myslet na Vánoce. Nezpestří mu je ani soud kvůli jeho bezpečnostní prověrce. Prezidentova pravá ruka se kvůli jejímu neudělení už téměř tři roky soudí s Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ). Mynář chce získat prověření na stupeň přísně tajné. Jenže kvůli zaneprázdněnosti advokáta musel soud prosincové jednání odložit.

Žaloba, kterou se Vratislav Mynář domáhá bezpečnostní prověrky na stupeň přísně tajné, leží i u Městského soudu v Praze od 15. ledna 2016. Původně se mělo stání konat jen pár dní před Vánocemi – 19. prosince. Jenže termín se opět změnil.

„Je to z důvodu kolize termínů jednoho z advokátů,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Video  Vyjádření prezidenta Zemana k informacím, že jeho kancléř nedostal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné.  - Blesk / Karel Janeček
Video se připravuje ...

Podle informací redakce by se nemohl soud účastnit právě Mynářův advokát Lukáš Trojan, který sice 19. prosince v budově soudu bude, ale zastupuje jiného klienta v jiném případu. „Nový termín soudkyně nařídila na 28. ledna 2019,“ potvrdila informace Blesk Zpráv mluvčí soudu.

Mynář napadá proceduru i důvody neudělení prověrky

Jednání tak bude tedy více než tři roky po té, co visí případ pod spisovou značkou na webových stránkách městského soudu. V žalobě kancléř napadá jak proceduru vyřízení jeho věci, tak i důvody, pro něž úřad prověrku neudělil. 

Zda by Mynář skončil jako prezidentův kancléř v případě, že by soud dal za pravdu Nejvyššímu bezpečnostnímu úřadu, který Mynářovi nevyhověl s udělením prověrky, nechtěl mluvčí Miloše Zemana dopředu předvídat. „To je předčasná otázka. Vyčkejme pravomocného rozsudku,“ odpověděl Ovčáček.

Minulý týden se na Pražském hradě Miloš Zeman setkal s šéfem Národního bezpečnostního úřadu Jiřím Langem. V případě, že by Mynář u soudu neuspěl, může se ještě obrátit s žalobou na Nejvyšší správní soud.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rudyptak48 ( 17. prosince 2018 20:41 )

HRADNÍ MYNÁŘ ***** Teď kdejaký Mynář, hradní je hokynář. On to tady prověřuje, sám, bez glejtu, zde panuje. ***** Mynář provozuje, velké ruské kolo, s prezidentem hraje sólo. Na hradě jen pravda vždy vítězí, to vám hradní kancléř, bezpečně potvrdí. ***** Všechno je zde tajné, prověrka i daně. Je to věc složitá, odebrat koryta.

PPP150W ( 17. prosince 2018 20:36 )

A na co tu prověrku potřebuje, když bez ní vykonával úřad v klidu do teď a nejspíš to bez ní doklepe, komediant. Vím, že ji ze zákona mít nemusí, ale naskýtá se otázka, proč o ni tedy žádal, ale hlavně proč ji nedostal. NBÚ k tomu ji neudělit jistě mělo důvod a je dost na hraně, že hlava státu vedle sebe trpí a podporuje nedůvěryhodného člověka s obrovským vlivem na spoustu věcí. Jednání prezidenta už hraničí s jeho pravomocemi, ne li, že ta hranice již byla překročena.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa