Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babišův úspěšný lídr vystrkuje růžky z Ostravy: Co se mu nelíbí v ANO?

Autor: simao, ČTK - 
8. listopadu 2018
20:10

Když se mu něco nelíbí, neváhá to osobně říct Andreji Babišovi či na sněmu ANO. Tomáš Macura je přitom ze tří největších českých měst jediným lídrem ANO, který hnutí nejen že dotáhl k vítězství, ale udrží si i svůj post primátora. V Interview ČT24 prozradil, že do celostátní politiky zamířit nikdy nehodlá, politika prý pro něj začíná a končí Ostravou, kterou miluje. Promluvil však také o tom, co by rád změnil v samotném ANO a co se mu nelíbí dokonce v souvislosti s předsedou Babišem.

Andrej Babiš vás občas dává jako příklad toho, jak se dělá úspěšná komunální politika,“ říkal při rozhovoru v Intrview ČT 24 Macurovi moderátor Daniel Takáč. A tázal se ostravského primátora na jeho politické ambice.

„Já jsem šel do politiky s cílem pomoci tomuto městu, jehož jsem občan, patriot a které miluji. Pro mě politika začíná a končí Ostravou. Já na celostátní úroveň určitě nikdy nepůjdu,“ prohlásil dnes Macura. Zatímco v Praze i Brně ANO o primátora přišlo, v Ostravě si tento post udrží. A Macura přece jen lehce vystrčil z Ostravy „růžky“.

Babišovi prý neváhá sdělit kritiku

Hnutí ANO je především projekt vedený Andrejem Babišem, který nemá konkurenci. Když se jevilo, že by se jí mohl stát první místopředseda Jaroslav Faltýnek, začalo se rychle spekulovat o osekání jeho pravomocí.

Vnitrostranických kritiků aby volič pohledal. Tomáš Macura se však neváhá zařadit mezi ně. A se svou kritikou jde prý přímo za Babišem. „Věci, které se mi nelíbí, říkám přímo jemu. Přímo panu předsedovi, nebo je sděluju na sněmu a budu tak pokračovat i dál. To není ten důvod, proč se nechci přesunout na celostátní úroveň. Přeci v každé straně jsou různé názory a je to úplně normální,“ uvedl v ČT.

Macurovi se nelíbí zásahy šéfa ANO do kandidátek

Co se mu nelíbilo, byl přitom naposledy Babišův zásah do pražské kandidátky, kde jedničku Patrika Nachera vystřídal před volbami coby nový lídr Petr Stuchlík. Nezamlouvá se mu „právo předsedy strany vyměnit kandidáta, který byl demokraticky zvolen a navržen“. „To se mi třeba nelíbí. To se mi nelíbí a chtěl bych, aby třeba tato kompetence pro předsedu hnutí už v nových stanovách nebyla. To je třeba věc, o kterou se chci pokusit zasadit,“ hlásí z Ostravy Macura.

Důležité je pro něj, aby hnutí ANO nadále mělo protikorupční, proevropský a liberální postoj. „Pořád věřím, že jsou dodržovány. S drobnými - občas - excesy,“ podotýká. V rozporu s původními ideály ANO jsou dle něj pouze konkrétní, jednotlivé situace jako třeba dřívější hlasování na podporu šéfa výboru pro kontrolu GIBS Zdeňka Ondráčka (KSČM), který se však nakonec funkce sám vzdal.

Primátorem se stal oficiálně ve středu

Macura se primátorem Ostravy stal na ustavujícím zastupitelstvu ve středu. V Ostravě má 55 členů, koalice ANO, ODS, Pirátů a KDU-ČSL (která v úterý podepsala koaliční smlouvu) má 35 z nich. Macuru přitom podpořilo 47 hlasů, to znamená i opoziční zastupitelé.

Macura to bezprostředně po volbě ocenil, připomněl, že podpora z řad opozičních zastupitelů nebývá obvyklá. „Teď je třeba hlavně pracovat, práce je před námi hodně. Čeká nás hlavně to, abychom Ostravu posunuli o kus dopředu,“ řekl. Uvedl, že svou politiku měnit nebude a dál chce před silovou politikou dávat přednost konsensu.

Přál by si, aby se v následujícím volebním období dodržovaly dohody a platila podaná ruka. Primátor dodal, že bez ohledu na „politická trička“ bude nutné se spojit proto, aby se Ostrava posunula mezi skutečné metropole nejen České republiky, ale i Evropy, kam podle něj právem patří.

Koncertní hala za 1,5 miliardy bez DPH

Za hlavní priority označil výstavbu koncertní haly, kterou má pro Ostravu v architektonické soutěži navrhovat šest zahraničních studií. Stát má zhruba 1,5 miliardy korun bez DPH. „Myslím si, že hala má i potenciál se stát architektonickou dominantou města, a tudíž lákat nejenom milovníky hudby, ale i návštěvníky z jiných regionů kvůli architektuře,“ řekl Macura.

Dodal, že přestože město není přímo investorem, výrazně podporuje také projekt nových staveb Ostravské univerzity, která chce nedaleko výstaviště Černá louka vybudovat nové zázemí pro Fakultu umění a také nové zázemí pro sport. Stavby mají vyjít na zhruba miliardu korun. „V neposlední řadě jsou to investice do rozvoje městské nemocnice, vlastně do totální přestavby městské nemocnice za 2,5 miliardy korun. Na všechno toto si musíme vydělat a musíme ty věci zrealizovat,“ řekl Macura.

gogous ( 8. listopadu 2018 22:37 )

Učinkuje tam stále marmat ???

marmat ( 8. listopadu 2018 22:11 )

Berme článek s OBROVSKOU REZERVOU (jako vždy!!!) Pokud vystřídal v Praze lídry měl pro TO zcela NEPOCHYBNĚ DŮVOD...PROTOŽE NENÍ DRBNA.Blesk se ten důvod nedozví !!! Nekomentuje ani maléry GIBS, ani Němečka...NIKOHO...jen smečuje intriky Kalouska !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa