Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Průzkum: TOP 09 a STAN by se do Sněmovny nedostaly, ČSSD s KSČM jsou na hraně

Autor: Mii - 
22. října 2018
05:13

Ani rok po sněmovních volbách hnutí ANO Andreje Babiše neztratilo pozici nejsilnější strany v Česku. Podle aktuálních volebních preferencí by získalo 24,5 procenta hlasů, tedy nejvíce. Za ním se ocitají ODS a Piráti. Do Sněmovny se dostaly ještě SPD, Lidovci, ČSSD a KSČM. Oproti současnému uspořádání by tak vypadly TOP 09 a Starostové, kteří skončily pod hranicí pět procent. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila společnost Phoenix Research.

Hnutí ANO bylo v říjnu stále favoritem pro necelou čtvrtinu Čechů – získalo by 24,5 procenta. Oproti loňskému podzimu zažilo ale určitý propad, ve sněmovních volbách získalo 29,64 procenta. Zato preference ODS, která je druhá v pořadí, rostou. V tuto chvíli by ji volilo 15 procent obyvatel, o necelá čtyři procenta více než ve sněmovních volbách.

Třetí pozici stejně jako ve volbách obsadili Piráti, kteří podobně jako ODS povyrostli. Zatímco loni získali 10,79 procenta, aktuálně se těší podpoře 13,8 procenta.

Nikdo jiný nad 10 procent nevystoupal. Daleko za Piráty se nachází Strana přímé demokracie Tomio Okamury (SPD), která by podle říjnových volebních preferencí získala 7,2 procent. Ve volbách 2017 se chlubila s 10,64 procenty.

Do Sněmovny by se dostaly ještě tři strany, které ale balancují na hranici potřebných pěti procent – Lidovci, KSČM a ČSSD. Největší podpoře se z pětiprocentní skupiny těší KDU-ČSL, kterou by v říjnu volilo 5,3 procenta lidí (v roce 2017 získala 5,8 procenta). Komunisté a sociální demokraté by shodně získali 5,2 procenta. Ještě před rokem přitom KSČM ve volbách získala ve 7,76 procenta a ČSSD 7,27 procenta.

STAN a TOP 09 pod hranicí

„U dalších stran je aktuální šance na zisk sněmovních mandátů hypotetická, ne však vyloučená,“ komentoval průzkum politolog Jan Kubáček. „Nejblíže Poslanecké sněmovně jsou Starostové a nezávislí (STAN) s aktuálně naměřenými 4,1 procenta preferencí (v roce 2018 to bylo 5,18 procenta),“ popisuje politolog.

Po nich následuje TOP 09, které vyjádřilo podporu 3,1 procenta oslovených potenciálních voličů. Ve sněmovních volbách získala strana 5,31 procenta. Posledními stranami, které se do statistiky dostaly, jsou Svobodní a Zelení shodně s jedním procentem.

„Z aktuálního výzkumu rovněž vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se rok po posledních sněmovních volbách zúčastnilo 53 procent oprávněných voličů. Účast u voleb v roce 2017 byla 60,84 procenta,“ uvádí Kubáček.

Metodika průzkumu

Sběr dat byl uskutečněn mezi 1.10. a 18.10. letošního roku metodou online průzkumu. Odpovídalo 1062 respondentů, kteří představovali reprezentativní vzorek populace nad 18 let. Statistická chyba ve výsledcích je +-2,5 procenta.

Prezident Miloš Zeman se vyjádřil k výsledkům komunálních voleb:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

xxxx678 ( 22. října 2018 10:27 )

Kteří dědci brečí? Ti, na Blesku?

dragomira ( 22. října 2018 10:10 )

SDÍLÍM : ODS ukázala cestu, jak bezpracně zbohatnout. Chytly se toho i ostatní strany a výsledek se projevil. Kde se dá, tam se krade, tuneluje, likviduje, jen aby byly prašulky. Mladší ročníky už zapomněly kdo rozkrádal beztrestně republiku. Zapomněly na Rittiga, Janouška, Béma, Klause, Krejčíře, Bakalu,Vondru, Pítra a spoustu kmotrů z řad modrého moru. Byla to ODS, kdo porodil největší gaunery a zloděje. A teď ty mladší ročníky by také potřebovaly si nakrást. A kdo jim to umožní?? Jedině opět modrý zlodějský mor. Proto hlasy pro modrý mor ROSTOU..

qtek ( 22. října 2018 09:54 )

na tn.nova.cz je trochu jiný http://tn.nova.cz/clanek/pruzkum-pravice-dotahuje-ano-cssd-by-do-snemovny-neprosla.html

egyptanka ( 22. října 2018 09:08 )

Parlamentní volby vyhraje Ano a v závěsu bude SPD.

salto ( 22. října 2018 08:31 )

zdendakk: Omlouvám se, správně to je takto - nakupuj u autorizovaných dealerů. Nenapadlo mě, že nebudeš vědět kdo to je dýler a tudíž nevíš kde nakupovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa