Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiše kauza junior posílila. ANO se vyšvihlo na 30 procent, tvrdí nový průzkum

Autor: Mii - 
12. prosince 2018
13:50

Kauza údajného únosu syna premiéra Andreje Babiše (ANO) na Krym málem položila vládu, hnutí ANO se ale dlouho nedařilo tak dobře. Kdyby se teď konaly volby do Sněmovny, volilo by ho 29,7 procenta lidí, uvádí průzkum agentury Phoenix Research. ANO podle něj posílilo oproti předchozímu měření o pět procentních bodů. Druhá by skončila ODS s těsným náskokem před Piráty a ziskem lehce přes 14 procent hlasů. Svoje poslance by mělo ještě hnutí SPD, ČSSD a zřejmě i lidovci. Naopak TOP 09, STAN a komunisté by vypadli.

Výsledky potvrzují stejný trend, který zaznamenaly i další agentury. Babišovi z hlediska volebních preferencí kauza jeho syna podle sociologických šetření nijak neuškodila, naopak jej ještě posílila. ANO by v tuto chvíli podle Phoenix Research volilo 29,7 % lidí, což je zhruba stejné jako při volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017, kdy dosáhlo na 29,64 %. Ještě začátkem listopadu na tom ale bylo hůře s 24,9 %.

Druhou nejsilnější stranou v zemi podle průzkumu i nadále zůstává ODS s 14,2 %, která loni ve volbách získala 11,32 % hlasů. Její obliba tak dlouhodobě roste, oproti listopadu však ztratila půl procentního bodu. Těsně za ní se pak nachází Piráti s 14,1 %, kterým popularita rovněž dlouhodobě roste – ve volbách získali 10,79 % a od listopadu poskočili o 0,9 procentního bodu.

Čtvrté místo obsadilo SPD Tomia Okumury s 6,3 %. To zažívá dlouhodobý propad, od listopadu ztratilo 1,5 procentního bodu a od loňských sněmovních voleb 4,34 procentního bodu. Naopak mírný růst zaznamenala ČSSD, která jako vládní strana rovněž hrála významnou roli v kauze Babišova syna – v tuto chvíli by sociální demokraty volilo 6,1 % lidí, od listopadu jde o nárůst o 1,1 procentního bodu.

Video  Babiš na tiskovce: Útok na novinářky a Piráty na „drogách“  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Poslední stranou, která by aktuálně byla schopná překročit hranici pro vstup do Sněmovny, je KDU-ČSL s 5,1 %. Její obliba se od listopadu nijak nehnula. Pro porovnání, v loňských sněmovních volbách získala 5,8 %.

STAN a TOP 09 na chvostu

„U dalších stran je aktuální šance na zisk sněmovních mandátů hypotetická, ne však vyloučená,“ říká politolog a šéf Phoenix Research Jan Kubáček. Největší šanci pro překročení potřebné hranice mají komunisté s 4,9 %. Jejich obliba ale klesá, od listopadu ztratili šest desetin procentního bodu a od minulých sněmovních voleb 2,86 procentního bodu.

Za komunisty se nachází STAN s 3,5 % (v listopadu měli 4 %, loni 5,18 %) a TOP 09 s 3 % (od listopadu propad o 0,1 procentního bodu, od loňských voleb o 2,31 procentního bodu). Poslední stranou zahrnutou v šetření jsou Svobodní, které by aktuálně volilo 0,4 % lidí.

„Celkem 5,5 % respondentů by volilo další strany včetně Zelených. Celkem 7,2 procenta dotázaných odpovědělo, že neví, kterou stranu či hnutí by v prosinci letošního roku volilo,“ dodává Kubáček.

Průzkum proběhl v období 20. 11. až 8. 12. 2018 mezi 1018 lidmi, kteří podle Phoenix Research představují reprezentativní vzorek obyvatel.

pavel11 ( 14. prosince 2018 11:59 )

Spousta naších známích říká radši budu volit Babiše než tu smečku opozice,novinářu,české televize která čtyři roky jen špiní,pomlouvá,udáva,až se to začíná podobat fanatismu Geblse!! i největší nepřítel Babiše muj kamarád připouští že timto spusobem kterou vedou kampan opozice Babiš dostane 40% a bude po opozici.

5nastolevceskych ( 12. prosince 2018 22:16 )

Soudruh Zeman již dříve pravil, že jedna polovina českého národa jsou debilové a druhá polovina jsou alkoholici. No tak se nedivte, že popularita Babiše stoupá.

turbina ( 12. prosince 2018 19:37 )

santablb: Nechce se mi věřit že by Němčouři dovolili takovému šusovi žít u nich, vždyť ty jsi tak blbý až nebezpečný.

turbina ( 12. prosince 2018 19:23 )

santablb: Můžete se sám pohybovat bez dozoru ?

hradnisamohonka ( 12. prosince 2018 19:20 )

santabl: Jednou jsem pustil Barrandov, ale vydržel se dívat jen 5 minut. Jak to ty howado zvládneš se tlemit na ty sra.čky ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa